Van een onzer correspondenten.
Zonnestroom is na het afschaffen van de salderingsregeling in 2027 nauwelijks nog wat waard. Het eerste energiebedrijf met tarieven voor 2027 biedt netto slechts 0,25 cent per kilowattuur. Huishoudens met veel zonnepanelen zullen de energierekening met wel 1000 euro per jaar zien stijgen, schrijft het AD.
Energiebedrijf Greenchoice heeft volgens energievergelijker Keuze.nl als eerste de voorwaarden voor 2027 bekendgemaakt. De terugleverkosten – ook wel bekend als de terugleverboete – dalen vanaf 1 januari 2027 fors bij Greenchoice, van 15,2 naar 5,2 cent per kWh. Dat lijkt goed nieuws maar de terugleververgoeding – het bedrag dat je krijgt voor geleverde zonnestroom, daalt naar afgerond 5,4 cent. Onder de streep blijft er 0,25 cent per kWh positief resultaat over.
Bij eerdere schattingen werd nog uitgegaan van een netto waarde in 2027 van ongeveer 5 cent per kWh. Na 2027 lijkt teruggeleverde stroom dus nagenoeg waardeloos.
‘Wanneer je per jaar met 12 panelen 3200 kWh teruglevert, je dak vol dus, dan leveren je zonnepanelen nog maar 8 euro per jaar op’, rekent energiedeskundige Geert Wirken van Keuze.nl voor.
Tenminste zoveel krijg je dan betaald voor de teruggeleverde stroom. Als die 3200 kWh dit jaar nog volledig gesaldeerd kan worden is die stroom 1000 euro waard.
Energierekening 80 euro hoger.
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt vindt het principe van terugleverkosten redelijk, mits die ook echt dienen om gemaakte kosten te dekken. ACM wil niet dat de terugleverkosten ‘een nieuw verdienmodel’ voor energiebedrijven worden. Er is aanvullend onderzoek gaande om te achterhalen hoe de energiebedrijven de kosten berekenen.
Het slechte nieuws voor zonnestroom kan voor de zonnepanelenbranche niet op een slechter moment komen. De ingevoerde terugleverboetes en het overheidsbeleid rond het salderen – dan weer wel afschaffen, dan weer niet, dan weer wel – heeft de sector een kopje kleiner gemaakt. Vergeleken met de twee jaar geleden is het aantal panelen dat maandelijks wordt geïnstalleerd nog maar een derde van de toptijd twee jaar geleden.
***
Zie voor het uitgebreide artikel in het AD, hier.
***
Hoera!
De groene waanzin is ten einde gekomen.
Alleen sufferds laten zich er nog mee in.
De spreekwoordelijke worst is op en nu de gevolgen, dit is niet alleen voor zonnepanelen maar voor alles wat de roverheid ingezet heeft voor de zogenaamde klimaat hoax. Zie EV’s, Warmtepompen, straks Windturbines enz.
Zonnepanelen neem je vooral om het ‘klimaat’ en ‘de wereld’ te redden …..
….dat mag dan wat kosten voor de ideologische hardliners en ‘klimaat-kneuzen’ ……(de laatste term werd gemunt door Henricus Bernardus Johannes Maria Vermeegen )
Juich niet te vroeg.
Hoe moeilijker het wordt hoe gewelddadiger ze (gemeenten, andere overheden, waterschappen etc.) worden.
Wij zijn nog niet van ze af.
Ze zijn maar naar een ding op zoek: uw geld.
Ronnie
Die 800 miljard voor Ursula’s wapentuig moeten toch ergens vandaan komen. Linksom of rechtsom uit ons aller broekzakken. Eerst was het klimaat, toen Covid en nu is het wapentuig voor “onze” oorlog. Je moet maar durven.
Ursula heeft een te groot ego. En het maakt haar niet uit hoe dat wordt opgepoetst.
Er zijn grote anbieders die voorrang nodig hebben. Neem nu de nieuwe spiegelende panelen bij schiphol. Er wordt nu 6 vierkande kilometer zonnepanelen gebouwd op terrein waar voorheen suikerbieten en aardappelen stonden. Het project is opgezet door lokale boeren en nog voor aanvang door verkocht aan een buitenlandse investeerder. Die moet natuurlijk wel zijn investering kunnen terug verdienen en dat kan niet als het net eromheen vol zit door bewoners die een paneel op hun dak hebben gegooid.
Die Schiphol panelen hebben waarschijnlijk een hoogspanningsaansluiting en worden niet gehinderd door teruglevering van particulieren.
Je moet natuurlijk niet zo dom zijn om in het aanbod van Greenchoice te stappen. Die zijn al tijden niet meer groen.
Verduurzamen is praktisch altijd hoog renderend zoals prof. dr. Piet Eicholz laat zien:
https://www.universiteitvannederland.nl/college/waarom-moet-zelfs-de-grootse-klimaatontkenner-zijn-huis-verduurzamen
Je bent een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet.
Met ‘klimaatontkenner’ zal wel worden bedoeld iemand die weet dat de mensheid geen noemenswaardige invloed heeft op het klimaat. Maar zo’n figuur weet dat omdat kennis van de thermodynamica deel is van zijn vak. Daarin weet hij alles van goede isolatie en een goede energie huishouding. Heel duurzaam dus, zonder dat hij daarvoor een econoom als Eicholz nodig heeft.
Precies Ed. Als je met een relatief geringe investering je energierekening omlaag kan brengen moet je dat gewoon doen. Niet om de wereld te redden, niet om progressief over te komen enz.
En zelfs als je geld in overvloed hebt kan isolatie nog steeds een goede investering zijn, al was het maar om vervelende en soms ziekmakende tocht te vermijden of herrie buiten te sluiten.
Er is geen aannemer die voor de genoemd bedragen / ‘klimaatinvestering’ aan de slag gaat in onze tussenwoning label D.
Valt dus juist niet mee zoals de professor beweert.
Eerdere berekeningen in 2023 door gezamelijke woningcorporaties voor een aanpassing naar energielabel A kwamen uit op minimaal het dubbele (ca. € 40.000 per woning)
Dat bedrag is waarschijnlijk terug te verdienen over een periode van 20 jaar, nu volstrekt onintereressant dus.
Bovendien gaat ons spaargeld niet besteed worden aan ‘hardware’ ten behoeve van effectloze ‘klimaat’-maatregelen.
Ons huis nam dit jaar in waarde toe sinds vorige (jan. 2024) WOZ-vaststelling met 80.000 €.
“Ons huis nam dit jaar in waarde toe…”
In feite werd het huis minder waard (vanwege de afschrijving), maar werd de prijs hoger.
Destijds in de DDR was een tweedehands Trabant duurder dan een nieuw exemplaar. Op de neiuwe moest je 12 jaar wachter, terwijl de gebruikte auto direct leverbaar was (als je het geluk en het geld had). De huidige situatie met woningen in Nederland is er mee vergelijkbaar. Ook nu met dank aan socialistisch ideologie (‘stikstof’!)
Juiste kritiek…..D.
WOZ heeft weinig te maken met marktwaarde, maar met de staat van de gemeente financiën.
Feit is dat per jaar de huizenprijzen in onze voorstad nog blijven stijgen met 5% gemiddeld.
Gevolg is dat jonge starters (als zoals wij 30 jaar geleden) nu minder kans hebben zonder te beschikken over minimaal 2 ton eigen geld.
Met dank aan ca.15 jaar (Rutte) groene stikstof-politiek, waardoor niet gebouwd kan worden en nu achterstand is in sociale woningbouwprojecten.
Piet Eicholz, hoogleraar vastgoedfinanciering en –beleggingen: kan geen Watt onderscheiden van een Joule. Weet heel veel van Woke, dat dan weer wel.
Hassebas
heb je weer een wortel voor je neus hangen? Dit is oude wijn in nieuwe zakken. Nog van voor de afschaffing van de salderingsregeling en voor alle er aan voorafgaande maffiose praktijken. 2 jaar oud en nu al belegen. Zelf rekenen is beter en actueler.
Dit klinkt als de 3 voudige winstverdubbelaar waar al zo lang processen zonder einde over gevoerd zijn. Zou die prof. ook groene aandelen in hernieuwbaar hebben? Of groenfondsen die niet echt groen zijn en feitelijk behoren te worden geschaard onder de groenwaspraktijken? Maar het is maar 2 jaar geleden. Nu wast hij zijn handen in onschuld.
Zou hij als lobbyist Rietjesophietje hebben ingefluisterd of het haar op een briefje hebben gegeven. Ze kan zo mooi oplezen. Het is net een sprookje. Nog beter dan de Sprookjes van Timmermans. Wanneer worden die laatste trouwens uitgegeven?
Nooit zonnepanelen voor electra gehad ondanks sociale druk. Noem het een vooruitziende blik.
In mijn vorige woning had ik een zonne-warm-water installatie die me zo’n 5 maanden in het jaar een warme douche gaf via een opslag tank voor heet water, kon wel 70C halen. Dat werkte prima. Echter niet erg practisch om in te bouwen in een bestaande installatie met een gas boiler.
Zonnepanelen voor electra blijven economisch!
Zelfs als je maar 8cent/KWh krijgt voor de teruggeleverde stroom en je alle opgewekte stroom terug levert….
Dat doe je niet want ~30% verbruik je zelf waardoor je grote winst boekt want die hoef je niet meer te kopen voor de huidige hoge prijzen…
Bas
Heb jij je besparingen in de late lente, de zomer, en het vroege najaar dan uitgerekend? Dat kan haast niet, want je rekent altijd creatief. Kortom je belazert de boel.
Het zwaartepunt voor elektriciteitsgebruik ligt in de winter. En dat is nog nadrukkelijker als je elektrisch moet verwarmen bij gebrek aan een gasaansluiting.
Maar voor jou levert het natuurlijk voordeel op als je de investering niet meetelt. Tenslotte heb je een binnen- en buitenzwembad dat moet worden verwarmd en een airco die je tijdens de vele hittegolven koel moeten houden.
Welke infrarood frequentie zenden die zonnepanelen (boven en onder) trouwens uit. Zou dat wel goed zijn voor het klimaat?
Bas
Voor je verbruik over de 6 warmste maanden heb je genoeg aan 3 panelen en jij wilde er toch nog meer bij gaan leggen? Ga je stroom verkopen aan de buren i.p.v. wind?
O nee, voor je EV natuurlijk. Als je dan altijd thuisblijft kun je die EV als thuisbatterij gebruiken. Met af en roe een rondje rundumhause.
Peter,
Ik heb alles uitgerekend voordat ik 28 zonnepanelen op mijn dak liet leggen.
Natuurlijk rekening houdend met wat als terugleveren maar 3cent/KWh oplevert, e.d.
Bas
Heb je een erg groot huis of liggen ze ook aan de schaduwkant.;-))
Het terugleveren zouden ze (de overheid en de energiebedrijven) moeten maximeren tot het gemiddelde gebruik van stroom. En tevens moeten beperken tot PV installaties op daken.
Alle als rommel te beschouwen zonnepanelen op land en water meteen afbreken en doorleveren aan degenen die tot nu toe geen zonnepanelen voor eigen gebruik konden bekostigen.
@Bas,
Je schreef 09.40: “Ik heb alles uitgerekend voordat ik 28 zonnepanelen op mijn dak liet leggen. Natuurlijk rekening houdend met wat als terugleveren maar 3cent/KWh oplevert, e.d.”
Ah … je hebt dus een heuse berekening gemaakt voordat je 28 panelen op je huis hebt laten leggen. Kleine moeite om die hier nu met ons (ongelovigen) te delen.
Laat ze eerst de net verzwaring betalen. Door de zonnepanelen zijn geen
zonnepanelen bezitters op extra kosten gejaagd.
Wie bedoel je met “ze”?
Die personen met zonnepanelen enof e-auto’s
Dank voor het duimpje naar beneden, een geheel onverwachte verrassing. Wat ik bedoel is dat de belastingbetaler opdraait voor subsidies, voor net verzwaring, voor windmolenparken, voor al die flauwekul die we kunnen missen als kiespijn. Dat komt dus bovenop de jaarlijkse elektriciteitsrekening.
Gerard
De belastingbetaler draait voor alles op. Linksom of rechtsom vult die tenslotte via tal van belastingen de belastingkas. Via energie en boodschappen lukt dat het beste. Iedereen heeft die namelijk nodig.
Het probleem is dat we 1 keer per 4 jaar een rood stipje mogen zetten en vervolgens de 4e macht als fluisteraar haar volstrekt eigen gang gaat. Toegedekt door de façade van een democratie.
Zonnepanelen bezitters veroorzaken geen noodzaak tot net verzwaring.
Ze ontlasten juist het net!
@ Bas,
Je schreef 9.42: “Zonnepanelen bezitters veroorzaken geen noodzaak tot net verzwaring. Ze ontlasten juist het net!”
Onderbouw die stelling eens met valide argumenten. Wil je die met ons delen?
Il had het vanmorgen al gezien op 6 Live.
Huishoudens en kleine bedrijven moeten meer energiebelasting betalen want daarmee worden de SDE-subsidies aan windmolen- zonneparkexploitanten betaald. En die subsidies zijn gegarandeerd voor een periode van 15 jaar. Met zonnepanelen en gesaldeerde netverbruik valt die energiebelasting effectief te ontwijken en dat is niet de bedoeling… de overheid heeft de SDE-subsidies buiten haar eigen begroting gehouden want de kosten worden via de energierekening rechtstreeks naar burgers en bedrijven verschoven.
Salderingsregeling opheffen is een prima methode om te voorkomen dat mensen energiebelasting ontwijken. Bovendien had de salderingsregeling al veel eerder afgeschaft moeten worden want was altijd bedoeld als tijdelijke voorziening zolang de grootschalige uitrol van slimme meters zou plaatsvinden. Die uitrol is al enkele jaren gereed voor meer dan 80%, de drempelwaarde om de tijdelijke salderingsregeling te stoppen.
Jammer voor al die mensen die in een overdaad aan zonnepanelen op het dak een aantrekkelijk verdienmodel zagen. Jullie hebben niet gerekend op de misinformatie van de overheid die niet het hele verhaal vertelde en PV-installateurs die ook wijzelijk de mond hielden. Maar de volledige informatie is altijd beschikbaar geweest, men had kunnen weten dat de salderingsregeling sowieso onhoudbaar is en de overheid verplichtingen is aangegaan met de SDE-subsidies die hoe dan ook door burgers en bedrijven opgehoest moeten worden.
Dat is de reden dat wij in NL nooit geïnvesteerd hebben in zonnepanelen maar vooral in verhoging van het wooncomfort. En dat heeft zich dubbel en dwars terugverdiend met zeer lage stookkosten gedurende 15 jaar en als kers op de taart een 125K hogere verkoopprijs van de woning… En daarom zitten we nu op Curaçao zonder hypotheek maar met zonnepanelen en thuisaccu die hier elke dag 35 kWh zonnestroom leveren voor eigen gebruik, zonder 1 kWh terug te leveren aan het net. Door de extreem lage woonlasten konden we 8 jaar eerder stoppen met werken en van het leven genieten in goede gezondheid.
Ik moet toegeven dat we geluk gehad hebben. Die investeringen in de woning deden we om het binnenklimaat te verbeteren (geen tocht/kouval, warme voeten, hoge lucht- en stralingstemperatuur), de lagere energiekosten zagen we als mooi meegenomen. Wij wisten echter niet dat in 2022 de energietarieven enorm zouden stijgen en een woning met hoge energieprestatie meer zou opbrengen.
Hoe nu verder in NL? Een thuisaccu was altijd overbodig want je kon overtollige zonnestroom altijd op het net dumpen in de zomer en gratis terugpakken in de winter. Na afschaffing van de salderingsregeling in 2027 (als dat überhaupt doorgaat) worden thuisaccu’s een stuk interessanter en zeker met snel stijgende energietarieven. Om dat tegen te gaan zullen verzekeringsbedrijven aangemoedigd worden hun woonhuisverzekeringen uit te sluiten voor brand wanneer men een thuisaccu plaatst. Maar uiteraard pas nadat mensen massaal zijn gaan investeren in thuisaccu’s. De kassa moet wel blijven rinkelen…
De opstalverzekering zal met factor 4 omhoog gaan met een onblusbare brandbom aan uw gevel.
Hoezo “aan uw gevel” Ronnie?
Die thuisaccue staat toch zeker ín huis?
Duidelijk Chris. Wat men er niet bij verteld heeft is dat de zonnepaneel houder moet gaan betalen voor het geleverde. Dat salderen stopt is common sense. Maar de Overheid is onbetrouwbaar. Dat wist ik al vanuit het verleden en is wederom bevestigd.
Ik raad zonnepaneel houders aan om de aan/uit knop regelmatig te bedienen wanneer huishouden niet de hoeveelheid “stroom” zelf kan gebruiken. Zet aan bij gebruik en uit wanneer je de (r) overheid niet wil spekken. Ik zet op zonnige dagen al mijn beschikbare apparaten aan, mits nodig. Indien niet nodig gaat de schakelaar op de uitstand.
Dieter
Het beste lijk me een lichtsensor die je panelen aanschakelt en die je met stemgeluid aan/uit kunt bedienen als je overdag stroom nodig hebt.
Of je zet de elektrische verwarming permanent aan als de zon schijnt en de deur open of dicht naar gelang de behoefte aan enige koelte. Die eventueel ook nog met een ventilator geregeld kan worden.
Sfeertje zeestrand in de zomer. Alleen de levensduur van de elektrische kachel is nog wel een punt. En in de winter helpt het niet. Juni, juli augustus moet het kunnen. Zou de aarde erdoor opwarmen?
Er gaat een automatische schakelaar komen die teruglevering door je zonnepanelen afschakelt op het moment dat de prijs van stroom op de beurs lager wordt dan ruwweg 1cent/KWh.
Je zonnepanelen kunnen dan natuurlijk nog wel je eigen verbruik verzorgen.
Bas
En die schakelaar wordt natuurlijk verplicht. Op straffe van afschakeling op het net. Laat ik nu gedacht hebben dat de energiebedrijven dat al kunnen via de slimme meter.
@ Bas,
Je schreef 22:40: “Er gaat een automatische schakelaar komen die teruglevering door je zonnepanelen afschakelt op het moment dat de prijs van stroom op de beurs lager wordt dan ruwweg 1cent/KWh..
Je zonnepanelen kunnen dan natuurlijk nog wel je eigen verbruik verzorgen.”
Leg eens uit hoe zo’n automatische schakelaar zou kennen werken zonder de panelen uit te schakelen (waardoor eigen verbruik mogelijk blijft).
Chris
Heb je al eens uitgerekend wat dat gaat kosten om je overtollige zomerstroom op te slaan om die in de winter beschikbaar te hebben. Blijkbaar niet. Als voorbeeld: Om in de winter warm te zitten heb ik 1500 m2 gas nodig. Het equivalent aan elektriciteit is dan ruwweg 15000 kWh. Bij een zomeropwek van 4000kWh kom ik dan 11000 kWh te kort. Wil is die zomeropwek opslaan vaar de winter dan heb ik een thuisaccu nodig van minstens 10.000 kwh want de mogelijke opwek in de winter is max 2kWh x 90 is 180 kWh. Kosten, minimaal 500 euro per kWh. De overstap op een warmtepomp vraagt een grote aanpassing met een veel groter verwarmingsoppervlak en dat betekent grootschalige renovatie. Kosten ca. 30.000 euro en dan is nog steeds een accu nodig met een capaciteit van 4000 kWh. Zie je het nu nog zitten? Voor Nederland is het totale volksverlakkerij.
Op Curaçao hebben we geen winter, alleen zomer met bijna elke dag (98%) zongarantie. Er is dus geen reden voor seizoenopslag. Opslag voor avond/nachtverbruik is voldoende.
In NL hebben we nooit voor zonnepanelen gekozen vanwege salderingsdiefstal en in essentie hopeloos onrendabel. Maar hier op CUR hebben we eindelijk het feestje voor de portemonnee van Ed Nijpels.
Neemt niet weg dat met voldoende prijsdaling van accu’s en stijging van energietarieven ook in NL thuisaccu’s rendabel worden.
Chris, een thuisaccu heeft een terugverdientijd van 57 jaar in Nederland. Veel plezier op je Nijpels eilandje.
Chris
Blijkbaar heb je wat snel en zonder e.e.a door te rekenen geantwoord. Maar misschien komt het door de warmte op Curaçao. Maar als die accu’s binnenkort cadeau gegeven worden bij een bijna gratis zonnepaneel wordt het misschien ooit werkelijkheid. Naast een “Timmermansje” met stapeltjes kan men nu ook een “Sophietje” met cijfertjes doen.
Zonder gas zou ik nu voor de zomeropwek om mijn huis in de winter 1 maand te kunnen verwarmen. Kosten 4000 x 500 = 200.000 euro voor accu moeten neetellen voor een levensduur van 10 jaar. Dat is per jaar exclusief renteverlies en onderhoud 20.000 euro.
Maar waar laat ik die dingen. Zelf als er een prijsdaling komt tot 50 euro per kWh, zit ik dan nog steeds 2 maanden in de kou. Slimme keuze dat Curaçao van jou. Maar met mijn ouwe botten en nu familie dicht bij geen optie.
Chris
Het gemiddelde voor een gezin van 5 personen ligt inderdaad op 10 kWh in de zomermaanden. Voor ons is dat veel minder omdat we nu nog maar met 2 personen zijn en geen elektrische kookplaat en grote diepvriezer gebruiken en ook geen water in een grote boiler permanent hoeven te verwarmen.
In mijn voorbeeld zou ik dus zeker 3/4 van de opgewekte energie over houden. En die zou ik niet betaalbaar op kunnen slaan. Voor veel mensen is de bedoeling geweest de in de zomer opgewekte energie door het bedrijfsleven te laten gebruiken en de rest op te slaan in de vorm van waterstof om op die manier door middel van de weer gebruikte waterstof voor opwekking van elektriciteit in de winter de energie via de salderingsregeling terug te krijgen.
De energiebedrijven en de overheid hebben zich rijk gerekend met een waterstofopslag die niet rendabel te maken is. Ze hebben de burgers, en mogelijk ook zichzelf, met mooie beloften (een feest voor de portemonnee) in het pak genaajd met een illusie die het leefmilieu en het landschap verpest en bezoedelt.
genaaid
“De overstap op een warmtepomp vraagt een grote aanpassing met een veel groter verwarmingsoppervlak en dat betekent grootschalige renovatie. Kosten ca. 30.000 euro”
Ik ben voor mijn niet kleine vrijstaande woning bezig met zo’n warmtepomp. Kosten investering <€5000,=.
Verwacht daarmee mijn aardgas rekening van ~€230,=/maand tot onder de €80,=/maand terug te brengen.
Mijn elektriciteitsrekening gaat wel minder negatief zijn.
Maar ik kan altijd nog panelen bijleggen als ik vind dat ik te weinig inkomen krijg uit de teruglevering van elektriciteit.
Bas
Kun je je fantasietje doorrekenen? Of ben je een ijverig doe het zelver. Of heb je al vloerverwarming overal. Of ga je je huis versieren met IR panelen met reproductie van de grote Hollandse Meesters.
Voor 100 m2 vloer wordt een prijs berekend van 120 tot 200 euro per m2. Dat komt dus neer op 12.000 tot 20.000 euro alleen voor de begane grondvloeren en zonder de sloop van de bestaande vloer. Dan heb je nog geen warmtepomp en evenmin verwarming op je bovenverdiepingen. Je rekent je dus rijk, je rekent creatief. je bent en ijverig doe het zelver, of gewoon een fantast.
“Een nieuw gegoten betonvloer inclusief vloerverwarming kost tussen de 120 en 200 euro per vierkante meter. Bij deze prijs zitten de materialen en plaatsing inbegrepen. Iedere vloer zal een andere vierkantemeterprijs hebben vanwege verschillende factoren.” Dit is de offertetekst.
Geen probleem hoor. Door een beetje slim de vaatwasser en de wasmachine enz. aan te zetten gebruik je 40% van je zonnestroom zelf. Spaart je €400. Een simpel boilertje van 30L laat je via een slim stopcontact ook nog eens 20-30% verbruiken. Spaart je €180 aan gas.
Dat wordt alleen maar meer met de huidige energieprijs-ontwikkelingen.
Zo’n €600 per jaar terwijl de meeste zonnepanelen die je ziet allang zijn terugverdiend.
Als je zoals ik de hele dag en warmtepomje laat draaien, om te verwarmen of te koelen, gebruik je al gauw 55% van je zonnestroom. En bespaar je een 400m3 gas.
PP de Groot
Je rekent zeker met jaargemiddelden? Heb je je dagelijkse opwek en je verbruik al eens met elkaar vergeleken? Of baseer jij je op de rozige verhalen van zonnepaneelboeren?
Het normale verbruik in de zomer is veel groter dan wat je opwekt met een dak vol zonnepanelen. Voor een gemiddeld huis zijn er dat 12. Opwek op een zonnige dag max 25 kWh. Het gemiddelde zomerverbruik ligt, als je gas als warmtebron hebt, op 3kWh. Waar ga je met de rest naar toe? Electrische kookplaat, boiler?
En in de winterperiode het omgekeerd. Vrijwel geen opwek. Max 2kWh. Nodig 7 á 8 m3 gas per dag gemiddeld. Equivalent 70kWh. Te kort. 68kWh. Creatief rekenen helpt niet. Echt rekenen wél.
Bestuurlijk Den Haag en de leveranciers en lobbyisten van die zonnepanelen met hun feest voor de portemonnee, zouden net als de verkopers van de driedubbele winstverdubbelaars vervolgd moeten worden wegens fraude. Net als de lieden die als belanghebbenden aanzaten aan de klimaattafels.
Ik reken niet, dit zijn meetresultaten.
In de winterperiode, 3 maanden, heb je idd niet veel nee, zo’n 140kwh zonnestroom die je vrijwel helemaal vebruikt > €40.
In lente en herfst is het al beter, 6 maanden dagelijks gemiddeld 10kwh die je voor 40% verbruikt door overdag te (vaat-)wassen etc > €220.
De rest gaat deels in een elektrische boiler die gas bespaart, door het jaar €180.
In de zomer, 3 maanden, draait de airco er op, ook de koelkast-vrieser verbruikt een boel dan. In drie maanden vebruik ik direct aan zonnestroom een 450kwh > €140.
Heel realistisch en goed te doen. Ik reken de gasbesparing door direct PV-verbruik in het warmtepompje nog niet eens mee.
Ik heb het vermogen van het verwarmingselement van zowel de vaatwasser als de wasmachine trouwens gehalveerd door er een vermogensdiode tussen te zetten. Daarmee pakken ze veel minder stroom uit het net en meer uit de zonnepaneeltjes. De programma’s duren wat langer (meer opwarmtijd) maar dat maakt niks uit.
PP de Groot
Jaarvoordeel dus 600 euro. Investering? 5000 euro. Terugverdientijd zonder renteverlies 8 jaar. Met mijn veel lagere verbruik is die terugverdientijd meer dan het dubbele. Waarbij nog komt dat de omvormer gedurende de levensduur van zonnepanelen vervangen moet worden. Maar, toegegeven zonnepanelen zijn zo gek nog niet maar voor verwarming in de winter is het geen optie en moet je dus een alternatief hebben.
Het beste alternatief is kernenergie en dan hebben we in ieder geval geen landschap en leefmilieu verpestende zonneakkers en windparken meer nodig. Daarnaast staat het dan de liefhebbers van meer energieonafhankelijkheid vrij om hun dak met zonnepanelen i.p.v. dakpannen te beleggen. Dat is ook nog eens esthetischer. Nu is het afschuwelijk lapwerk.
Klopt, ik ben er ook voor om zeg 8 grote kerncentrales in ons land te zetten. Of nog beter, 100 kleintjes.
Die panelen heb ik in ’20 via via op de kop getikt en zelf op het schuurdak gelegd. Incl. 4 omvormertjes en aansluitkastje €2400. Zonder salderen besparen ze jaarlijks zo’n €600 wanneer je niet saldeert.
Dat deden/doen we nog wel volop natuurlijk, werkelijke besparing is jaarlijks 3000kwh x €0,34 (schatting, in ’22-’23 was de stroomprijs erg hoog) = €1020 geweest.
Per 1/1’27 is het salderen afgelopen maar reken maar dat bijna alle panelen die je ziet liggen ruim zijn terugverdiend.
Volgende stap: koop 2 lithium accu’s, 2,5kwh stuk, met bluetooth erin en een omvormertje, kost bij elkaar nog geen €1000:
https://www.ipowerqueen.de/products/power-queen-lifepo4-24v-100ah-smart-solarbatterie-mit-bluetooth
Dat zet je onder een afdakje in de achtertuin (als je bang bent voor brand), kabeltje erheen en ook dat verdien je binnen de kortste keren terug en beter. Intussen heb je altijd (een beetje) stroom achter de hand, ook als het net gaat wiebelen.
Dan weet je tenminste zeker dat het aantal gevallen van dodelijke leukemie in het hele land fors gaat toenemen!
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12899207/
Dat vanwege de grote toename van genetische schade bij nieuw geborenen.
https://tinyurl.com/wwcvk7re
Dan weet je tenminste zeker dat we significant meer kinderkankers krijgen!
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12899207/
PP de Groot
Dat zet de zaak natuurlijk in een ander perspectief. Maar het is daarmee niet de maat der dingen. Handige mensen hebben die voordelen. Maar daarmee ook altijd werk. Als het niet voor een ander is dan tenminste voor je zelf.
PP de Groot
Als je er op tijd bij was wel en zeker als het aantal goed was afgestemd op je verbruik. Maar met 10ct per kWh en het gemiddelde van 12 panelen en een totale kostprijs van ca 5000 euro moet je toch 5 mW opgewekt hebben.
Hoe meer je zelf op een normale manier gebruikt hoe groter je voordeel. tenslotte betaal je veel meer dan je terugkrijgt. Door belastingheffing op de levering via de energiecentrales.
Daarom zou het zo maar kunnen dat de overheid een zonnepanelentax gaat heffen vanwege misgelopen belastinginkomsten. Of via een btw verhoging op de eerste levensbehoeften. Dat camoufleert de zaak een beetje.
Nu we niet meer werken en daardoor vaker thuis zijn is het vrij eenvoudig om apparaten na elkaar in te schakelen. Ons dagschema ziet er ongeveer als volgt uit:
07:00 – 10:00 uur Opladen thuisaccu (bewust geen zware apparaten ingeschakeld om de accu zo snel mogelijk naar 100% te krijgen)
10:00 – 12:00 uur Verwarmen 100 liter boiler naar 65°C voor 2x douche en keukenkraan (op tijdschakelaar)
11:00 – 13:00 uur Wasmachine en wasdroger (handmatig)
12:00 – 13:00 uur Verwarmen 50 liter boiler naar 65°C (op tijdschakelaar)
13:00 – 14:00 uur Koken, dus oven/magnetron en elektrische kookplaat (handmatig)
14:00 – 15:00 uur Eventuele 2e wasbeurt of vaatwasser (handmatig)
15:00 – 17:00 uur Airco’s voor koeling slaapkamers (handmatig)
Zo rond 12:00 – 13:00 uur is de opbrengst van zonnestroom maximaal zodat we meerdere apparaten gelijktijdig kunnen inschakelen en aan de randen van de dag beperken we dat tot 1 apparaat. De boilers zijn ideaal om stroomverbruik van warm water (douche/keuken) buiten de zonuren te voorkomen zodat er meer accustroom beschikbaar blijft voor koeling.
Maandelijks verbruiken we zo’n 1050 kWh op zonnestroom en 50-150 kWh op netstroom (erg afhankelijk van vakantiegasten). Aangezien we niet terugleveren is het eigen verbruik van zonnestroom 100%.
Chris
In zo’n warm land als Curaçao 1100 kWh per maand? Daar doe ik ongeveer een half jaar mee. Alleen elektriciteit dan. Verwarmen en koken doen we op gas. Gaat die energie dan op aan airco of EV?
Met een fleece deken van 10 Euro, kan je al snel 500 Euro per jaar besparen.
Albert
Gewoon in bed blijven liggen kan ook. Met vloeibaar voedsel uit een drum door Sophies rietje kom je een heel eind. Net als met een gat voor je hoofd in je fleece deken en een touw om je middel als je nog wat te doen hebt. Wat een armoe. Heb je ooit buitenshuis gewerkt of doe je een winterslaap/ Of is je advies er een voor de werklozen. De thuislozen lossen het op met een grote kartonnen diepvrieskastdoos. Mogelijkheden genoeg zo je ziet.
Goed nieuws Nederlands CO2 wordt per schip afgevoerd naar Noorwegen om daar onder de zee op te bergen. Het wordt bij de kunstmest fabriek Yara afgevangen. Een nieuwe groene bedrijfstak is geboren. Dit zijn diverse activiteiten zoals afvangen, transport en opbergen die allen hun eigen energie en subsidie behoeften hebben. Er wordt al gesproken over een nieuwe wereldwijde groei sector.
” Dit zijn diverse activiteiten zoals afvangen, transport en opbergen die allen hun eigen energie en subsidie behoeften hebben”
Zou er aan gerekend zijn?
Hoeveel Co2 zouden al deze activiteiten veroorzaken? Is dit slechts een nieuw verdienmodel en wat is het netto effect op co2?
Wat een leuke reacties allemaal. Zelf heb ik het dak vol liggen, met een tip geïsoleerd huis. Als ik naar mijn afrekening kijk neem ik 3500 kWh per jaar af. Ik hou hierbij geen rekening met saldering. Kosten voor mijn 180 m2 vrijstaand huis 80 euro per maand. Met een kleine 5 kWh accu erbij neem ik driekwart van het jaar geen stroom meer af en zal het de hoeveelheid stroom die ik afneem verder dalen tot onder de 3000 kWh. Als ik dan nog netto iets krijg voor mijn restant teruggeleverde stroom. Prima.
En de prijs die ik kan vragen gaat door het dak van mijn woning.
Realiseer je je wel dat er op een dag afval op je dak ligt en een vat met chemisch afval in je schuur staat?
benieuwd wat de afvoer- en recyclingkosten/baten zullen zijn.
Is geen afval maar kostbare grondstoffen. Geldt ook voor restproducten van een kerncentrale: nix geen afval.
PP de Groot
Het wáen kostbare grondstoffen.
Het recyclen is nogal lastig en kostbaar gebleken. Als je met recyclen bedoeld het verstoppen ervan als vulstof, en tot puin vermalen in wegdek en bouwmaterialen, heb je gelijk. Het hoogwaardig recyclen zodat er weer een nieuw gelijkwaardig paneel van gemaakt kan worden is nog ver weg. En, nog veel te kostbaar.
Het wáen = waren
Vandaag weer eens keihard geconfronteerd met ‘Het internet vergeet nooit’.
Wat is het geval?
Vandaag heeft Marine le Pen van de extreem rechtse partij Rassemblement National, ooit opgericht onder de naam Front National door haar vader Jean-Marie le pen, die de holocaust bagatelliseerde als een rimpeling in de geschiedenis en nog steeds door Baudet wordt aanbeden, een bezoek gebracht aan de kerncentrale van Flamanville in de buurt van Het Kanaal.
Zij is pro kernenergie en noemde de KC daar ‘Een kathedraal van onze soevereiniteit op energiegebied’:
https://www.ouest-france.fr/politique/marine-le-pen/epr-de-flamanville-pour-marine-le-pen-cest-une-cathedrale-de-notre-souverainete-energetique-d0607538-fe9a-11ef-9b78-58334960577c
Daar kan je niets op tegen hebben dacht ik zo.
Maar!!!!!!
Kort na die ‘vreselijke’ kernramp in Fukushima was Marine voorstander van het zo snel mogelijk sluiten van de KC’s in Frankrijk:
https://www.ouest-france.fr/environnement/nucleaire/les-ecologistes-de-la-manche-sindignent-de-la-venue-de-marine-le-pen-a-lepr-de-flamanville-9899549a-fdb3-11ef-96f1-e130525ba9af
Natuurlijk, als ‘klimaatontkenner’ kan ik, en ik denk velen met mij hier op CG, blij zijn met het huidige standpunt van Marine t.a.v. kernenergie.
Maar ik blijf wel met een vraag zitten.
Is zij nou gewoon een ordinaire opportunist die met alle winden mee waait of heeft zij ingezien dat ze in 2011 fout zat?
Wie het weet mag het zeggen :)
Waar ik veel minder twijfels over heb is de fantastische economische koers die nu in de VS wordt gevaren dankzij de ‘vastberadenheid’ van Trump:
https://www.hln.be/economie/fortuin-elon-musk-met-een-derde-gekrompen-zo-slecht-presteren-amerikaanse-beurzen-sinds-aantreden-trump~ab817daa/
https://www.hln.be/buitenland/tariefsverhoging-van-25-procent-gaat-door-zonder-uitzonderingen-volgens-witte-huis-trump-komt-terug-op-verdubbeling-tot-50-procent~a5d1f374/
Gelukkig komt er ook tegengas uit zijn eigen gelederen:
https://www.hln.be/buitenland/republikeinse-senator-stoppen-met-amerikaanse-steun-aan-oekraine-kan-leiden-tot-catastrofaal-scenario-veel-erger-dan-afghanistan~a88ad93a/
En ook het Hooggerechtshof danst absoluut niet naar zijn pijpen:
https://nos.nl/artikel/2558334-hooggerechtshof-vs-trump-mag-ontwikkelingshulp-niet-per-direct-stoppen
https://www.volkskrant.nl/buitenland/de-fundamentele-vraag-is-of-de-opperrechters-trumps-meer-autocratische-invulling-van-het-presidentschap-zullen-omarmen~bf580216/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2025/01/10/hooggerechtshof-trump-zwijggeldzaak/
Dat standpunt kan Marine le Pen tegenwoordig veilig verkondigen want ze weet toch al dat EDF stopt met kernenergie.
Zelfs voor de Franse belastingbetaler te duur geworden!
AnthonyF
Net als in het klimaatverhaal kan iedereen iets vinden om zijn eigen bubbel op te poetsen. En dat is logisch als je alleen luistert naar je politieke vrienden of gelijkgestemden. Dat de tegenstand van Trump en zijn team groot is mag duidelijk zijn.
Kennelijk zijn er velen met heel veel boter op het hoofd. Wat moge blijken uit het USAID schandaal en de ermee samenhangende politieke machinaties. Kijk je ook wel eens buiten je bubbel? Of doe je dat alleen als het over klimaat gaat?
Peter, ik weet niet hoe lang jij al op CG komt, maar ik vind het toch en beetje beangstigend hoor dat ‘Kijk je ook wel eens buiten je bubbel? Of doe je dat alleen als het over klimaat gaat’.
Ik zou alleen maar iets schrijven als het over klimaat gaat?
Heb je een bijzondere vorm van dyslexie of zo of is het gewoon je frustratie vanwege het feit dat je niet in staat bent om mij onderuit te halen?
‘Ben jij nou zo dom of ben ik nou zo slim’; met dank aan Louis van Gaal
AnthonyF
Vanaf 2018 inmiddels. Dat kun je terugvinden in de bijdragen onder mijn naam.
Als je goed leest, of als ik het goed gezegd heb, vraag ik jou of je alleen kritisch bent op onze nationale pers en NPO als het over klimaat gaat. En niet als je het over politiek gaat.
Dat bedoel ik dus met buiten je bubbel kijken. ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat je wel erg gefocust bent op de heersende Westerse narratieven en kennelijk niet weet, of wilt weten, dat een meerderheid van de wereldbevolking er heel anders naar kijkt. Dat verklaart ook je houding naar Cornelia die toch beslist zinnige dingen opmerkt. Net als Sachs, Mearsheimer, McGovern, MacGregor, en nog héél veel anderen. Daarmee hoef je het niet eens te zijn, maar overwegen of ze een punt hebben kan volgens mij geen kwaad.
Het feit alleen al dat je denkt dat ik je onderuit wil halen geeft op zich te denken. Ik reik je slechts alternatieve meningen ter overweging aan.
Kijk je daar ooit na? Van Gaal zou het ongetwijfeld ook kunnen omkeren. Net als ieder van ons. Ik incluis.
“…..en kennelijk niet weet, of wilt weten, dat een meerderheid van de wereldbevolking er heel anders naar kijkt…..”
FG het blijft grappig dat er altijd weer mensen zijn die blijkbaar weten (?) hoe een meerderheid (?) van de wereldbevolking er heel anders (?) naar kijkt.
Het lijkt mij veel meer gissen dan weten en dan heeft het dus geen enkele waarde.
“…Dat verklaart ook je houding naar Cornelia die toch beslist zinnige dingen opmerkt….”
FG zeker ook C. merkt zinnige dingen op gelijk Baudet en Trump maar men wordt wel afgerekend op de onzinnige dingen die men opmerkt.
Frans Galjee
Misschien lees en kijk je dan minder naar alternatieve kanalen omdat die je mening niet bevestigen. Sommige mensen zijn gek op de echo van zichzelf. Jodel je ook?
AnthonyF
Misschien is dit iets voor jou m.b.t. alternatieve media.
https://www.youtube.com/watch?v=3RTxKeoARfw
Over alternatieve media gesproken:
https://www.dumpert.nl/?selectedId=100117528_5a0739be
https://www.telegraaf.nl/entertainment/1836467538/miljoenen-aan-subsidies-en-megasalarissen-bij-omroep-zwart-en-ongehoord-nederland-maar-nog-bijna-niks-van-ze-gezien
En allemaal van belastinggeld Peter.
AnthonyF
Wat me nog meer interesseert is of je naar het aangereikte betoog hebt gekeken en wat je ervan vond. Ik neem even aan dat je het niet afdoet met verraders, Poetinlovers, demagogen of gewoon bullshit.
AnthonyF
Weinig verheffend en een slecht vergelijk met de link die ik je aanreikte. Achter de telegraaflink kan ik niet kijken zonder abonnement.
Zoals ook in de MSM is er ook veel rommel op de alternatieve media te vinden. Wie en hond wil slaan vind licht een stok. Of, positiever, gooi het kind niet weg met het badwater. Rutte en von der Leye zullen overigens niet aarzelen ons een oorlog in te rommelen.
De Telegraaf tekst kun je ook lezen op :
https://www.headliner.nl/item/miljoenen-aan-subsidies-en-megasalarissen-bij-ongehoord-nederland-en-omroep-zwart-maar-nog-bijna-niks-van-ze-gezien-telegraaf-2161646
Willem bedankt.
Als ik het zo even doorneem is het salaris 310.000 euro gedeeld door 12 een krappe 28.000 euro. Om dat nu een vetpot t noemen gaat wat ver. E.e.a. natuurlijk afhankelijk van het aantal uren dat men werkt. Kennelijk wordt het oordeel bepaald door antipathie en niet door feitenkennis.
De frustraties gaan met je aan de loop. Inmiddels ben je ondanks je leek zijn hier een zeer actief schrijver geworden. Kwantiteit maar zonder kwaliteit al zal dat gelijkgestemden hier niet opvallen.
Frans Galjee
Welke frustraties? Blaffen en psycholoog zijn lijken me een lastige combinatie. Met je steeds opnieuw uitgevente kwaliteiten kom je overigens niet verder dan vaagheden en naar beneden trappen. Ook een manier om boven te blijven natuurlijk.
Naast dat jodelen natuurlijk.