
Borssele. Foto: Shutterstock.
Van een onzer correspondenten.
Zeeland is het wachten meer dan beu. Minister Sophie Hermans moet nu eindelijk eens duidelijkheid geven over de vraag of er twee nieuwe kerncentrales komen bij Borssele. Die boodschap geeft de provincie aan de minister, de regering en de Tweede Kamer, schrijft Arjen Nijmeijer (PZC) in een uitgebreid verslag over de recente vergadering van Provinciale Staten van Zeeland over de komst van kerncentrales.
Borssele is al meer dan twee jaar geleden aangewezen als de plek waar als eerste naar wordt gekeken voor twee nieuwe kerncentrales. In de tussentijd is besloten dat ook Terneuzen wordt onderzocht als mogelijke locatie voor kerncentrales. Het definitieve besluit zou halverwege dit jaar vallen, maar minister Hermans heeft dat inmiddels uitgesteld naar volgend jaar.
Omroep Zeeland:
‘Onzekerheid en stilliggende projecten
Het kabinet werkt aan twee nieuwe kerncentrales, maar liet eind vorig jaar weten dat het besluit waarschijnlijk pas komt in 2026, waardoor ook de bouw later begint. Dit ondanks dat het vorige kabinet jaren geleden al besloot tot het bouwen van nieuwe kerncentrales. Zeeuwse partijen zeiden vrijdagmorgen in de Staten dat ze merken dat allerlei projecten in Zeeland stilliggen, door de onzekerheid over het megaproject.’
Door die traagheid in Den Haag verkeren inwoners van vooral de gemeenten Borssele en Terneuzen veel te lang in onzekerheid, zei CDA-Statenlid Jeffrey Oudeman vrijdag in de vergadering van Provinciale Staten. ‘Meer duidelijkheid, meer tempo en meer communicatie vanuit het Rijk’, dat is wat hij wil. Dat was ook precies wat er wordt gevraagd in een motie, die het CDA samen met BBB, SGP, VVD, CDA en JA21 indiende.
Onlangs drongen diverse Kamerfracties tijdens een debat ook al aan op meer haast bij de minister, maar zij maakte toen duidelijk dat een besluit in 2025 er niet in zit. Tijdens die vergadering van de Kamercommissie kwam ze daar nog mee weg, maar de Zeeuwse Staten waren vrijdag duidelijk niet van plan zich daarbij neer te leggen.
Inez Flameling (PvdA/GroenLinks) wees er wel op dat een snel besluit ook kan betekenen dat Terneuzen wordt aangewezen, terwijl daar niet zoals bij Borssele al allerlei voorwerk is gedaan aan voorwaarden en onderzoek naar de gevolgen in die regio.
‘Wij zijn ook voor duidelijkheid, maar niet ten koste van de zorgvuldigheid.’
Dat hoeft ook helemaal niet volgens gedeputeerde Jo-Annes de Bat (CDA), die eerder zijn ergernis uitsprak over de manier waarop Zeeland in onzekerheid wordt gehouden.
‘Natuurlijk moet het zorgvuldig, maar dat zegt niets over hoe snel je kunt handelen. Dat hoeft helemaal niet tegenstrijdig te zijn. Het feit dat men er zes maanden over doet om Groningen al dan niet in het proces mee te nemen en dat daarmee het proces stil ligt, vind ik onbegrijpelijk. Het feit dat je inspraakprocedures verlengt, het feit dat je reactietermijnen verlengt, dat hoeft allemaal niet. Het mag, maar het hoeft niet. En natuurlijk, als Terneuzen toch wordt aangewezen, dan gaan we opnieuw aan de slag om het daar net zo zorgvuldig te doen als bij Borssele.’
Harold van de Velde van de SGP drong er bij de andere fracties op aan ook hun partijen in de Kamer wakker te schudden en hen druk te laten uitoefenen op de minister.
‘Er komen nog moties in de Tweede Kamer, ik heb contact gehad met onze Kamerfractie en die zijn ook bezig.’
De motie werd aangenomen met dertig stemmen, PvdA/GroenLinks, Socialistische Partij en Partij voor de Dieren stemden tegen.
***
Bron: hier.
***
Niemand wil ze meer komen bouwen hier in Nederland. Heel verstandig trouwens! De Nederlandse overheid is één van de minst betrouwbare en minst capabele die je vinden kunt.
Vooral verstandig omdat:
1. Kernenergie inmiddels de duurste manier is geworden om stroom op te wekken:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Electricity_costs_in_dollars_according_to_data_from_Lazard.png
Kern is nu al meer dan 2x duurder dan wind+zon+opslag.
Het is de reden dat de
Met het vooruitzicht dat de kosten van kernenergie blijven stijgen met 3%/jaar per KWh (de loonkosten).
Terwijl die van wind, zon en opslag (groene H2 in zoutkoepels voor seizoensopslag en batterijen voor dagelijkse fluctuaties) blijven dalen.
– Bij wind omdat de windmolens groter worden richting 27MW en bij grotere molens de onderhoudskosten nauwelijks toenemen terwijl de CF wel toeneemt o.a. omdat ze hoger zijn en steeds meer met LIDAR worden uitgerust
– Bij zonnepanelen vooral dankzij de verdergaande automatisering van de productie.
Overigens zouden wij niet uniek zijn met het afblazen van zo’n project.
In S. Carolina (USA) staat al jaren de bijna afgebouwde dubbel reactor kerncentrale V.C. Summer (2x1117MW) op zijn ontmanteling te wachten. Er worden pogingen gedaan om die centrale te verkopen, maar zelfs terwijl de centrale nog nooit heeft gedraaid en de radioactieve vergiftiging dus minimaal is, is de belangstelling gering.
En dat ondanks het alsmaar mislukken van offshore wind voor de kust (dankzij hun Jones wet).
Zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Virgil_C._Summer_Nuclear_Generating_Station
Hun optimisme is eindeloos.
Het is natuurlijk ook moeilijk te accepteren dat je ruim $20miljard hebt vernietigd voor zoiets simpels als stroom opwekken.
Vooral verstandig omdat:
2. kernenergie een extreem duur kernafval opslag probleem nalaat voor ons.
Finland, France, Dld, B zijn bezig met da aanleg van een ondergronds mijngangen systeem (~500m onder de grond) met “kamers” waar het stralende kernafval kan worden opgeborgen. Veilig voor de eerstkomende 1000? 10.000? jaar.
Daarna moeten onze nakomelingen een nieuw systeem aanleggen….
Kosten overigens voor de belastingbetaler want de KC kan alleen bovengrondse opslag in de COVRA betalen (en vermoedelijk dat ook voor iets als slechts 40jaar, terwijl 100.000jaar nodig is). Die opslag is echter kwetsbaar vanwege weer, e,d, en kwaadwilligen (een lullig bommetje kan genoeg zijn om half Zeeland te doen ontruimen).
Vooral verstandig omdat:
3. Kerncentrales en kernafval opbergplaatsen zoals de COVRA schadelijke radioactiviteit verspreiden onder de burgerbevolking tot op40km afstand. Daarom hebben ze ook hoge ‘ventilatie’ schoorstenen, de COVRA inmiddels al 5. Als je de lucht over een groot gebied verspreid dan worden de schadelijke gevolgen minder zichtbaar.
Gevolgen:
– verhouding jongens/meisjes bij de geboorte wordt significant hoger omdat het DNA van zaadcellen die jongens opwekken kleiner is dan dat van meisjes zaadcellen.
web.archive.org/web/20221104033502/http://www.helmholtz-muenchen.de/fileadmin/ICB/biostatistics_pdfs/scherb/HELENA_2014_2.pdf
– Helaas levert de verhoogde straling ook meer andere genetische afwijkingen zoals leukemie kankers:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12899207/
Gelukkig hebben ze daar in Zeeland geen bezwaar tegen.
Vooral verstandig omdat:
3. kernenergie significante genetische schade veroorzaakt:
https://web.archive.org/web/20221104033502/http://www.helmholtz-muenchen.de/fileadmin/ICB/biostatistics_pdfs/scherb/HELENA_2014_2.pdf
Je moet niet in de reactor kruipen Bas. Dan is het inderdaad schadelijk.
Arjan, en welke overheid is volgens jou dan de meest betrouwbare?
Er worden geen kerncentrales gebouwd, de aanvragen en onderzoeken zijn allemaal om voorstanders de wind uit de zeilen te houden.
Eerst onderzoeken afwachten….En die globalistische kliek zorgt voor eeuwige onderzoeken.
Trap er gewoon niet meer in, stop met het volgen van de MSM-onzin.
En trap helemaal niet in de “volgende” verkiezingsslogan, kernenergie tegen de CO2.
Als je écht wat wil veranderen is er maar één partij die daar voor kan zorgen, de rest van de partijen hoort bij die kliek.
Absoluut Cornelia. Alleen FVD wil fundamenteel andere richtingen in lopen. De rest is vuilnis.
Je snapt het nog steeds niet. Gelijk krijgen daar gaat het om…..
2%:wederom gehandhaafd voor FVD en zolang Baudet de Fuhrer is en blijft… bij Jensen aanzitten levert niks op…tegendeel…
Dus je stelt voor?
Komt door schapen zoals jij, maar dat had je vast nog niet door.
Simpel man, niet zelf nadenken, gewoon op de gevestigde orde blijven stemmen en klagen dat het allemaal “middeleeuws groen-links klimaat-kalifaat / groen-links stikstof-kalifaat / destructieve maatschappelijke gevolgen / onwetenschappelijke en maatschappelijke schadelijke waanideeën en wetgeving / aperte anti-democratische ~ pro-fascistische ‘wereldvredes’-denkbeelden / buurlanden ‘vredes’-agressie-politiek / linkse-groene politieke ‘vrinden’ / destructieve XR-groene waanideeen / Tenenkrommende uitspraken en groene populistische vergezichten” en meer van dat “fraais”.
Ga nou voor één keer een keer ZELF afwegingen maken, loop voor één keer niet slaafs aan de leiband van die kliek.
‘Ga nou voor één keer een keer ZELF afwegingen maken, loop voor één keer niet slaafs aan de leiband van die kliek’ sprak zij in haar blinde verering voor dictators en mislukte partijleiders. LOL.
Ik vrees ook dat die kerncentrales er niet meer gaan komen. Deze centrales passen niet meer bij huidige te grote inzet op zon en wind. Geen huizen meer (stroomnet) en straks geen industrie meer en al helemaal geen visie meer waar het in dit land naar toe moet. Het is niks en het wordt niks.
Tja, zoiets ja. Doet me ook denken aan een uitspraak van een oude collega, aan het begin van m’n carrière. Die collega zei ‘Arjan, elk probleem verdwijnt vanzelf als je maar lang genoeg wacht. Zelfs als je er niets aan doet’.
Zo is dat hier ook. De vraag naar energie verlaagt zich vanzelf wanneer er geen aanbod is. Dat daarbij een belangrijk deel van onze welvaart door het putje stroomt is gewoon bijzaak.
Het wordt juist steeds beter.
Naarmate we meer wind+zon krijgen gaat de stroomprijs dalen!
Kun je zien op de beurs!
“Het wordt juist steeds beter.”
FG vooral voor lieden die de romantiek zien van het lopen in een berenvel en het wonen in een tentje of grot.
Goedkoper? Daar merken de burgers niks van, tegenwoordig al een boete op het terugleveren van energie wanneer je zonnepanelen hebt. Je kan als je niet oppast met je contract er zelfs meer voor gaan betalen dan wanneer je geen zonnepanelen hebt.
Daarnaast is er de “dunkelflaute” die regelmatig voorkomt in het najaar en de winter. Geen wind en geen zon. Waar wil je dat mee opvangen dan? Gas, kolen of kernenergie. Burgers hebben behoefte aan een betrouwbare energie voorziening, net zoals bedrijven. Die hebben niks aan Greenpeace gezwam.
Ja, hoor, vooral in de winter met je zonnepanelen.
Er zou een woonwijk gebouwd worden zonder gasaansluiting en nu krijgen ze te horen, dat ze 7 jaar op aansluiting op het elektrisch net moeten wachten.
Je bent harstikkend gek Bas.
Arjan Duiker 19 mrt 2025 om 22:23
Dus je stelt voor?
Niks dus want afgeven op anderen en andersdenkenden is veel makkelijker dan met mogelijke oplossingen aan te komen of zelfs pogingen te doen om georganiseerde veranderingen door te voeren. Waarom iets doen als afgeven en klagen achter de pc toch het gemakkelijkste gevoel van protest oproepen gaat opleveren. Neen we blijven keurig in het gelid van de maatschappelijke gewenste richting lopen en brullen wat in alle richtingen onszelf het gevoel van opstandigen te geven, wetende dat het grote gros nog niet in staat is om een x aantal personen te mobiliseren om een antistem te laten horen, die het grote publiek laten horen en zien hoe de vork wel in de steel zit. Je hoofd boven het maaiveld durven uit te steken en op te komen voor die zaken welke van belang zijn. Neen, dan blijven we liever hier lekker afgeven op anderen en hun politieke voorkeur afkraken, niet beseffende dat je zelf de domste uit het klasje bent.
Wie hebben de ambitie, durf en doorzettingsvermogen om op politiek gebied veranderingen proberen door te voeren. Wie heeft een uitvoerbaar draagbaar programma om een politieke omwenteling op te zetten in het belang van burgers en land??
Eerlijk? ben bang dat hier niemand ook maar enige energie in heeft of gaat steken.
In zo’n geval rest niets anders als het dan maar zelf te gaan doen, eventueel met hen die het wel aandurven om die stappen te gaan nemen.