Van een onzer correspondenten.

De omzetgroei van Alfen, de Nederlandse bouwer van laadpalen, batterijparken en transformatorhuizen, viel in de eerste drie maanden van dit jaar grotendeels stil. Het aandeel krijgt een muilpeer. Dat blijkt uit de maandagavond voorgestelde kwartaalcijfers en staat in schril contrast met de groei van 15 procent in heel 2023 en 19 procent in de eerste drie maanden van dat jaar. De koers van het aandeel Alfen keldert dinsdagochtend bij opening van Euronext Amsterdam met bijna 16 procent.

De cijfers onderstrepen de cocktail van problemen waarmee Alfen kampt.

Dat überhaupt groei geboekt werd, was volledig te danken aan Alfens kerndivisie Smart Grid Solutions (SGS). Die maakt vooral transformatorstations die worden ingezet door stroomnetbeheerders. Daar steeg de omzet met 32 procent tot 54,9 miljoen euro.

Daarmee was meteen het goede nieuws verteld, want de omzet in de divisie die laadpalen voor elektrische auto’s bouwt, zakte tegenover het eerste kwartaal van 2023 met 16 procent tot 39,3 miljoen euro. Bij de energieopslagsystemen was er een daling met 8 procent tot 22,6 miljoen euro.

Dat leidt ertoe dat de aangepaste operationele winst (ebitda) van het hele bedrijf met een kwart zakt tot 9,6 miljoen euro. Wel hield Alfen zijn brutowinstmarge stabiel op 32 procent.

De cijfers onderstrepen de cocktail van problemen waarmee Alfen kampt. De doorbraak van de elektrische auto gaat in Europa minder snel dan oorspronkelijk voorzien en de batterijprijzen zijn in een vrije val geraakt, wat de marges op de opslagsystemen onder druk zet. Daarnaast kampte Alfen met vochtproblemen in enkele transformatorhuizen die het aan de netbeheerder Liander had verkocht. Die affaire kost Alfen 5 miljoen euro. Ook moet het bedrijf het al geruime tijd zonder financieel topman doen. De vertrekkende CFO Jeroen van Rossen zou opgevolgd worden door Boudewijn Tans, maar zijn kandidatuur werd vlak voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Alfen in april geschrapt. Dinsdag is met Onno Krap een tijdelijke CFO aangesteld. Krap gaat meteen aan de slag en blijft tot een definitieve oplossing is gevonden. Die verwacht het bedrijf op zijn vroegst begin volgend jaar.

De Telegraaf:

Laadpaalmaker Alfen valt tegen met omzet en marge, koers daalt 19%.

Het Nederlandse bedrijf rekent wel op beterschap in de rest van het jaar. Vooral de vraag naar laadpalen zou fors moeten aantrekken, omdat Alfen een nieuw model gaat leveren dat voldoet aan de Europese vereiste om laadsessies altijd met een bankkaart te kunnen betalen.

En hoewel Alfen vasthoudt aan zijn omzet- en winstprognoses voor het hele jaar, waarschuwt het wel dat de verwachtingen voor de groeidivisie van de energieopslagsystemen wellicht niet gehaald zullen worden. De divisie zag haar omzet vorig jaar nog met 258 procent stijgen en Alfen rekende voor dit jaar op een groei van 40 procent.

***

Bron hier.

***