Van een onzer correspondenten.
De provincie Noord-Brabant steekt bijna 4 miljoen euro in het ontwikkelen en testen van onderdelen voor een gesmoltenzoutreactor. Deze reactor valt onder de kleine kerncentrales – de zogeheten small modular reactors (SMR’s) – en kan 250.000 huishoudens van energie voorzien. De bedrijven Thorizon, VDL Groep en DEMCON investeren samen nog eens 4 miljoen euro in de ontwikkeling van de reactor. Ze werken de komende jaren aan de verdere ontwikkeling van de techniek. Daarvoor hebben ze een consortium met de naam PROMOSA opgericht. Noord-Brabant steunt het plan. Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (VVD) schrijft dat het project nieuwe kansen biedt voor de ‘hoogwaardige Brabantse maakindustrie’:
‘Met onze sterke hightechsector en onderzoeksinstellingen hebben we alles in huis om voorop te lopen in deze ontwikkeling.’
Bij de gesmoltenzoutreactor wordt vloeibaar zout gebruikt als koelmiddel, samen met het metaal thorium en kernafval. Dat leidt tot een reactie waaruit elektriciteit en warmte ontstaat zonder dat er CO2 wordt uitgestoten. Volgens de provincie werkt de gesmoltenzout reactor fundamenteel anders dan bekende kerncentrales. Als de reactor uitvalt, stolt het zout en wordt de nucleaire brandstof zo ingekapseld. Dan stopt de kernreactie. Thorizon wil in 2030 beginnen met de bouw van de eerste gesmoltenzout reactor. Het type waarbij Noord-Brabant meebetaalt aan de ontwikkeling, kan energie leveren voor 250.000 huishoudens of een groot datacentrum.
***
Bron hier.
***
“Ontwikkelen en testen” , dit kost te veel tijd , men zou beter een reactor van de plank kopen en dan geen kleintje maar een grote! Alles om tijd te verspillen om nooit naar kernenergie te gaan.
Het ene staat het andere niet in de weg.
Ik ben erg sceptisch over kernenergie op lokaal niveau.
Weer zo’n “technisch” wethouder die zich heeft laten ompraten denk ik dan.
Ik vraag mij af of het zinvol is om een provincie dit te laten ontwikkelen.
De wetenschappers en technici zijn voorhanden? Huren ze die in bij dezelfde leverancier van het project?
Eerlijk gezegd denk ik dat we er nooit meer wat van gaan horen, als alle ins en outs bekend zijn….
En waar liggen werkende thoriumcentrales op de plank?
Nee joh, in Brabant pakken ze dat proviciaal aan … ‘gaat daarom lukken…samen met TU-Eindhoven
https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4649076/brabant-gaat-een-kleine-kernreactor-maken-een-van-de-meest-geavanceerde
Brabant maakt bijna 4 miljoen euro vrij voor het ontwikkelen en testen van onderdelen voor een gesmoltenzoutreactor. Die reactor valt in de groep kleine kerncentrales, de zogeheten Small Modular Reactors (SMR’s) die in een fabriek kunnen worden gebouwd. De gesmoltenzoutreactor is volgens de provincie een van de meest geavanceerde van de verschillende technieken die worden ontwikkeld.
De bedrijven VDL Groep uit Eindhoven, Thorizon en DEMCON werken de komende jaren in Eindhoven aan de doorontwikkeling van de techniek. Ze doen dat in het consortium PROMOSA. Met energie van een reactor van dit type dat Thorizon nu ontwikkelt kunnen 250.000 huishoudens van energie worden voorzien.
De ‘eeuwige’ huishoudens die de Groene journaille altijd toevoegen De SMR is primair voor toekomstige industriële uitbreidingen in de regio. Paar huishoudens kunnen er dan nog wel bij hoor…
Het enige probleem is dat Small Modular Reactors (SMR’s) nergens in de wereld van de grond gekomen zijn, ondanks >30jaar reclame…
https://www-pub.iaea.org/MTCD/Publications/PDF/te_881_web.pdf
Dat is overigens logisch als je naar de financiële cijfers kijkt.
Ook in China wordt nu een Thorium testreactor gebouwd. Middenin de Taklamakan woestijn. Verstandige plek.
Dus… NIET hier doen. NEEEEEEE. Naast de restanten van het Behouden Huys op Nova Zembla. Veeeel beter.
Maak je niet ongerust.
Thorizon is een loos initiatief, alleen goed in het geld uit de zak kloppen bij provincie bestuurders.
Beetje hetzelfde als waterstof-projecten dus..?
Wijnand
Géén klimaatangst? Wel kernenergieangst? De angst voor auto’s en stoomlocomotieven zijn we langzaamaan ook te boven gekomen. Voor de ca. 10.000 kernwapens wereldwijd kun je overigens terecht bang zijn. Afbouwen die handel en met de hoogste spoed en wederzijdse controle.
De meeste van die Russische kernwapens zullen waarschijnlijk niet tot ontploffing komen wegens achterstallig onderhoud. Dat scheelt een stukje angst.
Het is slimmer om een raket per ongeluk op de dome van Borssele terecht te laten komen bij ZZW wind.
Dan is RU geen kernoorlog begonnen maar moet Rotterdam & Botlek havens toch ontruimd worden vanwege de radioactiviteit….
De dreiging voor iets soortgelijks op … lijkt mij voldoende om ons en wellicht W.Europa af te laten zien van verdere steun aan Oekraïne.
Peter, toen de eerste particuliere auto’s op de weg kwamen was het verplicht dat er een man met een rode vlag voorop liep om de mensen te waarschuwen.
https://www.lov.be/artikels/Rode_Vlaggen.html
https://www.studeersnel.nl/nl/document/universiteit-van-amsterdam/grote-teksten/spreekbeurt-geschiedenis-autos/62354131
China had in 2011 een ontwikkelteam van ~600 wetenschappers (Shanghai university, SINAP) om een thorium molten salt reactor van de grond te krijgen.
De grotendeels inmiddels gepensioneerden, van het Oak Ridge National Lab dat van 1966-1969 een experimentele Molten Salt Reactor van 8MWth gedurende in totaal 18maanden liet draaien, had het druk met het aan bezoekende Chinese wetenschappers van Shanghai uitleggen wat ze gedaan hebben..
Thorium is belangrijk voor China want ze hebben veel kerncentrales en geen uraniumerts in bodem, en alle uraniumerts in de wereld is over 80jaar op.
Dat weten we omdat uraniumerts straalt, zodat erts voorraden in de bodem gemakkelijk op te sporen zijn met gevoelige geigertellers (is zelfs met satellieten gedaan hoewel ik twijfel of dat grondig genoeg was om niets over het hoofd te zien)…
Nadat Peking een voorgenomen locatie in de buurt van Shanghai had afgewezen (risico’s voor de bevolking), hebben ze in ~2016 een locatie gekregen aan de rand van de Gobi-woestijn. Ze zouden daar een 2MW experimentele lab reactor in 2024 operationeel hebben gekregen.
De echter proef zou in 2030 van start gaan met een 100MW reactor.
Die 2MW reactor zou opgestart zijn met alleen uranium. Het idee is om geleidelijk een steeds groter deel van de uranium brandstof staven te vervangen door thorium totdat de reactor voor 80% op thorium draait. 100% op thorium wordt daar gezien als niet haalbaar.
Een reactor op thorium kan immers niet draaien, omdat de reactor dan uitdooft.
Door bestraling kan het thorium in 2 stappen worden omgezet naar uranium-233 wat wel splijtbaar is.
Die bestraling krijg je door de reactor op te starten op basis van uranium en altijd zo’n 20% uranium in de reactor te gebruiken.
Zoals gebruikelijk bij kernenergie leven hier ook weer veel bedrog verhalen rond thorium reactors.
Het zou goedkoop zijn. Dat geldt wel voor thorium maar daarna houdt het snel op. Het goed laten draaien van een thorium reactor is moeilijker en duurder.
Je hebt gesmolten zout als koelmiddel nodig waardoor je de reactor op een temperatuur van ~700grC moet bedrijven.
Bij temperaturen van 650grC is normaal staal al smeedbaar = kneedbaar als koek. Dus je hebt extreem duur chroom-nikkel staal nodig.
Verder 2 warmte wisselaars in serie (waarvan de eerste het 700grC radioactieve zoutmengsel moet aankunnen) om te voorkomen dat je stoomturbine radioactief wordt bij een klein lekje.
Dat alles maakt de kostprijs van de eventueel gegenereerde stroom zo hoog dat er nergens een operationeel is. Ondanks veel initiatieven in talloze landen.
https://www.rolls-royce-smr.com/