Maarten van Andel,

Van een onzer correspondenten.

Het NOS journaal meldde dat er in de komende 25 jaar 200 miljard euro nodig is voor uitbreiding van het Nederlandse elektriciteitsnet. De voornaamste reden is een verwachte verviervoudiging van ons stroomverbruik. Dat is opmerkelijk, want ons jaarlijkse stroomverbruik is al meer dan vijftien jaar stabiel rond 120 miljard kilowattuur. Het daalde in de afgelopen paar jaar zelfs naar 116 miljard kilowattuur. Het zou vanaf nu abrupt met 6 procent per jaar moeten gaan groeien om in 2050 vier maal zo groot te worden, naar 480 miljard kilowattuur per jaar. Dat is alleen al op statistische gronden een groene illusie, schrijft energiedeskundige Maarten van Andel in Wynia’s Week.

Windmolens, zonnepanelen, batterijinstallaties, waterstoffabrieken, biomassacentrales, CO2-opslaginstallaties, elektrische auto’s en warmtepompen kunnen in de pauzestand.

Een plotselinge groei van het stroomverbruik naar 6 procent per jaar is ook op praktische gronden een groene illusie. De verkoop van warmtepompen stagneerde vorig jaar, onder andere vanwege subsidieafbouw en netcongestie. Ook voor dit jaar verwacht de markt verdere stagnatie. Dat geldt eveneens voor elektrische auto’s, waar met name particulieren terughoudend zijn geworden. Alleen zakelijke rijders hielden de verkopen in Nederland nog op peil, omdat die door hun werkgever vaak verplicht in een elektrische auto rijden. In Duitsland stortte de vraag daarentegen vorig jaar met 27 procent in, en in de hele EU met 6 procent.

Eerder schreef Climategate.nl:

‘Er is geen klimaatcrisis, maar er is wel veel geld. Simpel: steek dat geld in de andere crisis, waar wel mensenlevens tellen en de toekomst op het spel staat. Hevel de liggende miljarden over naar defensie.’

De toch al onhaalbare klimaatdoelen van Parijs worden steeds minder belangrijk ten opzichte van onze nationale en Europese veiligheid, stelt van Andel.

Dat vergt volgens hem kordaat leiderschap met lef en duidelijke keuzes, vanuit Den Haag en vanuit Brussel. Alles wat we zeven weken geleden nog voor onmogelijk hielden is aan het gebeuren. Afspraken uit het verleden zijn minder dan ooit een garantie voor de toekomst. Dat geldt nu ook voor klimaatakkoorden en klimaatwetten.

Volgens van Andel zou onze regering die klimaatakkoorden en klimaatwetten voor vier jaar moeten opschorten, en de 35 miljard euro van het Klimaatfonds en de voorziene 200 miljard euro voor netwerkuitbreiding grotendeels moeten vrijmaken voor veiligheid en defensie. Daarmee zou naast het geld ook de bijbehorende schaarse menskracht vrijkomen. Alleen het  Nationaal Isolatieprogramma voor woningen, het oplossen van de huidige netcongestie en de vier nieuwe kerncentrales verdienen prioriteit.

Windmolens, zonnepanelen, batterijinstallaties, waterstoffabrieken, biomassacentrales, CO2-opslaginstallaties, elektrische auto’s en warmtepompen kunnen in de pauzestand. Daar merkt het wereldwijde klimaat de komende vier jaar helemaal niets van, ook niet als alle EU-landen ons voorbeeld zouden volgen. Sterker nog, een vlotte afbouw van boskap en boomverbranding voor energieopwekking zou heilzaam zijn voor natuur, biodiversiteit en natuurlijke CO2-opname.

***

Zie voor de uitgebreide analyse in Wynia’s Week hier:

Zie ook hier.

***