Van een onzer correspondenten.
Huishoudens die willen verduurzamen zien de kosten fors oplopen. Warmtepompen worden in 2025 tot wel 20 procent duurder doordat de subsidie wordt verlaagd. Elektrisch rijden wordt duurder. En de twijfel over zonnestroom blijft. Wat betekent dit voor onze portemonnee?
‘Een duurdere warmtepomp én langere terugverdientijd van zonnepanelen bij elkaar opgeteld, helpt de energietransitie natuurlijk niet.’
Wereld op zijn kop: de Consumentenbond stelt dat consumenten nu massaal afhaken van zonne-energie en roept Kamerleden op om tegen de wet te stemmen.
De verduurzaming van de Nederlandse woningen kan gewoon verder gaan. Dat is de sfeer die de Miljoenennota van kabinet-Schoof ademt. Maar de ontbrekende zin, ‘dat gaat Nederlandse huishoudens wel veel meer geld kosten’, wordt pas duidelijk als de cijfers en maatregelen ontleed worden. Warmtepompen, zonnepanelen en elektrisch rijden worden duurder, of het blijft onduidelijk of investeren in deze duurzame maatregelen loont.
Precies op het moment dat de prijzen van warmtepompen flink dalen door overproductie, ingezakte vraag en de komst van nieuwe spelers op de markt. Met name die nieuwkomers slagen erin om momenteel een hybride warmtepomp compleet met installatie voor zo’n 3000 euro te leveren. Daar is dan al zo’n 2775 euro subsidie af. Die subsidie wordt volgend jaar 650 euro minder. En ook de subsidie op krachtigere warmtepompen daalt met honderden euro’s. Leverancier Quatt waarschuwt potentiële klanten al dat hun product volgend jaar mogelijk 700 tot 1400 euro duurder wordt.
Want de groene gedachte – minder uitstoot – is mooi, maar, zo weet VEH, mensen verduurzamen toch vooral met de rekenmachine in de hand.
Er is meer slecht nieuws. De onduidelijkheid over zonnepanelen blijft. Dat de salderingsregeling wordt afgeschaft per 1 januari 2027 was al bekend, maar dat is ook ongeveer het enige wat in het wetsvoorstel van Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei, staat. Er staat niets over een verbod op de terugleverboete, zoals de terugleververgoeding wordt genoemd die energiebedrijven rekenen als consumenten zonnestroom aan het net leveren. Consumenten moeten ‘een redelijke vergoeding’ krijgen voor de stroom die ze leveren, maar er wordt niet vermeld hoeveel. Hier kunnen we niks mee, is de kritiek van Autoriteit Consument & Markt (ACM). ,,Om daadkrachtig op te kunnen treden tegen onredelijk lage terugleververgoedingen moet de ACM de bevoegdheid krijgen om een minimale terugleververgoeding te kunnen opleggen aan leveranciers”, meldt de toezichthouder.
De Consumentenbond stelt dat consumenten nu massaal afhaken van zonne-energie en roept Kamerleden op om tegen de wet te stemmen. Want die wet sluit bijvoorbeeld niet uit dat leveren van zonnestroom netto geld kan kosten. Volgens de Consumentenbond worden mensen door de wet
‘overgeleverd aan de grillen van de markt’.
Joyce Donat van de Consumentenbond:
‘Een duurdere warmtepomp én langere terugverdientijd van zonnepanelen bij elkaar opgeteld, helpt de energietransitie natuurlijk niet. Dat is zorgelijk. En voor mensen die net hierin hebben geïnvesteerd of willen investeren is het zuur. We begrijpen dat er moet worden bezuinigd, maar het is ook belangrijk dat consumenten kunnen vertrouwen op de overheid en duidelijk weten waar ze aan toe zijn. Wat betreft de salderingsregeling: er zijn alternatieven te bedenken waarmee je huishoudens die het nodig hebben helpt en die het niet nodig hebben niet. Maar onze roep om alternatieven krijgt geen gehoor. Dat leidt ertoe dat mensen met een goedgevulde portemonnee kunnen verduurzamen, en mensen die het minder hebben niet.’
Consumenten twijfelen nu al in de showroom.
De derde duurzame tegenvaller betreft de elektrische auto. Het kabinet- Schoof wil mensen met een elektrische auto minder korting geven als ze vanaf 2026 wegenbelasting gaan betalen. Er was eerder sprake van 40 procent korting op het tarief omdat elektrische auto’s al snel 500 kilo zwaarder zijn dan vergelijkbare brandstofauto’s, maar de regering wil dat terugbrengen naar 25 procent en ook eerder stoppen. De wegenbelasting voor een elektrische VW ID3 wordt zo per kwartaal 60 euro meer dan voor een VW Golf op benzine en als de korting over vijf jaar vervalt, wordt het verschil nog groter.
ANWB, Bovag en Rai, maar ook Natuur & Milieu reageren woest.
‘Dit is nu de onbetrouwbare overheid ten top’, zegt Paul den Waal van branchevereniging Bovag.
‘Consumenten twijfelen nu al in de showroom. Als je dan ook nog méér wegenbelasting moet gaan betalen voor een elektrische auto dan voor een benzineauto, helpt dat niet. Dan prijst de elektrische auto zich uit de markt. We zitten nog midden in de energietransitie en je moet mensen nu juist vertrouwen geven in de showroom. Met dit beleid lukt dat niet.’
***
Bron hier.
***
Is dit nu een pleidooi om toch maar door te gaan met de energietransitie ?
Ik kan het niet meer volgen hoor .
Ach Bert, de consumentenbond, die willen er ook even overheen piesen.
De vereniging van “consumenten” die te dom zijn om zelf na te denken.
Och Bert. Waarom verbaast mij dat niet?
https://www.dfacto.nu/afleveringen/weekoverzicht-2024-38
Stukje realiteit over de dagelijkse gang van zaken, week 38
Alle zin én onzin die er in, en soms in het geheel niet, in de MSM stond.
Overheid en media worden wakker…
https://www.google.com/search?client=opera&q=nos+5+miljard+schade+door+windmolens&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:65dd0c4f,vid:cawjhEt4bdw,st:0
Roofoverval op de bevolking. Want die subsidies komen toch ergens vandaan?
Meestal komt het er op neer dat die subsidies de prijs verhogen en we de subsidies alsnog voor de 2e keer via de belasting betalen. Behalve degenen die géén warmtepomp aanschaffen. die betalen maar 1 keer.
Wat moet je ook met een warmptepomp, al die fabeltjes met 4 tot 5 keer meer rendement, je krijgt dus 4 a 5 keer de warmte meer terug.
Prima dat werkt dus in een perfect geïsoleerd huis met vloerverwarming en lage temperatuur radiatoren en als het niet de koud is buiten.
Maar als ik zo een huis heb kan ik ook een mooie modulerende combi ketel laten ophangen en deze op lage temperatuur laten draaien,komt een snelle winter dan stel je de ketel hoger in, en ook heb ik geen boiler nodig en ook geen kast van een buitenunit, alleen maar voordeel dus, alles in een klein kastje inclusief warm water, wat wil je nog meer.
Als ik alle kosten tel ben ik veel goedkoper uit dan dat ik een warmptepomp neem, want de reclames allemaal daar vergeten ze altijd de volledige installatie te tellen, want met een warmptepomp alleen ben je er niet, en dan maar hopen op een milde winter.
Aangezien dat er heel veel oudere woningen in Nederland staan waar vroeger nog de kolen en hout kachel heeft gestaan kun je je voorstellen dat deze huizen alleen tegen tienduizenden euro’s geschikt kunnen worden gemaakt, we hebben het nu niet meer van kolenkachel naar gashaard naar CV, dat waren alle te overzienne kosten, nu zijn het onbetaalbare prijzen voor veel mensen, een kompleet te renoveren huis.
Subsidies zijn stimulaties door de overheid met belastinggeld voor zaken die zonder die stimulering niemand wil hebben. Het verstoort marktwerking en gaat richting planeconomie.
De CB heeft gelijk dat de overheid onbetrouwbaar is (goh, wat een nieuws!), maar beter ten halve gekeerd als ten hele gedwaald.
Geheel voorspelbaar voor ondernemers en burgers als de initiële en selectieve ‘klimaat’ transitie-opstartsubsidies na verloop van introductietijd zullen worden beëindigd, omdat de natuurlijke marktwerking te lang door de ‘klimaat’-subsidies werd verstoord.
Je ziet dat nu ook gebeuren bij zonnepanelen contracten, windturbineparken met verhoging van netwerkkosten / -tarieven, ook met EV’s en warmtepompen, en het staat te gebeuren voor thuis-laadpalen en thuis-accu’s.
De subsidie stopt een keer vroeg of later door de politiek, dat is voorspelbaar en niet onbetrouwbaar, zoals het laatste wordt geframed door de selectieve journaille.
Het klimaat trekt zich er niks van aan.
Als de warmtepomp zo’n succes is daalt de prijs vanzelf, zo niet dan is het kat in de zak
Ik begrijp eigenlijk niet waarom iedereen in NL niet een solar geyser opzet die dan met gas aangestuurd kan worden als er te weinig zon is.
@Henry – alles goed bij jullie? https://www.iol.co.za/news/south-africa/gauteng/multiple-roads-closed-as-motorists-are-trapped-in-snow-in-kwazulu-natal-free-state-ee1bbb9b-1608-48ee-ae08-3c13d4aef2b6
Tja, zelfs in Afrika he:
https://www.handelsblatt.com/politik/energie-deshalb-setzen-immer-mehr-laender-in-afrika-auf-atomkraft/100065301.html
De tegenstand komt uiteraard weer van een usual suspect.
Afrika ligt op dit punt ver achter bij het westen en zal van Poetin ook niet veel hoeven te verwachten want die heeft even wat andere dingen aan zijn hoofd dus het zal nog wel even duren voordat de eers KC daar draait.
Aan de andere kant hebben Afrikaanse regeringen niet zo veel op met dwarsliggers, dus wie weet.
Over Poetin gesproken:
https://www.youtube.com/watch?v=bDONqltIsXE
Tja, dat de huidige coalitie je niet steunt is nog te verklaren, maar als zelfs Timmerfrans jou afvalt en Schoof steunt, dan moetje toch eens gaan nadenken.
Baudet begint Hadjememaar naar de kroon te steken:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Had-je-me-maar
Wat gek he, dat maar 2 % van de kiezers op 22 november 2023 FvD hebben gestemd en dat in die steun voorlopig geen verandering lijkt te komen.
Meneer AnthonyF, noemt u eens een falsifieerbaar feit voor uw afkeer van dr. Baudet. Gelijkenis met Nelis de Gelder is dat niet.
Voor de 2%, in uw reactie, is de verklaring eenvoudig. Wim Kan waarschuwde er al voor: “Het Nederlandse volk gebruikt zijn stem verkeerd.” En Albert Einstein wees de weg: “Veel van wat misgaat, is niet het gevolg van een complot, maar van menselijke domheid.” Die is namelijk oneindig.
Mij viel die 2% FvD-stemmers nog mee. Mijn eigen schatting was, dat meer dan 99 van de honderd dom stemmen. Ik vergat de kans dat onder de sukkels mensen zijn, die per ongeluk een Baudet hokje rood maken.
Misschien vindt u mij te pessimistisch, maar echt, het is puur sleutelgatrealisme. Ik was nog geen vier jaar toen ik het voor mijn ogen zag. Uitleg hier zou te veel ruimte kosten. Stuur maar een e-mailtje dan vertel ik het.
@ heer le Pair ,
AF was vroeger ambtenaar. Wellicht dat er een lampje gaat branden. Ambtenaren leggen een eed af voor het leven om – no matter what – het beleid te steunen. Maakt niet uit wat de regering doet , maar als ambtenaar sta je daar achter .
Geachte heer le Pair.
Ik zie nu dat ik niet heb gereageerd op uw openingszin ‘Meneer AnthonyF, noemt u eens een falsifieerbaar feit voor uw afkeer van dr. Baudet. Gelijkenis met Nelis de Gelder is dat niet’.
Kennelijk ontgaat u het punt dat ik wilde maken. Nee, er is geen gelijkenis met die Nelis in de zin van een standpunt of zo. Waar het om gaat is dat Baudet en de Gelder beiden weten/wisten dat hun rol in het parlement is/was uitgespeeld en dat zij beiden zich verder beperken/beperkten tot dwarsliggerij of treitergedrag zo u wilt. Je ziet dat vaak bij kleine kinderen, allen gaat dat over als ze wat ouder worden.
In mijn reactie van 18:39 verwijs ik naar een eerdere bijdrage van mijn hand over dit fenomeen.
Ik ga dat niet allemaal herhalen want ik ben geen kleuterjuf, maar googelt u eens gewoon op ‘FvD en antisemitisme’.
Ik kan mij niet voorstellen dat iemand van uw statuur dat allemaal zal afdoen als linkse onzin; waar rook is is vuur nietwaar.
En och, die ‘bijdehante’ reactie van de Homo Universalis Bert is verder de moeite van het reageren eigenlijk niet waard.
Duidelijk de reactie van een nitwit die absoluut niet weet hoe het werkt.
Het beleid wordt bepaald door ambtenaren en daarbij kan het soms behoorlijk knetteren. Maar als er uiteindelijk overeenstemming is tussen de ambtelijke top en de minister dan ga je daar als ambtenaar later niet over zeuren. En dat is niet vreemd, want zo gaat het in ieder organisatie die uit meer dan 1 persoon bestaat en het maakt niet uit of dat een bedrijf als Shell is of de voetbalclub uit de kelderklasse.
Uitzonderingen op deze regel zijn er natuurlijk altijd zoals de gang van zaken in een operatiekamer, de brandweer of het leger, maar ook dat is van te voren afgesproken.
In de peilingen is Baudet weer terug aan het komen want de goegemeente ziet nu dat hun stem op Omtzigt uiteindelijk niet zo slim was, terwijl er toch van diverse kanten voor cda-2.0-achtige verschijnselen gewaarschuwd werd. Je kunt Pieter wel uit het cda halen/schoppen maar het cda niet uit Pieter blijkt maar weer, De hint “functie elders” kwam duidelijk niet uit de lucht vallen.
Welke peiling?
Laat maar, al gevonden. 2 er bij volgens Ipsos.
De enig zinvolle maatregel is het isoleren van de woning. Onze huidige nieuwbouwwoningen worden nog steeds gebouwd met een maximale Rc van 6,0 voor het dak en 4,5 m²K/W voor de gevels terwijl dit de MINIMALE waarden zijn volgens de energieprestatieberekening. Gevolg is dat nieuwe woningen al hopeloos verouderd zijn bij oplevering en de eigenaren onnodig hoge stookkosten hebben, zeker met een warmtepomp die alleen nuttig is bij een hoger isolatieniveau.
Een familielid laat momenteel een levensbestendige woning bouwen voorzien van zonnepanelen en een bodemwarmtepomp. De isolatie is zoals te verwachten hooguit de vereiste waarden van 6,0 en 4,5 terwijl je bij verwarming met een warmtepomp een stuk hoger zou moeten isoleren. Ik heb ze geadviseerd een diepere bodemboring te bedingen maar de aannemer vertikt dat. Ik weet nu al dat ze over 2-3 jaar hoge energiekosten gaan krijgen omdat de bodembron uitgeput raakt door een combinatie van te weinig koeling in de zomer (daarmee wordt de bodembron weer opgewarmd) en geringe afstand tussen de diverse bodembronnen want rijwoningen met een hoh maat van 6 meter. Nu kunnen ze na de oplevering het dak nog een stuk verder isoleren, wellicht dat ze het dan redden.
“Klimaat” vernieuwing vanuit miljarden subsidies EU / NL wetgeving / beleid / propaganda zijn nog te vaak maatschappelijk slecht, schadelijk, onnuttig of onnodig voor het klimaat, natuur en milieu. De ideologisch gewenste positieve klimaateffecten zijn tot op heden onmeetbaar klein om überhaupt het klimaat te kunnen beheren. Het rendement van dergelijke ‘klimaat’ investeringen hebben uiterst gering klimaatrendement. Zonde ook van het kapitaal dat alternatief maatschappelijk beter en met hoger rendement zou kunnen worden geïnvesteerd.
Geachte heer le Pair, al eerder heb ik gewezen op het antisemitisme dat binnen het FvD rondwaart.
Of Baudet een oprechte antisemiet is weet ik niet, maar hij heeft het antisemitisme binnen het FvD niet aangepakt, hij qoquetteert er mee om te choqueren en dat maakt hem tot een paria.
Ik heb grote bewondering voor uw kennis op het gebied van de natuurkunde maar als u Baudet en zijn bende werkelijk bewondert bent u niet beter dan ene Mussert; Ir Mussert wel te verstaan.
Uit uw laatste alinea maak ik op dat u voor een deel bewust WOII heeft meegemaakt; u zou beter moeten weten.
En u hoeft mij niets uit te leggen. Mijn bezoeken aan Auschwitz, Dachau, Mauthausen en Majdanek maar ook aan Ouradour sur Glane hebben mij wijs genoeg gemaakt op het gebied van rechts extremisme en dictatuur.
U vindt zichzelf vast wel die ene soldaat die wel in de pas loopt terwijl al die anderen uit de pas lopen. Nou, plezier er mee.
Gedurende 10 maanden in het jaar houdt een lucht/lucht warmtepompje hier de kamer warm (en koel) voor een kleine 1000kWh. Al 6 jaar lang. Van die 1000kWh wordt 400kWh direckt opgewekt door wat zonnepanelen die ik ooit op de schuur heb gelegd voor en appel en een ei. De resterende 2 maanden brandt er een houtkacheltje op het resthout uit de werkplaats wat ik gedurende het jaar opspaar. Verwarmen kost me bijna niets. Het tapwater wordt ook verwarmd door de zonnepanelen. Via een ‘slim stopcontact, daardoor lever ik weinig stroom terug.
Als je helemaal geen stroom terug wilt leveren moet je gewoon een elektrische 200L boiler neerzetten en het hete water dagelijks door de CV-installatie pompen. Daarmee gebruik je je zonnestroom nuttig: 1500kWh terugleveren kost nu €140. Je huis er mee verwarmen bespaart je 160m3 gas (zo’n €180).
Die Bert met z’n theorieën over een financiële transitie. Of Cornelia met haar verhalen over globalisten. Allemaal complotterige onzintheorieën. Of misschien toch niet…?
Lees voor de zekerheid het UN Pact for the Future, Rev.3 van 27 Augustus 2024.
Dodelijk saaie lectuur met wollige, moeilijk te begrijpen teksten. Neem toch maar de moeite. Het zou zomaar kunnen dat Bert en Cornelia het inderdaad niet goed zagen, maar dat het nog veel erger is!
“Action 55. We will accelerate the reform of the international financial architecture so that it can meet
the challenge of climate change.”
In art. 57 staat met veel omhaal en vage teksten omschreven dat de secretaris-generaal van de UN de macht moet krijgen om in te grijpen bij ‘complex global shocks’. Wat dat ook moge zijn.
“We will strengthen the international response to complex global shocks.”
http://www.un.org/sites/un2.un.org/files/sotf-pact-for-the-future-rev.3.pdf
De VN is sinds geruime tijd verworden tot een dictatoriaal machtsinstituut. Zoals gebruikelijk corrumpeert macht ook hier
Johan, inderdaad een taai stuk, papier is geduldig zal ik maar zeggen.
Maar hoe weten we dat alle landen die tot de VN behoren hier voor 100% achter staan.
Is dit stuk met algemene stemmen aangenomen?
Ik denk het niet gelet op dat Rev. 3 in de kop.
Het is een stuk whisful thinking van Guterres die aan de leiband van de arme landen loopt.
De VN wordt gedomineerd door straatarme derde wereld landen die maar 1 ding willen; gratis geld.
De huidige regering Schoof heeft in ieder geval de intentie om te snijden in de ontwikkelingshulp, een geluid dat we al heel lang node hebben gemist.
De Europese Commissie is niet blij en ik hoop dat dat zo blijft:
https://lenergeek.com/2024/09/12/energies-renouvelables-ue-rapport-retard-membres-france/
He, dat stomme France ook he :)
https://lenergeek.com/2024/09/18/energie-production-nucleaire-aiea-2050-monde-ue-france-plan-energie-climat/
Och, kennelijk don die Fransen het nog niet zo slecht.
Zie verder op:
https://lenergeek.com/
De overheid schijnt dus onbetrouwbaar te zijn als ze geen subsidie meer willen geven? Ik denk dat bij de redactie van het AD de bovenkamer moet worden doorgelicht.
Meneer AnthonyF, dr. Baudet is geen antisemiet. Ik ken hem persoonlijk en noem hem mijn vriend. Dat zou ik niet doen, als hij het wel was. Het is een bedenksel van zijn tegenstanders, die het omfloerst wijd verspreiden. Denkelijk maakt u, net als velen met u, dezelfde fout. Zionisme claimt een flink deel van ZW. Azië als Joods eigendom. Het is een bedenksel dat niet alleen door de Thora, maar ook door de Bijbel levend gehouden is.
Zelf denk ik, dat de erkenning van een Joodse staat Israël een fout was en nu tevens een realiteit, waarmee wij leven moeten. De fout was, dat geen rekening werd gehouden met de gevoelens van de bewoners van het gebied, Christenen, Joden en Islamieten. Zij en hun ouders hadden Palestina gemaakt. Israëls erkenning intrekken zou eenzelfde fout zijn als in 1948. Ook dat land is gemaakt door de huidige bewoners en deels door hun ouders.
De intussen ontstane haat staat een verantwoorde oplossing in de weg. Die maakt het zo moeilijk, dat meningsverschillen daarover vanzelfsprekend zijn. Ze allemaal wijten aan antisemitisme is echt een denkfout.
Och meneer le Pair, met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.
Zie verder:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Isra%C3%ABl
https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Isra%C3%ABl
Ook de Sovjet Unie en al haar satellietstaten erkenden Israel, mede omdat Palestina breed wordt gezien als het gebied waar de joden oorspronkelijk vandaan komen.
De Sovjetunie, u weet wel, het herstel waarvan ene Poetin iedere nacht droomt. Poetin, u weet wel, de man die zo bewonderd wordt door die goede vriend van u.
Niet alle vrienden van mijn vrienden zijn mijn vrienden. Hoewel ik van Poetin wel vindt, dat hij een punt heeft w.b. de oorlogszucht van de oprukkende NAVO. Ik herinner mij nog de onrust onder de Amerikanen, toen Chroetsjov zoiets op Cuba deed. Gelukkig spraken de leiders toen nog wel met elkaar. Anders hadden we het niet overleefd. Toen waren mijn landgenoten daar blij mee. Maar zo verstandig zijn ze niet meer.
‘Niet alle vrienden van mijn vrienden zijn mijn vrienden. Hoewel ik van Poetin wel vindt, dat hij een punt heeft w.b. de oorlogszucht van de oprukkende NAVO’.
‘Ik… vind’ dus. Dat is uw goed recht maar daarmee nog niet juist.
Voor mij is dit het einde van de discussie; water naar de zee dragen heb ik nooit inspirerend gevonden.