Dilan Yeşilgöz.

De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

Het aanvankelijk door de formerende partijen verfoeide klimaatbeleid blijft gehandhaafd in de nieuwe regeerperiode. Marike Stellinga van de NRC ziet het goed: net als in Rutte IV wil de nieuwe coalitie 55% (en geen 49%) minder broeikas gaan uitstoten, ondanks dat BBB, PVV en Pieter Omtzigt zelve eerder tegen een verhoging waren. Ook was men aanvankelijk zeer streng op het gevormde Klimaatfonds. Maar alle kritiek lijkt inmiddels als sneeuw voor de zon verdwenen. De kolencentrales gaan volgens plan dicht, windmolens blijven verrijzen op de kim van de Noordzee en het groteske klimaatfonds blijft bestaan. Dat Wilders I een groen kabinet wordt, is het succes van de VVD.

Grote kansen voor de linkse oppositie, met klimaatdoelen-vendelzwaaier Frans Timmermans voorop.

Voor de verkiezingen wond VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz er al geen doekjes om, toen ze de ingeslagen marsroute richting groen paradijs ferm verdedigde:

‘Veel ondernemers vragen om het vastzetten van doelen, zodat ze zich daarop kunnen richten. Als je als overheid continu je doelen aanpast, dan kunnen ondernemers daar niet op investeren. Daarom was ik ook een blije ondertekenaar van de Klimaatwet, omdat die een langetermijnvisie schetst.’

Jan van Friesland.

Die lange termijnvisie blijft dus, met de VVD aan boord, gehandhaafd. Nederlandse ondernemers kunnen gerust zijn dat de inmiddels fors haperende energietransitie, die door de belastingbetaler wordt gefinancierd, zal blijven gehandhaafd. Ook al komt de toekomstige verplichting van de warmtepomp te vervallen. Het kabinet blijft hechten aan grote ambities over CO2 opslag, omdat de doelen van ‘Parijs’ gewoonweg moeten worden nagestreefd. Klimaatalarmisten hebben gewoon gelijk als ze beweren dat als je de klimaatdoelen in stand houdt, zoals Wilders I, je het beleid ook moet handhaven. Hier ligt een grote kans voor de linkse oppositie, met klimaatdoelen-vendelzwaaier Frans Timmermans (PvdA) voorop: als je zo graag in Parijs wil aankomen moet je wel de weg er naar toe respecteren. In het verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen van de VVD staat het gelukkig klip en klaar:

‘De VVD wil klimaatmaatregelen bij voorkeur Europees aanpakken zoals afgesproken in de Green Deal, omdat het klimaat zich niet beperkt tot de landsgrenzen.’

Stem groen, stem VVD !

***