Van een onzer correspondenten.
Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) belegt 250 miljoen euro in SkyNRG, een fabrikant van duurzame vliegtuigbrandstof. Er bestaat echter niet zoiets als duurzame vliegtuigbrandstof, schrijft energiedeskundige Maarten van Andel in Wynia’s Week.

Maarten van Andel.
Zogenaamde Sustainable Aviation Fuel (SAF) is een groteske groene illusie. Het wordt hoofdzakelijk gemaakt van voedzame olierijke gewassen zoals palmoliepalmen en sojabonen, en stoot bij verbranding in vliegtuigmotoren minstens zoveel CO2uit als van aardolie gemaakte vliegtuigbrandstof. Bovendien is SAF een kleine gesubsidieerde nichemarkt met alle beleggingsrisico’s van dien.
***
U leest het hier.
***
Het zoveelste voorbeeld van een wereld die in een al verloren strijd bijna wanhopig tracht nog van alles overeind te houden maar gewoon de logische en onvermijdelijke gevolgen ervaart van toenemende schaarste. Dus symptoom bestrijding en meer niet. Onbenul kent geen grenzen onze planeet helaas wel.
Volgens mij is er geen schaarste in vliegruigbrandstof. Er zijn nog wel steeds te weinig mensen die weten dat meer CO2 beter is en dat meer CO2 hoegenaamd niks aan het klimaat verandert.
Bij Northvolt klotsten de subsidies en de investeringen door o.a. ABP over de randen heen. Uiteindelijk klotste alles over de rand en is de waarde van de ABP investeringen tot nul gedaald. Was wel van mijn geld.
https://www.abp.nl/content/dam/abp/documenten/beleggen/aandelenportefeuille-vo-20241.pdf
Nee Johan, helemaal fout dat ‘Was wel van mijn geld”‘ .
Het IS nog steeds jouw geld, alleen ben je het nu gewoon kwijt.
PS.
Ik dus ook.
Het gaat erom dat het gebruik van SAF in plaats van de gebruikelijk brandstof, leidt tot veel minder CO2 in de lucht.
En dat is zo.
En de productie van biobrandstof draait weer op fossiel. Al dat groene gewauwel isngebaseerd op creatief boekhouden, niet op feiten. Maar who cares. Andermans geld uitgeven is een feest natuurlijk.
Het gaat om vermindering van de CO2 uitstoot. En dat doel wordt bereikt!
Wat wil je nog meer?
Zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Global_surface_temperature#/media/File:Common_Era_Temperature.svg
De meeste responders hier zijn 70+ met staar, kokervisie en vooral metathesiofobie, die zien dus feitelijk en figuurlijk alleen maar de blauwe lijn in de grafiek……
jullie hebben de verkeerde grafiek.
https://i0.wp.com/wattsupwiththat.com/wp-content/uploads/2025/06/UAH_LT_1979_thru_May_2025_v6.1_20x9-1-scaled-1.jpg?ssl=1
probeer deze.
Mooie grafiek, al 2000x gezien. Dus?
Ha Art, nu snap ik het “gedrag” van FG….haha.
Artificieel Huiskes???
Lepelt gratis op uit de MSM
Dank je Peter, je doelt op mijn bovennatuurlijke intelligentie, natuurlijk!
Er zijn meer grafieken die uitgebreider zijn (o.a. een langere periode dekken) met bovendien een betere toelichting:
https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/climate-change-atmospheric-carbon-dioxide
Nu dat valt vies tegen.
De SAF voordelen zijn vooral theoretisch maar die voordelen vervallen volledig in de praktijk. AI onderschrijft deze conclusie.
Mijn AI niet…
Paul Rosenmuller zag dat het goed was. de rest is irrelevant.
ik lag onlangs al in de clinch met Wynia’s week nav een artikel van ‘onze ” Maarten van Andel en ik schreef het al vaker : ”de nieuwsvoorziening word geleverd door een (zeer ) beperkt clubje dat dezelfde leerstelling hanteert. Ons kent ons ‘ Clintel hoort ook daarbij.
Dus als ik beweer dat ABP en PME juist profiteren van de groene economie of , anders gezegd ; dat hun rendementen juist zouden kelderen als ze niet investeren in (ESG)-bedrijven van Larry Fink , dan wijzen ze naar het voorhoofd. Maar dacht u nou echt dat de besturen van ABP en PME willens en wetens onverantwoorde risico’s zouden nemen ? Nee natuurlijk niet, temeer dat in eerste plaats de eigen sector zou raken.
Bij het vorige artikel schreef ik : ”De belangen van fossiele bedrijven, politiek en NGO’ lopen gelijk op in het behalen van de doelen van Agenda 2030.” Dat geldt ook voor Pensioenfondsen, dankzij het feit dat ze deelnemen aan deze kongsi, waarin de geldstroom wordt gedirigeerd naar door Brussel aangewezen sectoren in de taxonomie. Dus beleggen in bijvoorbeeld Shell, dat haar CO2 onder de grond stopt, levert hoge rendementen . Of Yara, dat haar CO2 per schip naar Noorwegen afvoert om daar in een leeg gasveld te worden gepompt. ( totdat alle gasvelden leeg zijn ) of Enviva, ook een ESG bedrijf, dat gematigde bossen omzet in CO2 neutrale pellets. Leden van de pensioenfondsen hebben daar toestemming voor gegeven in de ledenraad en voorzover ze ertegen zijn dat ze medeplichtig zijn aan deze praktijken: helaas pindakaas : deelname aan een pensioenfonds is verplicht.
Maar dat geloven mensen niet. Die geloven wat de media hen vertellen en roepen in koor rotzakken, oplichters . ja hallo , ik zei het nog . Héel bijzonder vond ik ook de totale stilte op het bericht uit 2012 dat ik overal plaatste bij discussies omtrent de laatste overval : waarin VVD al in 2012 pleitte voor het beëindigen van de verplichte deelname aan pensioenfondsen. Was dat gelukt , dan was de wereldwijde klimaat – en energietransitie-scam simpelweg nooit van start gegaan.
Geen zorgen . ABP en PME beleggen ook in groene camper bedrijven. Die gaan als een speer .
btw , wel twee zeer belangwekkende artikelen in Wynia ’s week van Paul Flentrop en Roelof Bouwman.
Nou , dat was weer een opwindende dag op Climategate .
Vliegtuigen, containerschepen en cargoschepen wereldwijd moeten de komende decennia verplicht en massaal overschakelen op SAF en SSF om de aarde te redden!
Artificieel Huiskes
Hoe doe je dat de aarde redden? Met kernbommen?
SAF is een groteske groene illusie , schrijft Maarten van Andel en een Niche markt .
Dat is goed te zien in de film Planet of the Humans. Iedereen die zich bezighoudt met de energietransitie heeft die film wel gezien. In mijn werk vormde het altijd de spil. Daarin vertelt Richard Branson, geflankeerd door een paar mooie vrouwen, over de toekomst van biokerosine voor zijn Virgin airways en KLM. Hoe ze daarmee de concurrentieslag gaan winnen van maatschappijen die -nog- vliegen op fossiel kerosine. U snapt het al, die zullen snel volgen. Zwaan, kleef aan in KLM termen, zeg maar. Noem dat maar een niche markt Maarten ! Shell is, naast het Finse Neste, een van de grootste spelers ter wereld op de markt van biobrandstoffen. Twee zeer aantrekkelijke groene bedrijven voor Pensioenfondsen om in te beleggen, zo u zult begrijpen.
Biobrandstoffen worden gemaakt uit allerlei gewassen zoals suikerriet (waarvoor tropische oerwouden worden gekapt) of koolzaad, maar ook uit afgewerkte spijsoliën ( Uco , Used cooking oil ). In de film worden een paar speciale methoden getoond; uitpersen van dode dieren ( koeien ) en -speciaal daarvoor gekweekte- alligators in een speciale uitperser. Hartstikke geinig. Richard schaterlacht vooral om het publiek, waarvan hij weet dat het graag een paart tientjes meer zal betalen voor een vlucht op biokerosine als aflaat, want Richard weet als geen ander wat de consument wil .
Biobrandstofen zijn een uitvinding van Greenpeace en als zodanig gecategoriseerd als CO2 neutraal en in de Taxonomie genoemd als dé sector om in te investeren. Ze vormen verreweg het grootste percentage van hernieuwbare energie in termen van exajoules in de cijfers van de Statistical Review of World Energy.
Dat biobrandstoffen helemaal niet duurzaam zijn dat wist iedereen.
Nagekomen ; helaas is Richard het lachen een beetje vergaan , want als gevolg van de verkiezing van Trump trokken veel investeerders hun geld terug uit ESG bedrijven en stort te hun zorgvuldig gebouwde globale oplichters praktijk in elkaar . Grote kans dat ze nog revanche nemen, want, don ’t mess with Pablo Gore en zijn maffiabende. ( daar moeten ze bij Wynia ’s week eens een boekje over opendoen ) https://www.bertpijnsevanderaa.nl/planet-of-the-humans-2/
https://www.bertpijnsevanderaa.nl/planet-of-the-humans-2/
‘Ideologische framing’ en Bert Pijnse zijn een soort wonderlijk gedrocht geworden… neem nou biobrandstof… wie promootte dat Rudolf Diesel. Maar pijnse weet daar allemaal niks van.
Al framend zonder nige kennis van zkae geeft hij ‘de schuld’ aan Greenpeace. Een soort ideologische brandstof dus — ontstaan op een drijvend vlot met spandoeken, en later door beleidsmakers tot “hernieuwbare energie” gebombardeerd. Maar wie even onder het tapijt kijkt van dit ideologische kakkerlakken hotel stuit op een heel andere waarheid.
De eerste motor op plantaardige olie werd in 1900 gedemonstreerd door niemand minder dan Rudolf Diesel zelf, op de Wereldtentoonstelling in Parijs. Als Frankrijk ‘schrijbertje’ weet ik dat het was een van de ‘energie wonderen’
Zijn machine liep op pindaolie. Diesel geloofde dat boeren hun eigen brandstof konden produceren — een droom van decentrale energie, ver voor de tijd van windmolens en CO₂-compensatie.
Biobrandstoffen waren dus eerst een technische oplossing, daarna een geopolitiek beleidsinstrument (denk: ethanol uit maïs in de VS, biodiesel uit palmolie in Indonesië), en pas veel later een boekhoudkundige truc in de CO₂-balans.
Maar ja dan komt Bert Pijnse die heeft ingecheckt in kamer 307 met kakkerlakken maar die neemt hij op de koop toe. Hoort bij de ecostructuur vanh zijn ‘bewustzijn’
Dat Greenpeace er later kritisch naar keek – juist vanwege de ontbossing, voedselconcurrentie en industriële landroof – wordt in het huidige framinglandschap moeiteloos omgedraaid: Greenpeace is de bedenker, en dus de schuldige.
Maar Rudolf Diesel draait zich ondertussen om in zijn graf. Niet alleen omdat zijn naam op tankstations staat voor een fossiele motor die hij nooit bedoeld had, maar ook omdat zijn pindaolie-experiment nu wordt verkocht als ecologische ramp van ideologische oorsprong.
Zo zie je maar: in het Denkhotel van de framing checkt zelfs Rudolf Diesel in. Zonder uitzicht, maar mét CO₂-label.
Dag Bert mooi uitzicht daar op die parkeerplaats van Motel ‘Framing’
Van Gerard kan je in ieder geval zeggen dat ie reageert en zijn huiswerk deed, maar dan wel weer selectief gebruikt. Gerard is de zoon van de hoofdmeester va en school in Haarlem en heeft van hem geleerd waarschijnlijk dat je de meester niet gelooft. In ieder geval heeft ie toen al een klap van de molen opgelopen en het kwam nooit meer goed. Helemaal niet toen ie ook nog filosofie ging studeren en communist werd e voor de gemeente Amsterdam gesubsidieerde films mocht maken in het kader van de beeldende kunstenaars regeling. dat waren nog’s tijden mensen vergeleken bij nu . Inderdaad Gerard, de eerste motor van Rudolf Diesel liep op pinda olie. Dat was omdat er nog geen dieselolie bestond namelijk. Edwin Drake had , nog maar een paar jaar daarvoor – in 1865 -succesvolle poging naar olie had geboord in Titusville Pennsylvania . Het zou nog wat jaren duren voordat de gebroeders Rockefeller, die de potentie daarvan inzagen – voor die tijd werd aardolie voornamelijk gebruikt als lampenolie; wat moest je er anders mee – en standard oil oprichtte. In dezelfde periode werkte Rudolf Diesel aan zijn brandstofmotor, waarvan hij het rendement aanzienlijk wist te verhogen dankzij de lessen van Rudolf Clausius. Zo gebeurde het dat die gebeurtenissen leidden tot een werkbare motor, hetgeen leidde tot opkomst van de automobiel- industrie en mede aanleiding voor het begin van de Eerste wereldoorlog . Gisteren toevallig nog , bracht ik een bezoek aan het Aviodrome waar de het eerste Fokker vliegtuig is te zien dat Anthony Fokker bouwde voor de Duitsers.
Vóor die tijd waren elektrische auto’s van oa Porsche heel populair bij de elite.
Over al deze zaken had Gerard kunnen lezen in ‘het einde van de vooruitgang ‘ , inclusief over biodiesel én hoe Rudolf Diesel aan zijn einde kwam , maar dat deed hij niet.
Ik ken Gerard al heel wat jaartjes en Gerard is onverbeterlijk.
Gerard d’Olivat
Voedsel in de brandstoftank lijkt me niet zo’n goed idee en dat is het uiteindelijk waarom het artikel gaat. Zomin als houtige biomassa een goed idee is en de ongebreidelde kap van oerwoud en ander bos. Maar het hangt natuurlijk geheel af van je benepen focus. Maar als je vindt dat we zo snel mogelijk naar de 500 miljoen mensen moeten, is het wel een idee. Verbeter de wereld begin bij jezelf is dan een passend advies.
Gerard d’Olivat, broer van Art Huiskes, weer eens een zeer eigen interpretatie en bijgevolg weer eens een totaal verkeerde voorstelling van de feiten.
Meneer Diesel heeft in het begin een hele resem aan mogelijke brandstoffen uitgeprobeerd. Omdat de motor nog experimenteel was en omdat “dieselolie” als dusdanig niet gekend was. Veel van de eerste dieselmotoren startten op benzine en gingen later pas over op dieselolie. Die olie werd op dat ogenblik nog gezien als een “afvalproduct” en was dus bijzonder goedkoop. Gezien het feit dat meneer Diesel zijn motor wilde demonstreren heeft hij gewoon een beschikbare brandstof genomen waarop de motor kon draaien. Diesel propageerde niet het gebruik van pindaolie, want in Frankrijk groeien er niet zoveel pindastruiken. Hetgeen hij wel als een groot pluspunt zag, en dat is het ook, de veelzijdigheid van de motor omdat een dieselmotor op vele olieën kan draaien. Na vele testen en vergelijken bleek al snel, heel snel eigenlijk , dat een bepaald petroleumderivaat het best leek voor zijn motor. Dat petroleumderivaat kreeg dan ook gaandeweg de naam dieselolie.
Misschien weet je het niet, maar een doordeweekse moderne dieselmotor kan zeer goed draaien op een mengeling van slaolie en dieselolie. Dieselmotoren kunnen afgesteld worden voor een bepaalde olieachtige brandstof, men zou dus dieselmotoren zo kunnen afstellen dat ze op zuivere sla- of koolzaadolie kunnen draaien. Bepaalde legervoertuigen, de “polycarburanten” of “flexfuels”, kunnen draaien op allerlei olieën en vetten (zelfs vast “frituurvet”of “osswit”). Veel hedendaagse schepen draaien op “zware olie”, een zeer visceuze smurrie die voorverwarmd moet worden.
Het bijzondere is dat Bert en ik het vrijwel altijd eens zijn, en we elkaar ook uitermate goed weten te vinden in de argumenten waarom.
Raadsel : Van wie zou de term dieselolie zijn afgeleid. Tip: James Watt
Rudi,
Tot hoeveel % zou je benzine kunnen toevoegen aan diesel olie voordat de motor wordt opgeblazen of hij veel minder power gaat leveren?
@Bert,
Maarten v Andel slaat dan ook vaak de plant mis. Nu ook!
Voor de golf diesel werd aangegeven dat er in de winter 25% diesel bij gemengd kon worden, maar een flacon diesel anti vlok was goedkoper dan die bijgevoegde benzine.
Bas, dat hangt af van de constructie van de motor en de afstellingen. In het verleden waren er dieselmotoren die een koude start deden met zuivere benzine. Als ze warm waren werd er overgeschakeld op dieselolie.
Dat hangt af van de constructie en afstelling van de motor. Ik heb nooit beweerd dat de huidige personenwagendiesels dit aankunnen.
Zie de Hesselmanmotor, een dieselmotor die start op benzine tot de bedrijfstemperatuur bereikt is. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Hesselmanmotor
Vroeger al eens twee brieven aan het ABP gestuurd met de waarschuwing dat groene investeringen nooit zullen renderen.
Keurig biefje terug met verwijzing naar de IPCC, wetenschappers die het kunnen weten.