Van een onzer correspondenten.
Vanaf de Piksenweg in Daarle is te zien dat het Twentse platteland niet onveranderlijk is. In de voorbije eeuw verschenen er schuren, nieuwe huizen, munitiebunkers en hoogspanningsmasten in het zicht. De letterlijk grootste verandering komt er nog aan en niet alleen in Daarle: windturbines. Verslaggever Leo van Raaij:
‘Kom daar maar eens om, met windturbines. Straks staan ze er ineens, 240 of zelfs 280 meter hoog. En niet een, minstens vier bij elkaar. Ze zijn er nog niet, maar ze gaan zeker de aandacht trekken. Tientallen molens verrijzen de komende jaren op en tussen de weilanden.’
***
Lees voor het uitgebreide artikel in AD/Tubantia hier.
***
Over de grens in Duitsland zijn al een hoop windmolens. We hebben er nog zoveel nodig voor de duurzame waterstof. Er is geen grens aan hoeveel windmolens het bestuur noodzakelijk vindt voor de transitie. Voor het actieplan voor de staal industrie is nog onbeperkte stroom en subsidie nodig. Dit kan alleen als technici buiten spel worden gezet voor het beleid en de beslissingen. Als de staal industrie er niet van opbloeit hebben we altijd zo nu en dan de goedkope energie.
BRUSSEL – De Europese staalcrisis wordt chefsache in Brussel. EU-kopstuk Ursula von der Leyen neemt volgende week dinsdag zelf de leiding bij een overleg met de sector over de toekomst van de Europese staalindustrie.
De Europese staalindustrie heeft het loodzwaar: er is hevige concurrentie van goedkoop staal uit China, energieprijzen in Europa rijzen de pan uit en tegelijkertijd vuurt Amerika importtarieven op de sector af. Tegelijkertijd eist Brussel dat bedrijven vergroenen.
Komende dinsdag komen sleutelfiguren uit de staalsector naar Brussel voor overleg met Von der Leyen over de toekomst van de industrietak. Volgens de Europese Commissie zijn er ongeveer vijfhonderd productielocaties, goed voor 2,5 miljoen banen in 22 EU-landen. In Nederland is Tata Steel verreweg de grootste staalwerkgever.
Von der Leyen wil het tijdens het beraad hebben over de hoge energiekosten, aanvoer van kritieke grondstoffen, hergebruik van staal, betaalbare waterstof en versnelling van vergroening. Daarnaast wil de Commissievoorzitter het hebben over handelsmaatregelen.
Bij voldoende subsidies aan de staalindustrie dalen de kostprijzen. Dan kunnen wij ook goedkoop produceren. China doet niet anders. En zodra de productie van staal met de bijna gratis groene waterstof van Bas gaat, lachen we helemaal iedereen uit. Gelukkig dat de terzake kundige Duitse dame de leiding neemt. De uitdrukking “Hart wie Kruppstahl” zal zeker nog in haar gedachten zitten.
Staal produceren vraagt veel menskracht. En menskracht is veel goedkoper in lage lonen landen.
Zoals we met auto’s zien betekent dat dat de productie daar naar toe verhuist.
Alleen als we slagen met vergaande automatisering is die beweging af te stoppen.
Maar vooralsnog gaat dat veel te langzaam.
Belachelijk “verlagen de kostprijzen “ kostprijzen worden niet verlaagd alleen de Europese belasting betaler verlaagt de prijs waarvoor de staalfabrieken hun product op de wereldmarkt kunnen aanbieden. Toon me s.v.p. een berekening waaruit blijkt dat waterstof op basis van windenergie kan concurreren met de electra prijs van een kolencentrale of een kerncentrale. China en ook India nemen iedere dag nog nieuwe kolencentrales in gebruik. Dat kunnen ze doen omdat ze veel later aan de CO2 criteria mogen voldoen, omdat ze als ontwikkelingslanden zijn aangemerkt. Hoezo ontwikkelingsland als je satellieten kan lanceren, atoombommen maken en de goedkoopste en nog grdeeltelijk zelfrijdende auto’s kan fabriceren en India is top in IT. En dat zeg ik met alle respect voor de prestaties van die landen.
Wie is de fluisteraar achter de buikspreekpop Ursula von der Leyen?
Johan D.
Wonderlijk, de kostprijzen dalen door subsidie?
Ik neem even aan dat het een grap is. Het verschil is dat je de kostprijs dan via 2 of meerdere kanalen betaalt. Subsidie is geen gratis geld. Alleen wél voor degene die het ontvangt en de belasting ontgaat, zoals dat eufemistisch wordt genoemd.
Ja, tuurlijk is het onzin wat ik schrijf. Zeg maar, Bassiaanse economie ;)
Johan D.
Ik kon me die vorm van logica van jou al niet voorstellen.
Kernenergie, kernenergie en nog eens kernenergie dat is de oplossing voor de toekomst. Weg met die zwaar gesubsidieerde onruststokers in het landschap.
WAAROM wordt er niet ingegaan op ZILVERSTROOM ENEGIE ?
Ook wel Roscj Kinetec Power Plant (KPP)
Geen co2 volledige emissie,geenvervuiling,geen fijnstof,nadat!
Vaste lage KWH prijs
Altijdgroene stroom (24 uurwerk dag 7 dagen per week)
Zeer bedrijfs zeker door eenvoudige constructie
Onafhankelijk van zo’n en wind levert altijd stroom
Onafhankelijk van het elektriciteitsnet is mogelijk(Microgrid)
Geen dure baterijen voor opslag noodzakelijk
Lage bedrijfskosten door weinig slijtage
Klein oppervlak nodig in vergelijking tot zonnewende en windmolens
Geen horizon vervuiling zoalsbij windmolens en gas/kolen/kerncentrales
Geen gevaar voor radioactieve straling zoalsbij de kernrampenin Fukushima en Chrnobyl
Bestand tegen raket,droge ensabotage aanvallen
DIT IS TOCH DE P OPLOSSING TOCH????????
Wat hier voorgesteld wordt tart de wetten van de thermodynamica en is een van de vele voorbeelden van “over unity devices” waarvan nog steeds geen enkele werkt, ook deze zit in hetzelfde schuitje. Mocht het inderdaad werken dan stond het in alle media.
De Website https://www.zilverstroom.com/zonder-netcongestie-co2/ doet mysterieus
De belangrijkste technische innovatie in een Kinetic Power Plant is een generator van de volgende generatie met een COP van <20, die minder koppel nodig heeft om elektrische energie te produceren in vergelijking met een vergelijkbare generator. Wetenschappers van Rosch Innovations noemen dit een elektromagnetische resonantiereactie die wordt opgewekt door het B3-veld.
Rosch Innovations zal een meer diepgaande uitleg van het principe van de technologie geven aan daadwerkelijke klanten of investeerders, maar er zijn ook enkele KPP-geheimen die nooit aan iemand onthuld mogen worden.
Altijd interessant die apparaten waar meer energie uit komt dan dat er in gaat. Nobelprijs waardig!
Ik hoop dat jullie het allemaal nu beginnen te snappen dat de meeste mensgemaakte warmte afkomt van alle gebouwen, plaveisel en asfalt (insluitende zonnepanelen *) dat we om ons heen plaatsen. Ook al het water wat we gebruiken in de industrie en voor koelwater bij energie opwekking gaat het er alles meest koud in en komt er warm weer uit. Dat verhoogt natuurlijk de dampdruk van de rivieren en zeeen waar dit instroomt. Meer waterdamp houdt meer warmte vast. Wat betreft de molens: die houden de wind vast waar het had moeten zijn. Er is reeds aangetoond dat dit de plaatselijke normale regenval kan be-invloeden.
Zo zijn we nu allemaal bezig om aan onze eigen ‘klimaat’ verandering te werken. De nachtmerrie wordt gewoon werkelijkheid gemaakt, voor onze eigen ogen, op die manier. We werken er na toe….
De grote paradox in dit verhaal is dat meer CO2 in de lucht eigenlijk niks doet……
*
Wij stapten gisteren uit onze auto onder deze panelen bij dit grote winkel centrum.
https://breadonthewater.co.za/wp-content/uploads/2023/12/Kolonade-parking-north-scaled.jpg
Ik was verbaasd over de hitte die ons om de oren sloeg…. .normaal, in de zomer, zou je eerder een beetje koeler verwachten vanwege de schaduw ipv warmer als de omgeving. Ik begrijp dit nog niet helemaal…..
“Ik hoop dat jullie het allemaal nu beginnen te snappen…”
FG sprak de ‘professor’ uit ZA. Man wat een eigendunk en zelfoverschatting.
Je bent geen leraar in de verre verste niet en zelfs als leerling zit je op verkeerde niveau.
Merkwaardig. Dat je dat nou noemt. Bij mijn laatste werkgever (als chemicus – anodisering en powder coating) noemden ze mij ook allemaal ‘professor’. Moet dus wel wezen omdat ze dachten dat ik zo dom was…
(maar ik heb hun wel veel geld gespaard op water, energie en chemikalien)
Is er misschien iemand die een verklaring heeft voor het feit dat het onder die zonnepanelen zo warm is, als de zon erop schijnt?