
Foto: Shutterstock.
Van een onzer correspondenten.
De Deense regering start een uitgebreid onderzoek naar de mogelijkheid om het vier decennia oude verbod op kernenergie op te heffen. Minister van Klimaat, Energie en Nutsvoorzieningen Lars Aagaard verklaarde dat het onderzoek zowel de risico’s als de voordelen zal beoordelen van het opnemen van kernenergie in de bestaande energiemix van Denemarken, die voornamelijk afhankelijk is van wind- en zonne-energie.
Aagaard benadrukte dat het onderzoeksproces, dat naar verwachting ongeveer een jaar zal duren, kernenergie als aanvullende energiebron grondig zal onderzoeken. Hij waarschuwde ervoor om kernenergie als een eenvoudige oplossing te zien en benadrukte de complexe overwegingen die bij de implementatie komen kijken.
Courthousenews.com schrijft:
‘Wind, zon en biomassa vormen al veertig jaar de kern van de Deense energieproductiestrategie voor een betaalbare, schone en duurzame toekomst.
Het parlement nam in 1985, een jaar voor de beruchte ramp in Tsjernobyl in Sovjet-Oekraïne, een wet aan die de Scandinavische natie en lokale bedrijven belette kernenergie op Deense bodem te ontwikkelen en zelfs universiteiten verhinderde om zelf onderzoek naar dit onderwerp te doen. In wat een cruciale verandering zou kunnen zijn, heeft de Deense premier Mette Frederiksen aangegeven dat ze openstaat voor een herziening van het verbod op kernenergie.
‘We moeten kernenergie met open geest bekijken. Het is beter dat we kernenergie in Europa hebben dan dat we afhankelijk zijn van Russisch gas’, zei Frederiksen deze week tijdens het vragenuur in het Deense parlement. Ze zei dat Denemarken nog steeds vertrouwen moet blijven hebben in windenergie.
Slechts een week eerder maakte minister van Defensie Troels Lund Poulsen publiekelijk zijn steun bekend voor het openstellen van het land voor kernenergie. Ook het derde lid van de regering, de Gematigden, kondigde aan dat zij het verbod wil afschaffen.’
Kernenergie benaderen met ‘open geest’.
Het debat over kernenergie in Denemarken heeft de laatste jaren een opmerkelijke verschuiving ondergaan. De bezorgdheid over radioactieve rampen is geleidelijk verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor discussies over kosteneffectiviteit, snelheid van uitrol en integratie met de bestaande infrastructuur. Dit veranderende perspectief wordt weerspiegeld in de oproep van de sociaaldemocraten voor een gedetailleerde analyse van de haalbaarheid van kernenergie in Denemarken.

Mette Frederiksen
Minister-president Mette Frederiksen heeft ook aangegeven dat ze bereid is om de kwestie van het opheffen van het verbod met een benadering van een ‘open geest’, waarmee ze afwijkt van haar eerdere scepticisme. De Liberale Alliantie, een libertaire oppositiepartij, pleit al lange tijd voor het opheffen van het verbod en het serieus overwegen van kernenergie als een levensvatbare energieoptie. Aagaard benadrukte dat de komende analyse zich zal richten op cruciale aspecten zoals afvalverwijdering, de aankoop van brandstof en veiligheidsprotocollen. Hij benadrukte de noodzaak om deze kritieke kwesties aan te pakken voordat er concrete stappen worden genomen om het verbod in te trekken.
***
Bron o.a. hier.
***
Nu is er nog voor dik 100 jaar brandstof voor de huidige centrales, maar wat als meer landen ze gaan bouwen?
Dan zou je dus ook kweekreacters moeten hebben.
Ik zie het nog zo snel niet gebeuren dat er veel kerncentrales gebouwd gaan worden want aan 1 centrale heb je niets je zult er meerdere moeten hebben.
Daarbij ik zie de tegenstanders al op de achterste poten staan.
En de bouwtijd voor zo een centrale is ook lang.
Ze zullen maar gas gaan zoeken in bodem en zee, daarbij Rusland is ook een leverancier van Uranium, dus niet lullen over Russisch gas.
Nucleair als aanvulling om pieken op te vangen in een volatiel systeem van zon en wind is tot mislukken gedoemd.
Niet volatiele systemen moeten de basislast verzorgen. De volatiele systemen zijn voor de hobbyisten en de navelstaarders. En uiteraard voor degenen die met het spandoek “goede deugende burger voorop willen lopen. Zoals daar zijn “Grootouders voor het klimaat”. Eigenlijk is dat een idiotie. Grootouders? Dan heb je je kinderen in je deugfase niet goed voorgelicht. Anders was je nooit grootouder, en zelfs geen ouder geworden. Wie wil er nu toch vervuilers en parasieten grootbrengen. Of zou het laat voortschrijdend inzicht zijn geweest van die grootouders.
Je gaat er denk ik van uit dat nucleair traag start en stopt. Bij de klassieke of huidige kerncentrales is dat ook zo. Maar we moeten juist gaan onderzoeken hoe we betere, nog veiliger, afvalvrije en noem maar een wensenlijst op Kerncentrales kunnen maken. Ik vind blijven hangen in oude technieken niet echt slim, waarbij aangetekend dat we ook niet per sé nieuwe technieken moeten toepassen als die niet beter zijn dan de oude.
Juist nu kan zo’n onderzoek goed, want de uitkomst weten we.
Het aantal kernreactoren in aanbouw is in het westen niet zomaar zo sterk afgenomen!
Gewoon veel te duur.
Bijv.
Terwijl France nu met 57 een kernreactor minder heeft dan vroeger (58), maakt het wel werk van floating offshore windmolens maar geen kerncentrale in aanbouw…
(ze moeten naar drijvende offshore windmolens toe omdat de zee voor hun kusten diep is).
Er is maar één zaak die te duur is en dat is de belastingdienst, de rest valt erbij in het niet.
Ja, die Fransen komen echt stroom te kort met hun lullige 57 reactortjes.
Gelukkig worden ze geholpen door Duitsland en zo:
https://www.rte-france.com/eco2mix/synthese-des-donnees?type=production
https://www.energy-charts.info/charts/import_export/chart.htm?l=de&c=DE&year=2025&flow=physical_flows_de
Hans, jij bent en blijft de moderator; laat dat duidelijk zijn.
Maar…………………..
En verder:
https://www.presse-citron.net/nucleaire-leurope-trompee-50-ans-solution-surface/
Bas, in het Westen is het argument “gewoon veel te duur” nooit aan de orde. Ware dat zo zijn dan was de transitie naar wind en zon nooit in gang gezet.
Theo, op wereldschaal is Rusland maar een kleine leverancier van Uranium hoor.
https://www.nasdaq.com/articles/top-10-uranium-producing-countries-updated-2024#:~:text=Kazakhstan%20is%20the%20largest%20uranium,resources%2C%20second%20only%20to%20Australia.
Vergeet de linkse rechters (pleonasme) niet. Die verbieden tegenwoordig steevast alles wat niet in het linkse straatje past! Zorgdragend dat de bijbehorende activisten niet in de gevangenis terecht komen.
Gaat al jaren zo.
Goh, jij volgt dus alle rechtszaken de Groot?
Wat een bagger.
Een beetje off-topic, maar ik krijg elke dag een ‘weetje van de dag’. Vandaag: Om 1 hond te kunnen voeden heb je de opbrengst van gemiddeld 2,28 hectare landbouwgrond nodig. Dat zijn ruim 3 voetbalvelden per hond per jaar. Voor alle Nederlandse honden samen is dat dik 4 miljoen hectare. Oftewel: het totale oppervlak van Nederland (incl. binnen- en buitenwater). En dan hebben de katten nog niets gegeten…
Nederland is vol??? Dat zei de koningin toch al in 1950?
Volgens mijn berekening zou een ha genoeg caloriën leveren voor een gezin van ( 2,3 personen ) .
Ik denk dat ze wolven bedoelen.
katten eten ook miljoen vogels zo weten we uit de krant . Nou, ik ben ik opgegroeid met drie katten in huis , maar in al die jaren nooit meegemaakt dat ze een vogel hadden gevangen. Wel een muisje .
Daar zijn katten veel te traag voor en vooral moderne volgevreten katten hebben heel geen interesse om zich nog uberhaupt nog uit te sloven. Die liggen liever – als snorrend – in de warme schoot van hun bazinnetje , totdat een blik van enkele euro’s wordt opengetrokken met een maaltijd, waar de gemiddelde zwerver jaloers op zal zijn.
En zo gaat het angstcircuit maar door met mensen helemaal gek maken en terroriseren.
Theo 16 mei 2025 om 12:42
“Ik zie het nog zo snel niet gebeuren dat er veel kerncentrales gebouwd gaan worden.”
Nou. Voor Nederland is één obstakel geruimd.
Één van onze klimaat pausen is nu dood. R.I.P. Dominee Terlouwtje TouwtjeI is niet meer. Gelukkig maar. Hoeft ie de teloorgang van het klimaatbeleid niet uit te zitten.
Hoewel, het zal hem een eer zijn dat ie martelaar van het klimaat is geworden………
Cathrien; pas op hoor want over de doden niets dan goeds.
PS.
En daar komt die Terlouw dan verdomd goed mee weg.
In aanvang kwam hij (Jan Terlouw) nog wel geloofwaardig over qua kritische houding van wat we nu het kartel noemen maar met de introductie van bert bakker is wat mij betreft de spiraal omlaag ingezet. Soortgelijk zie je nu bij fvd
Vandaag d666 in het nieuws. Naast het overlijden van hun voormalig voorman Jan Terlouw (RIP) komt men toch ook niet bepaaldelijk positief in het nieuws (je verwacht het niet/sarc off) https://www.dagelijksestandaard.nl/politiek/filmpje-kajsa-ollongren-onder-vuur-van-defensieminister-naar-controversiele-oekraiense-connectie
Ze (d666) blijven in het nieuws en niet bepaald positief : https://ejbron.wordpress.com/2025/05/17/aan-vera-b/
Voor Denemarken geldt hetzelfde als hondjes; hoe kleiner ze zij hoe harder ze blaffen. ( ik haat die mormels )
Vandaag schreef Peter de Waard weer een mooi geframed stuk over Ozempic, het medicijn dat de wereld gaat redden en waarvoor in Denemarken een fabriek wordt gebouwd . De koers van het bedrijf was ineens ingezakt als gevolg van het feit dat ze in Amerika ook zo’n medicijn blijken te hebben, maar de waarheid was, dat in Amerika ene RFK .jr Minister van gezondheidszorg werd die de macht van de farmaceutische industrie aan banden legt. Dat mag natuurlijk niet bekend worden bij het Nlse ( Europese ) publiek zo zult u begrijpen, want de Deense economie, die drijft op de leugen van hernieuwbare energie en Ozempic, zou acuut ineenstorten en algehele paniek zou uitbreken. Opdracht voor Peter is artikelen te blijven produceren voor zijn bovenbazen in het tij te keren.
Afgelopen tijd heb ik Peter de Waard ,waarvan ik de indruk had dat die, als een van de weinigen journalisten en NL, nog beschikte over een zekere mate van integriteit, bestookt met mails nav zijn artikelen. Op zich al heel bijzonder dat die hem bereikten, want journalisten blokken vrijwel allemaal berichten van lezers. Soms gaf ie dan antwoord : ‘dank’. Nu weet ik dat zelfs Peter de Waard nietsontziend is en heb hem beloofd niet meer te plagen.
Waar ze in Denemarken wél heel erg goed in zijn is het om series produceren waar je naar kan kijken , zonder je groen geel en blauw te ergeren. Die kijk ik dan ook graag, in plaats van de complete en utter bagger die onze publieke en commerciële zenders dagelijks brengen op TV . Vol met propaganda .
maar voor de rest is denemarken natuurlijk niets meer dan een blaffende chiwawa.
Miljardentegenvaller voor bouw nieuwe kerncentrales
Den Haag – Het kabinet kampt met een miljardentekort voor de bouw van kerncentrales. Uit nieuwe studies blijkt dat er alleen al voor de bouw van twee reactoren 20 tot 30 miljard euro nodig is. Dit terwijl de huidige coalitie er vier wil en hiervoor slechts 14 miljard euro is gereserveerd in het klimaatfonds van VVD-minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei). Zij schat in dat de eerste centrales pas eind jaren ’30 in bedrijf zullen zijn.
Om de centrales toch te bouwen wil Hermans mogelijk de staatsschuld laten oplopen, zo blijkt uit een brief die zij vrijdag naar de Tweede Kamer stuurt. „Gezien de conclusies dat de totale benodigde investering de beschikbare publieke middelen overstijgt en dat het niet haalbaar is om private financiering tegen voldoende wenselijke voorwaarden aan te trekken, beziet het kabinet hoe om te gaan met het verwachte tekort aan middelen voor de bouw”, meldt zij.
„Een optie die daarbij betrokken wordt is schuldfinanciering. Eventueel kunnen de ingezette overheidsmiddelen op enig moment worden geherfinancierd met private middelen, bijvoorbeeld als de centrales operationeel zijn en het risicoprofiel voor investeerders significant lager is geworden.”
Nieuwe kerncentrales in 2035 nog niet operationeel
VVD-minister Eelco Heinen (Financiën) trapt vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad echter meteen al op de rem om de staatsschuld op te laten lopen voor de bouw van de CO2-vrije centrales. „Deze optie hoor ik elke keer voorbij komen. Als ik elke keer ja had gezegd, dan was die staatsschuld nu vier keer zo hoog geweest.”
Zoals eerder gemeld blijken de nieuwe kerncentrales die Nederland wil bouwen in 2035 nog niet operationeel te kunnen zijn. Dit terwijl dit een belangrijke verkiezingsbelofte was van de VVD. Onderzoekers concluderen dat realisatie eind jaren ’30 op zijn vroegst haalbaar lijkt, al durven ze de handen daarvoor nog niet in het vuur te steken.
Levensduur Borssele verlengd
„Een dergelijk complex en langdurig proces als de bouw van kerncentrales kent veel onzekerheden”, aldus Hermans, die daarbij ook verwijst naar projecten in het buitenland.
Eerder meldde De Telegraaf dat Hermans ook een traject inzet om de levensduur van de huidige kerncentrale van Borssele te verlengen met twintig jaar. Hoewel er nog locatieonderzoeken lopen, heeft Hermans al wel aangegeven dat Zeeland voor haar de meest logische locatie is voor de nieuwe atoomstroomcentrales.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/51698535/miljardentegenvaller-voor-bouw-nieuwe-kerncentrales
Als je nu eens al die kernonderzeeërs aan de ketting legt, na eerst met iedereen handelsverdragen te hebben gesloten, dan kunnen die mooi energie leveren in de havens waar ze aan de ketting liggen. De uitgedunde Marine bewaakt het spul intussen.
Weet je dan niet dat die kernonderzeeërs op hoog verrijkt uranium draaien.
Dat is voor civiele toepassingen verboden omdat het vrij simpel is om daarmee een atoombom te maken.
Net over de grens met Duitsland staat er genoeg kerncentrale’s. Omdat de stroomnetten tussen landen onderling verbonden zijn, zouden alle landen gelijkwaardig mee moeten doen met de mix van soorten energieopwekking. Probleem vrijwel gratis opgelost.
Denemarken is een land waar veel mensen in en rond de hoofdstad werken en wonen. Van de rond 6 miljoen Denen wonen er een kleine miljoen in en rond die hoofdstad. Het land is ook iets groter dan ons land en door ligging is decentrale energieomzetting via wind (en minder via zon) redelijk voor de hand liggend.
Enkele van de grootste industriële sectoren in Denemarken zijn energie, biowetenschappen en landbouw.
Denemarken is de derde grootste olieproducent van West-Europa en een van ’s werelds grootste producenten van windmolens.
Gezien dit laatste is het (her)overwegen van kernenergie opmerkelijk. Een centrale nabij Kopenhagen lijkt m.i. een prima oplossing om daar fossiel te kunnen vervangen.
Dat Denemarken overweegt kernenergie te gaan inzetten is een teken aan de wand voor verdere ontwikkeling op zogenaamde hernieuwbare energie.
Overigens is in 2022 het uitfaseren van fossiel ook wat op langere baan geschoven. Eea lijkt op een verandering van visie over de energietoekomst van Denemarken.
Gas is beter. Nuclear heeft heel veel koelwater nodig en dat maakt het water rondom warm. Krijg je meer UHE.
Maar nou ja. Who cares?
Henry
Op industrieterreinen kun je het mooi combineten met verwarming voor industrie, kantoren en woningen en je koelwater laat je zo gewoon circuleren.
En als de theorie van CO2als broeikasgas klopt, vloeit er steeds gemakkelijker warmt direct af naar de ruimte om de aarde.
Dan heb je zo toch weer een win-win situatie. Mits het CO2 kaartenhuis niet instort natuurlijk.
peter
Begrijp jij mijn onlangse post (klik op mijn naam)?
Het zou misschien een halve graad opwarming kunnen zijn, agv CO2 , als ippc et al gelijk zou hebben.
Volgens Dr. Ollila is het de helft en ik zeg dat het helemaal niks is.