Tom van Grieken.

De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

In de laatste peiling van Het Laatste Nieuws en VTM voor de Europese verkiezingen van vandaag blijft het Vlaams Belang op de eerste plaats staan met 25,8 procent van de ‘kiesintenties’ achter zich. ‘De Vlaming snakt naar echte verandering en weet dat het Vlaams Belang als enige partij de echte problemen op tafel legt: meer koopkracht, minder immigratie en meer veiligheid’, reageerde voorzitter Tom Van Grieken eerder.  Wilders sprak de partij gisteren toe in het Vlaamse Aalst en repte over ‘het uur van de bevrijding’, een soort D-Day. Ook klimaatrealisme maakte onderdeel uit van de campagne. De partij wil een einde aan de Green Deal.

En in Vlaanderen blijft politiek protest niet bij woorden. Gewapend met een heuse papierversnipperaar trokken Vlaamse ondernemers vorige maand naar de verschillende parlementen om er letterlijk wetten en regels te versnipperen.

Het Vlaams Belang kiest naar eigen zeggen niet voor het overdreven klimaatalarmisme, maar voor energierealisme en dus ook voor ‘energie op mensenmaat’. Men heeft vertrouwen in ‘de technologie die voorhanden is’, de vooruitgang die nagenoeg dagelijks door wetenschappers allerhande wordt geboekt en men is ervan overtuigd dat er, mits de juiste keuzes, een beleid kan gevoerd worden waar iedereen beter van wordt.

Waar het Vlaams Belang al verschillende jaren voor waarschuwt wordt gaandeweg bewaarheid: het massaal inzetten op zonne- en windenergie, gecombineerd met de kernuitstap jaagt de energiefactuur van gezinnen en bedrijven de hoogte in. De federale energieregulator CREG maakte eerder bekend dat de nettarieven met gemiddeld 77 procent zullen stijgen in de periode 2024-2027 om de investeringen in het stroomnet te bekostigen. ‘Onze kerncentrales sluiten en inzetten op geïmporteerde elektriciteit uit het buitenland zal ons nog erg zuur opbreken’, stelden Kamerleden Kurt Ravyts en Reccino Van Lommel.

Vlaams Belang: Ook heeft Nederland beslist de kerncentrale van Borssele in Zeeuws-Vlaanderen twintig jaar langer open te houden en bouwen de Finnen één, misschien zelfs twee, nieuwe nucleaire centrales.

Vanaf 2025 is het volgens Vlaams Belang ‘alle remmen los richting energietransitie’. Na 2027 zal het kostenbudget onvermijdelijk nog verder in de hoogte evolueren als gevolg van een deel van de kosten van het toekomstige energie-eiland, de geplande interconnectie met Denemarken.

Het Vlaams Belang stelt vast dat door een ‘kernuitstap’ de komende tien jaar slechts twee kernreactoren in dienst blijven, en de Belgische regering de eigen energieproductie steeds meer uit handen wil geven. Voor de partij is het onaanvaardbaar dat zo ‘compleet onverantwoord’ omgesprongen wordt met een strategische sector als energie.

‘Door massaal in te zetten op energie uit het buitenland brengen we niet alleen onze bevoorradingszekerheid, maar ook de betaalbaarheid van energie in gevaar.’

Het Vlaams Belang wil de uitstap uit kernenergie uitstellen tot er voldoende alternatieven zijn:

‘Ook heeft Nederland beslist de kerncentrale van Borssele in Zeeuws-Vlaanderen twintig jaar langer open te houden en bouwen de Finnen één, misschien zelfs twee, nieuwe nucleaire centrales.’

Jan van Friesland.

Het is volgens Vlaams Belang de kwadratuur van de cirkel: het sluiten van onze centrales, het te grabbel gooien van de moeizaam opgebouwde nucleaire kennis, het op straat zetten van mensen om nadien over te gaan tot import van kernenergie uit Frankrijk. Het is voor Vlaams Belang onaanvaardbaar.

Wilders gisteren over de winst van de PVV in ons land:

‘Mijn partij heeft daar het beste resultaat in onze geschiedenis behaald. En morgen doen jullie dat.’

***