Sophie Hermans.

Van een onzer correspondenten.

Nog een aantal weken wachten en dan weten we op prinsjesdag hoe klimaatminister Hermans (VVD) de doorstart van het klimaatbeleid van Rutte IV vorm gaat geven. Met het vandaag verschenen PBL-rapport over het vertrouwen van de burger in klimaatbeleid en energietransitie zou een al te feestelijke hoed haar misstaan. Kern van dat rapport is dat de burger geen vertrouwen heeft in het klimaatbeleid en zeggenschap wil hebben bij de opgedrongen keuze om van het gas te gaan. Burgers zijn de overheid kwijtgeraakt als het gaat om de legitimiteit van klimaatbeleid.

Bereidheid te protesteren door burgers: 65% tot 85%.

Het Planbureau voor de Leefomgeving schrijft:

‘De sceptische houding van burgers heeft onder andere te maken met het lage vertrouwen in de overheid als het gaat om klimaat. Een deel van de burgers ervaart het klimaatbeleid als inconsistent. Bijna 40 procent van de burgers voelen zich niet goed vertegenwoordigd door gemeenteraadsleden die beslissen over lokale plannen om over te stappen op aardgasvrij verwarmen. 54 procent van de burgers vindt niet dat gemeenten mogen besluiten om het aardgasnet van een wijk weg te halen. Als ook andere keuzes in het wijkplan, zoals rondom participatie en informatie, niet overeenkomen met wat burgers legitiem vinden, kan de protestintentie oplopen tot ongeveer 65 tot 85 procent.’

Betaalbaarheid en een eerlijke verdeling van de kosten zijn doorslaggevend voor ervaren legitimiteit, schrijft het PBL. Burgers verwachten dat de kosten om wijken zonder aardgas te gaan verwarmen onzeker en hoog zullen zijn, en dat ze niet eerlijk verdeeld worden.

Groot onbegrip over zigzagkoers salderingsregeling.

Als er onzekerheid is over de kosten van aardgasvrij verwarmen, als de overheid niet bijdraagt aan de kosten voor de overstap of als er grote verschillen in kosten ontstaan tussen wijken, vinden burgers de wijkplannen minder legitiem. Als wijkplannen niet betaalbaar en eerlijk gevonden worden, geeft dertig tot vijftig procent van de burgers aan te gaan protesteren. Hoewel de meeste burgers in principe positief denken over aardgasvrij verwarmen, hebben zij weinig vertrouwen in de overheid en zijn zij sceptisch over de uitwerking van het aardgasvrijbeleid.

Een aantal deelnemers ervaart de regelgeving als inconsistent of tegenstrijdig en heeft daardoor minder vertrouwen in de overheid. Zij begrijpen niet goed waarom de overheid enerzijds zegt dat zij klimaatverandering tegen willen gaan, en anderzijds een regeling afschaft die is opgezet om daaraan bij te dragen, zoals bijvoorbeeld de salderingsregeling.

***

Bron hier.

***