Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

De Britse energiegigant Shell staat op het punt het personeelsbestand in zijn offshore winddivisie te verminderen nu CEO Wael Sawan de focus van het bedrijf verlegt naar olie en gas, zo meldt Bloomberg.

Het banenverlies, vooral in Europa, zal naar verwachting binnen enkele maanden beginnen. Een woordvoerder van Shell verklaarde:

‘We concentreren ons op geselecteerde markten en segmenten om onze investeerders en klanten de meeste waarde te bieden.’

Shell onderzoekt hoe het kan blijven concurreren om offshore windprojecten in prioritaire markten, terwijl het de focus op prestaties, discipline en vereenvoudiging behoudt. Het bedrijf, dat aanzienlijk had geïnvesteerd in offshore windenergie om te profiteren van zijn expertise op het gebied van olie- en gaswinning op zee, geeft nu prioriteit aan aandeelhoudersrendementen.

Deze strategische draai komt te midden van de stijgende kosten in de hernieuwbare sector en Sawans nadruk op bedrijfsprestaties nadat hij CEO werd.

In juni 2023 kondigde hij een bezuiniging van £3 miljard aan op de structurele kosten tegen eind 2025.

De dreigende ontslagen bij de afdeling offshore windenergie maken deel uit van kostenbesparende maatregelen, na eerdere banenverlies bij de afdeling koolstofarme oplossingen.

Het offshore windteam van Shell, dat voornamelijk in Nederland is gevestigd, wordt nu geconfronteerd met beperkingen op de uitgaven, waardoor ze met minder projecten achterblijven dan verwacht.

De geplande personeelsinkrimping valt samen met het vertrek van verschillende leidinggevenden, waaronder Thomas Brostrom en Melissa Read, respectievelijk leiders van de Europese en Britse offshore windenergie-eenheden. In mei 2024 verliet Shell ook de Chinese energiemarkt en stopte ze met haar activiteiten op het gebied van energieopwekking, handel en marketing.

De terugtrekking sluit aan bij de strategie van het bedrijf om zich te concentreren op meer lucratieve ondernemingen, vooral in aardgas en olie.

***