Van een onzer correspondenten.
De Eemshaven is ondanks het aardbevingsleed in Groningen in beeld als mogelijke locatie voor twee kerncentrales, schrijft minister Hermans. De gemeente reageert: ‘Doe ons dit niet aan.’
Er komen mogelijk toch kerncentrales in de Eemshaven in Groningen. Dit terwijl het vorige kabinet had gezegd deze locatie te zullen schrappen. De Eemshaven komt nu naar voren uit een inspraakronde van het ministerie van Klimaat en Groene Groei, dat een geschikte plaats zoekt voor twee grote nieuwe kerncentrales.
Dat schrijft minister Sophie Hermans (VVD) deze vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet is verplicht om vervolgonderzoek te doen, waardoor de Eemshaven een serieuze optie zou worden. Het wil echter proberen om hier onderuit te komen, gezien de jarenlange aardbevingsschade door de gaswinning. Veel Groningers zijn hun vertrouwen in de landelijke politiek verloren.
‘Het kabinet is zich bewust van de gevoeligheden in Groningen’, aldus Hermans. Ze heeft daarom de landsadvocaat gevraagd juridisch te onderzoeken of de Eemshaven buiten het verdere onderzoek naar een geschikte locatie kan worden gelaten.
Wethouder Eltjo Dijkhuis van de gemeente Het Hogeland, waar de Eemshaven onder valt, is zeer ongelukkig met de aankondiging.
‘Hier zitten we niet op te wachten’, zegt hij. ‘We hebben tegen de minister gezegd: denk na over wat dit doet met de beeldvorming in Groningen. De optie ligt nu toch weer op tafel. En dat terwijl we hier juist werken aan een nieuw perspectief, aan nieuwe energie en rust. Wij zeggen bij voorbaat: doe ons dit niet aan.’
Pas dit jaar is er een definitief einde gemaakt aan de gaswinning in Groningen. De afhandeling van de schade zal nog jaren in beslag nemen.
De provincie wijst in een reactie op moties die eerder dit jaar zijn aangenomen in de Provinciale Staten en de gemeenteraad, waarin die zich uitdrukkelijk tegen de komst van de centrales keren. Johan Hamster, gedeputeerde voor Energie, zegt:
‘Wij vragen de minister om – in lijn met de mooie woorden uit de brief – de Eemshaven op voorhand expliciet uit te sluiten. [..] En daarmee recht te doen aan Groningen en Groningers.’
Een definitief besluit over de locatie wordt volgens de planning komend jaar genomen. Ondertussen werden afgelopen september twee andere mogelijke locaties bekend: Terneuzen en de Tweede Maasvlakte. Deze kwamen in beeld in een ander onderzoek van het ministerie, omdat zij voldoen aan de basiscriteria. Die criteria zijn onder andere voldoende ruimte, koelwater, capaciteit van het elektriciteitsnetwerk en toegangswegen voor rampenbestrijding.
Nu zijn ook de resultaten bekend van een landelijke inspraakronde waarin burgers, bedrijven, organisaties en bestuursorganen hun visie konden geven. Tussen de bijna 1.400 reacties zaten ook voorstellen voor de Eemshaven.
***
Zie voor het uitgebreide artikel in de NRC, hier.
***
“De Eemshaven is ondanks het aardbevingsleed in Groningen in beeld als mogelijke locatie voor twee kerncentrales”.
Ondanks?? De minister schrijft ‘ondanks’? Alsof ze hiermee een potentieel nieuwe ramp voor Groningen aankondigt.
Aan de andere kant, ze zou ook het Amsterdamse westelijke havengebied kunnen aanwijzen. Daar wil ook niemand een KC zien. De angst zit diep.
Er is ook geen kerncentrale nodig, we hebben wind en zon en de stroom is bijna gratis.
En als het niet waait en geen zon dan is er nog waterstof in een of ander gasveldje.
En zou het dan nog niet genoeg zijn dan importeren ze maar van Duitsland want die weten niet waar ze met hun overtollige stroom heen moeten.
Als ze de gaswinning niet hadden gestopt zouden we die kerncentrales helemaal niet nodig hebben.
Een drijvende kerncentrale misschien. Misschien kunnen we de Lomosonov een tijdje op proef lenen van de Russen. Die heeft vast minder last van bevingen en was weliswaar te laat maar toch binnen 13 jaar klaar.
Wel eerst even vrede sluiten en goede afspraken maken in plaats van de frauduleuze Minsk rekakkoorden.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Akademik_Lomonosov_(schip,_2019)
“De angst zit diep.”
Terecht gezien het miljoen doden dat kerncentrales met hun straling hebben veroorzaakt. Vooral via rampen die niet mogelijk waren, zelfs niet in een miljoen jaar.
De historisch gebleken kans dat een kernreactor in een ramp eindigt in de 50jaar dat hij kan draaien, blijkt >1% te zijn.
Een miljoen doden. Tel daarbij op de tientallen meloenen stralingsslachtoffers die net dood gingen en de honderden miljoenen foetussen met het verkeerde geslacht. Nog een paar KC’s erbij en de hele wereldbevolking gaat voortijdig dood.
Dat is onaanvaardbaar want de mensheid heeft juist heel veel mensen nodig om zich verder te ontwikkelen zodat we lange ruimte reizen kunnen maken naar andere planeten en sterren.
JOHAN!!!!!!!!!!!!!!!
Hoe vaak moet ik het nog zeggen???? Als je in de sarcasme modus gaat ZET HET ER DAN BIJ want anders begrijpen de humorlozen van deze wereld het niet met als gevolg duimpjes omlaag.
Zie o.a.. de doden gevonden in een wetenschappelijk onderzoek naar de door kerncentrales uitgezonden straling:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21336635/
@Anthony,
Die doden komen niet vanwege sarcasme maar zijn gevonden in peer reviewed wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in bekende wetenschappelijke tijdschriften.
Het is wel gebruikelijk dat de kernenergie industrie alle resultaten van wetenschappelijk onderzoek die haar niet goed uitkomen, uit alle macht ontkent.
Doe jij dus ook.
Sorry Anthony. Je hebt gelijk, dat humorlozen het niet snappen, maar ik dacht dat mijn sarcasme wel duidelijk is als ik het over meloenen ipv miljoenen heb.
Tja, en die miljoenen papieren slachtoffers zijn allemaal door Big Atom begraven.
De conclusie van Bas favoriete onderzoek: “The atmospheric atomic bomb test fallout affected the human sex odds at birth overall, and the Chernobyl fallout had a similar impact in Europe and parts of Asia. The birth sex odds near nuclear facilities are also distorted. The persistently disturbed secular human sex odds trends allow the estimation of the global deficit of births in the range of several millions.”‘
Zoude heel misschien alle verschillende gender soorten, van hetero tot bi-pan-fluffy-non-queer het gevolg zijn van de ‘sex odds’ door atoomstraling??
Hoekstra twijfelt over succesvolle afloop klimaattop
Eurocommissaris Wopke Hoekstra zegt dat ‘twijfelachtig’ is of de klimaattop in Azerbeidzjan een succesvolle afloop zal krijgen. COP29 liep eigenlijk tot vrijdag, maar ook zaterdag proberen de onderhandelaars nog om een akkoord te bereiken over financiering van klimaatsteun aan ontwikkelingslanden.
‘We doen alles wat we kunnen om de verschillen te overbruggen en om hier een succes van te maken’, zei Hoekstra tegen journalisten in Bakoe. ‘Maar het is twijfelachtig of dat gaat lukken.’ Hoekstra is Eurocommissaris voor Klimaatactie en is namens de Europese Unie betrokken bij de onderhandelingen.
Onderhandelaars zeiden tegen internationale media dat de EU bereid is om het bedrag dat rijke landen vanaf 2035 jaarlijks aan ontwikkelingslanden betalen voor klimaatsteun te verhogen naar 300 miljard. Ook andere landen, zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, zouden akkoord zijn, maar het is de vraag of dat genoeg is voor de ontwikkelingslanden.
ANP
08:34
EU en VS zouden klimaatsteun willen verhogen naar 300 miljard
Rijke landen die op de klimaattop in Bakoe onderhandelen over steun aan ontwikkelingslanden zijn bereid vanaf 2035 jaarlijks 300 miljard dollar aan klimaathulp te betalen. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. In een eerder voorstel ging het nog over 250 miljard per jaar, een bedrag dat volgens arme landen veel te laag was.
Ontwikkelingslanden eisten aanvankelijk 1.000 miljard per jaar, maar dat is volgens rijke landen niet haalbaar. De klimaattop zou eigenlijk vrijdag zijn afgelopen, maar omdat er nog geen akkoord is, wordt ook zaterdag nog onderhandeld.
De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn nu akkoord met het bedrag van 300 miljard, melden de bronnen. Ook Australië en het Verenigd Koninkrijk zouden hebben ingestemd. Volgens de Britse krant The Guardian liggen Zwitserland, Japan en Nieuw-Zeeland nog dwars. Het is nog niet duidelijk of ontwikkelingslanden akkoord zullen gaan met het nieuwe bedrag.
Bovendien is het de vraag wat de toezegging van de Verenigde Staten waard is. In januari wordt de huidige Democratische regering vervangen door de Republikeinen van Donald Trump. Hij heeft tijdens zijn eerste ambtstermijn het land teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs, waar werd afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Veel landen houden er rekening mee dat hij dat opnieuw gaat doen en dat de VS onder Trump niet willen meebetalen aan de klimaatsteun voor ontwikkelingslanden.
ANP
Gevalletje open deur in trappen…
Zal toch moeten… zolang blokkade door milieuclubjes en hun politieke aanhang op gasboren uit de Groningse Waddenzee en Noordzee.
Kernenergie is de enige valide oplossing voor deze verdere eeuw, want ‘hernieuwbare’ energie systemen blijken schadelijker, vervuilender en kunnen niet continu elektriciteit leveren.
Vraag het maar aan de milieuclubjes die dus ook mordicus tegen kernenergie zijn …. hoe ze hun mobieltje en hun cloud data willen gebruiken zonder stroom.
Hernieuwbare blijken te leiden tot aanzienlijke betrouwbaardere stroomlevering dan kernenergie.
Zie bijv. DK waar stroomleveringsbetrouwbaarheid superieur is aan die van NL
Kernenergie is bovendien:
– een tijdelijke oplossing omdat alle uranium erts voorraden in de wereld bekend zijn (dankzij hun straling) en die in 80jaar op zijn.
En thorium (al 50jaar genoemd al oplossing) komt niet van de grond getuige de moeilijkheden in China.
– apenduur. Zeker 4x duurder dan wind+zon+aanvullingen (biomassa, opslag, e.d.).
Daarom is kernenergie ook op de terugweg.
Van 18% aandeel in de wereldwijde elektriciteitsproductie in 1996 naar 9% nu…
https://www.nucleairnederland.nl/nl/nieuwsbericht/iea-benadrukt-sleutelrol-kernenergie-in-komende-jaren-2/#:~:text=Tegelijkertijd%20worden%20in%20andere%20delen,in%20de%20periode%202015%2D2019.
Bas, als mijn salaris wordt verhoogd met 5 % en dat van mijn collega met 8 % dan ga ik volgens jouw stompzinnige redenering er flink op achteruit.
En wellicht is het je nog niet opgevallen (understatement) dat de rol van ‘duurzaam’ wereldwijd flink onder druk staat; vooral in Duitsland.
Dat hebben ze in op de COP 29 inmiddels ook begrepen.
Op COP 29 hebben ze iets anders begrepen dan jij denkt.
Daarom hebben ze het bedrag dat wij aan arme landen om hun ook klimaat neutraal te krijgen een factor 3 hoger gemaakt!
Zie de kosten conclusies van het beroemdste accountantsbureau als het over kernenergie en kosten gaat:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Electricity_costs_in_dollars_according_to_data_from_Lazard.png
Er wordt op CG door enkelen erg veel verwacht van Trump op basis van zijn uitspraken over de klimaatwaanzin.
Zeker, als hij inderdaad zich terugtrekt op dit punt, dan zou dat wel eens een versnelling kunnen zijn van het toch al onontkoombare einde van die waanzin.
Maar Trump roept nog meer:
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1782224912/trump-wil-alle-medewerkers-aanklager-jack-smith-ontslaan
Ik ben toch bang dat Trump zich voorlopig vooral zal bezighouden met bewijzen dat hij ten onrechte verloren heeft van Biden en zich niets zal aantrekken van de negatieve gevolgen daarvan voor de stabiliteit van de VS. Hij heeft gewoon blinde wraakgevoelens.
Zo iets hebben we al eens eerder meegemaakt in de recente geschiedenis; het revanchisme van ene AH die uit blinde wraakgevoelens over de uitkomsten van de Vrede van Parijs van 1919 de wereld in WOII wist te storten mat alle gevolgen van dien.
Overigens, de voorwaarden van die Vrede waren voor Duitsland inderdaad onaanvaardbaar maar rechtvaardigden absoluut niet wat er tijdens WOII is gebeurd en waarvan de gevolgen in Oost-Europa door de Russische bezetting en terreur nog tot 1989 hebben geduurd.
Gelukkig is de VS een sterke democratie waarin psychopaten uiteindelijk toch aan het kortste eind trekken, dit in tegenstelling tot Rusland, Noord-Korea enz. waar we niet hoeven te hopen op een democratische omwenteling maar op een volksopstand a la Roemenie.
Scheffer, maak je geen zorgen man. Het is een kwestie van wat tijd:
https://blackout-news.de/aktuelles/rueckkehr-zur-atomkraft-warum-deutschland-seine-energiepolitik-ueberdenken-muss/
Bovendie zijn er genoeg Duitsers die de Franse taal zodanig goed beheersen dat ze deze link ook helemaal begrijpen:
https://www.rte-france.com/eco2mix/synthese-des-donnees?type=production
https://www.euractiv.fr/section/energie-climat/news/le-secteur-nucleaire-espere-une-reconnaissance-des-contrats-dhydrogene-nucleaire-au-plus-tard-en-2026/
Je laatste link maakt duidelijk hoe hoog het water aan de lippen staat bij EDF…
Hopen op een opdracht van de overheid om waterstof te maken, terwijl eerder in diverse landen al is uitgezocht dat dat veel te duur is…
Dat is eigenlijk wanhopen…
In je eerste link wordt weer zoals gebruikelijk gelogen. Bijv.
“Länder, die Atomenergie haben, wollen mehr davon. Und viele, die keine haben, wollen sie.“
En dat terwijl het aandeel van kernenergie wereldwijd hard aan het teruglopen is (van 18% in 1996 naar 9% nu)…
En na Dld nu ook België bezig is met zijn “atomaustieg”: al 2 reactoren gesloten, volgend jaar nog 3, in 2035 de laatste 2.
Die laatste 2 zijn zo vertraagd omdat België onvoldoende wind en zon heeft gebouwd om die nu ook al te kunnen sluiten.
correctie:
“Hopen op een opdracht van de overheid om waterstof te maken, terwijl eerder in diverse landen al is uitgezocht dat dat veel te duur is…”
moet zijn:
“Hopen op een opdracht van de overheid om groene waterstof te maken met zijn kerncentrales, terwijl eerder in diverse landen al is uitgezocht dat dat veel te duur is… ”
EDF krijgt het in France ook steeds benauwder omdat ze niet kunnen concurreren tegen de 100% hernieuwbare stroom die Duitse firma’s leveren.
Bas, je begint nu echt zielig te worden:
https://blackout-news.de/aktuelles/regierung-ahnungslos-beim-windrad-schrott-muellproblem-explodiert/
https://blackout-news.de/aktuelles/norwegen-prueft-einsatz-von-smr-technologie-mit-x-energy/
Sta je wellicht op het punt om ontslagen te worden omdat je nauwelijks nog resultaten boekt met je leugenachtige propaganda voor wind en zon die door iedereen nu wel is doorzien?
Sorry dat je jezelf zo in de hoek gedreven voelt door mij dat je vervalt naar platvloers inhoudsloos schelden.
De Eemshaven, Borssele en de Maasvlakte zijn al sinds jaren in beeld als geschikte locaties voor KC’s en om die reden in de wet vastgelegd, dus waar hebben ze het steeds over? Die Groningse wethouder mag in zijn handjes klappen dat het Groningen gegund is om een KC te laten bouwen in plaats van te reageren of er dan opnieuw aardbevingen zouden kunnen optreden.
Vooral die 2% kans op een calamiteit die tot ontruiming van een groot deel van de provincie gaat leiden, moeten ze volgens jou dus aantrekkelijk vinden…
Ik vraag me altijd af waar blijft al dat geld wat ze innen met al hun co2 belastingen die ze burgers en bedrijfsleven laten betalen.
Miljarden en Miljarden naar klimaat, waar dan, ik zie niets als wat flutprojecten die nooit wat worden zoals een vlieger aan een kabel wat aan een dynamo trekt.
Of als naar bedrijven die waterstof maken, waar blijft die groene waterstof dan, we hadden er al in moeten verdrinken.
Nee ik denk dat heel veel van die extra belasting wat wij betalen aan de strijkstok blijft hangen en geïnvesteerd word in dingen die er niets mee van doen hebben.
Regering int de belastingen, en NGO’s die op eigen poten moeten staan gaan er mee pleiten en de top managers krijgen bonussen ondanks verliezen.
En dan krijgen landen die zogenaamd kapot gaan onder klimaatverandering natuurlijk zakken vol geld wat ook weer aan de strijkstok blijft hangen.
De wereld op zijn kop.
Theo
Als het opslaan zo goedkoop is als ene Bas beweert, was én de salderingsregeling én het feest voor de portemonnee overeind gebleven en een feit gebleken. Uiteindelijk is het een sprookje gebleken en een sigaar uit eigen doos.
Verdiep je eens in de kostendalingen van groene waterstof en de kostenstijgingen van grijze waterstof.
Shell heeft besloten om een groene waterstof fabriek te bouwen.
Dat doen ze pas nadat overtuigend is aangetoond dat daar de toekomst ligt.
Theo,
Onze industrie verbruikt al heel veel waterstofgas. Mede daarom hebben we al een waterstof gas pijpleidingen netwerk dat de Botlek verbindt met de industriegebieden Moerdijk, Antwerpen en Gent.
Groene waterstof is pas van het laatste jaar, omdat het daarvoor van geen kanten kon concurreren met grijze waterstof.
De bouw van de groene H2 fabriek van Shell op Maasvlakte2 (tussen de Slufter en de zee) is al ver gevorderd.