Lillian Peters, GroenLinks.

Van een onzer correspondenten.

Eind september wordt een verkenning naar het plaatsen van een grote hoeveelheid zonnepanelen op het IJsselmeer afgerond. Na de zomer wordt duidelijk of er toekomst zit in een plan om 1 tot 2 miljoen zonnepanelen te plaatsen op het IJsselmeer. Een verkenning naar het ambitieuze idee is eind september afgerond en wordt dan naar verwachting besproken in een overleg onder leiding van het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Dan wordt besloten of er een vervolg komt, bleek bij een debat in de Provinciale Staten van Noord-Holland over het project met de naam Wieringerhoek.

Twijfels over uitvoerbaarheid

De gemeenten Medemblik en Hollands Kroon droegen het project vier jaar geleden aan en vroegen gedeputeerde Rosan Kocken (klimaat en energie, GroenLinks) het in Den Haag te laten verkennen. De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft er later afstand van genomen, maar Kocken wil de verkenning afronden ‘om in beeld te krijgen wat de plussen en minnen zijn.

Rijkswaterstaat en de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, en van Natuur gaven eerder aan twijfels te hebben bij de uitvoerbaarheid van het project, maar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat was evenals de provincie en Medemblik voorstander van voortzetting van het onderzoek.

Volgens JA21 in de Provinciale Staten heeft gedeputeerde Kocken de gemeente Hollands Kroon, waar een wethouder over de kwestie is gestruikeld, onder druk gezet om nog geen afscheid van het plan te nemen. Ook zouden Statenleden onvoldoende zijn geïnformeerd. Een verzoek om de geheimhouding van ambtelijke stukken met persoonlijke opvattingen van ambtenaren op te heffen kreeg echter lang niet voldoende steun. Eerder berichte binnenlandsbestuur.nl:

‘Wethouder Lilian Peters (GroenLinks) van de Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon is donderdagavond tijdens een raadvergadering opgestapt. Dit nadat de Telegraaf dezelfde dag via een Woo-verzoek onthulde dat zij tegen de wens van de eigen gemeenteraad in medewerking wilde verlenen aan een plan voor een groot drijvend zonnepark op het IJsselmeer.’

Vertrouwen in politiek geschaad.

Rosan Kocken, GroenLinks.

Kocken baalde ervan dat Hollands Kroon afhaakte kort nadat ze het ‘kansrijke’ plan in Den Haag had aangedragen. Het ‘zou potentieel best iets moois kunnen zijn, er is veel duurzame energie nodig’, zei ze. De provincie moet de komende zes jaar nog zo’n 2,9 terawattuur aan zonne- of windenergie realiseren.

Gezien het groeiende verzet tegen windmolens op land biedt het zon-op-waterproject in het IJsselmeer volgens Kocken kansen, waar ook het nieuwe kabinet iets in zou kunnen zien. Het project zou ruim 1 terawattuur kunnen opbrengen, ‘wat een heleboel windmolens zou schelen. Als je dit doet haal je je opgave veel makkelijker’. Dat is wat zij ook Hollands Kroon heeft voorgehouden.

Vrijwel alle Statenfracties namen genoegen met de uitleg van de gedeputeerde. Meerdere leden stelden dat de ‘insinuaties’ van JA21 tegen Kocken het vertrouwen in de politiek schade hebben berokkend. JA21-fractievoorzitter Daniël van den Berg zei afstand te nemen van de ‘subjectieve beoordeling’ van de gedeputeerde.

***

Bron hier.

***