Over Climategate2017-10-25T15:00:21+00:00

Over Climategate

Climategate.nl is een initiatief van Marcel Crok, freelance wetenschapsjournalist en Hajo Smit, milieudeskundige, meteoroloog, journalist en voormalig klimaatonderzoeker en Rypke Zeilmaker, natuur- en wetenschapsjournalist. Het begrip Climategate raakte in december 2009 in zwang nadat duizenden e-mails en documenten waren gelekt of gehackt van de Climate Research Unit in Engeland, een onderzoeksinstituut dat een cruciale speelt in het internationale klimaatonderzoek en dat dé aangever is van het IPCC.

De e-mails wekken de indruk dat een wereldwijd “Team” van invloedrijke klimaatonderzoekers gegevens gemanipuleerd heeft, sceptici uit de wetenschappelijke literatuur weerde en hun metingen en softwareprogramma’s niet wenste te delen met sceptici in weerwil van de verstrekkende Britse Freedom of Information Act. De affaire zorgt met name in de Angelsaksische media voor grote commotie en gooit daar olie op het vuur van een al langer slepende diepgravende wetenschappelijke en politieke controverse (debat). Nederland is wat dieper weggezonken in het moeras van kritiekloze groengelovigheid (help dit woord de Van Dale in!). Het risico bestaat dat onze media en onze politici de zaak snel met de mantel der liefde bedekken.

Zoals Maarten Luther al wist: context in je moerstaal is cruciaal voor een beter begrip en een vruchtbaar debat. Onze oorspronkelijke missie was dan ook om dagelijks verslag te doen – in het Nederlands – van de nasleep van Climategate of zoals Wikipedia het vooralsnog noemt: het Climatic Research Unit e-mail hacking event.

Inmiddels zijn we jaren verder en is Climategate.nl een vaste waarde geworden in het Nederlandse medialandschap en vooral ook een levendig discussieplatform. De thematiek die we beslaan is sterk verbreed. Eigenlijk alles op het gebied van natuur, milieu, energie, duurzaamheid, ecologie en wetenschap passeert de revue. Maar ook economie en nog beladener: politiek. Climategate.nl is politiek neutraal. Wel is het zo dat individuele bloggers verwantschap kunnen voelen met bepaalde politieke stromingen en dat het hen vrij staat dit in hun blogs door te laten klinken. We streven ernaar dat politieke beschouwingen altijd dienend zijn aan een beter begrip van de feitenkwesties die aan de orde zijn.

132 Comments

 1. Tjaak Wario 25 september 2017 om 20:35 - Antwoorden

  Weer lekker aan het zeiken heren 🙂
  Als je het ei hier legt hoeft de rest van de samenleving er in ieder geval geen last van te hebben. Mooi initiatief dit :’)

  • Erik 26 september 2017 om 01:05 - Antwoorden

   Tjaak, veel plezier als aanhanger van het broeikas evangelie. Je kleinkinderen kunnen ooit de roestige rommel in de Noordzee opruimen. Met dank aan Henk Kamp en Ed Nijpels.

 2. Berrie 19 oktober 2017 om 10:16 - Antwoorden

  Hier staat de reactie mogelijkheid ook weer aan!

 3. Hans Erren 20 februari 2018 om 07:02 - Antwoorden

  Suggestie: zet de reacties in chronologische volgorde. Ik scroll me suf en antwoorden raken zoek.

 4. Willem 9 april 2018 om 18:22 - Antwoorden

  Leuk zeg, die beweringen… lijkt flat-earth gebeuren wel…. moet je ook eens kijken…. of dat nicotine niet verslavend is….

 5. Egbert de Beyer 16 juli 2018 om 19:18 - Antwoorden

  Als jullie serieus genomen willen worden zullen jullie moeten aangeven hoe bewezen kan worden dat door de mens veroorzaakte CO2 of CH4 niet voor een eventuele opwarming verantwoordelijk is.
  Mischien vinden jullie onder de volgende Link een antwoord op dit probleem.
  http://egbert1.bplaced.net/Beyerinck/CO2.htm

  • I Kant 24 september 2018 om 11:29 - Antwoorden

   Je lijkt de belastingdienst wel. Jij roept ‘iets’ en iemand anders moet dan maar dat bewijzen als hij niet geloven. Lekkere dictatoriale opvatting. Ik geloof dat het spaghetti monster echt is. Waarom? Nou, omdat het geschreven staat en anderen dat ook doen. En als je serieus genomen wil worden (niet letterlijk bedoeld) dan moet je dit maar eens lezen: https://www.kerkvanhetvliegendspaghettimonster.nl/

   Maar voor een deel ben ik het (met je) eens dat de mens (ook fysiek zelf) de CO2 veroorzaakt. En dat bedoel ik ook fysiologisch, (https://nl.wikipedia.org/wiki/Uitademing). De meeste CO2 wordt echter door de fotosynthese van bos en beplanting opgeheven. Maar aangezien we ook de bossen en groene gebieden aan het ontsluiten zijn van deze natuurlijke leefbalans, zijn we onszelf (de natuur) een beetje aan het opheffen. Een belangrijk aspect wat namelijk vergeten wordt door de zowel de klimaat sceptici dan wel de klimaat hysterici, is de gigantische overbevolking van de aarde zelf en van Nederland in het bijzonder. De 20e eeuw heeft zich gekenmerkt door een bevolkingsgroei van 1,6 miljard naar ruim 7,4 miljard in 2015. Ruim 4 keer verdubbeld dus de laatste 115 jaar. Dat komt natuurlijk voor een belangrijk deel door de industrialisatie. Dit aspect wordt vooral door de groengelovigen vergeten. Of brandt er bij hen in de avond geen licht in huis? Of krijgen zij geen kinderen en rijden zij niet in een auto? Wonen zij niet in een huis en doen zij geen boodschappen? Ik vraag het mij af. Oplossing is in ieder geval niet om op grote schaal de zogenaamde klimaatvluchtelingen in Nederland op te vangen, aangezien hier naast de leefbaarheid, kennelijk ook het milieu behoorlijk onder druk staat. Een beperking van de bevolkingstoename (op wat voor een manier dan ook) zou pas geven aan de inmiddels ontstane milieu dogma, die het kennelijk dan ook voor velen is.

   https://ourworldindata.org/world-population-growth

 6. Boels 14 augustus 2018 om 18:13 - Antwoorden

  Medieval Witch Hunts Influenced by Climate Change

  August 3, 1562 a devastating thunderstorm hit central Europe, damaging buildings, killing animals and destroying crops and vineyards. The havoc caused by this natural disaster was so great, so unprecedented, that soon an unnatural origin for the storm was proposed.

  https://blogs.scientificamerican.com/history-of-geology/medieval-witch-hunts-influenced-by-climate-change/

 7. Jort 26 september 2018 om 16:41 - Antwoorden

  Het kan nooit kwaad en is wel prettig om afkortingen altijd één maal voluit te schrijven, zeker voor de niet ingewijden.
  Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC.

  • Egbert de Beyer 5 oktober 2018 om 21:42 - Antwoorden

   Ja, daar heeft u gelijk in. Ik heb uw verbetering achter IPCC aangebracht.
   Het gaat er tenslotte om dat wij alles moeten doen om de lucht in ons dichtbevolkte land schoon te krijgen van te veel schadelijke industrie- en verkeers afvalgassen. En daar hoort NO2 bij, maar zeker niet CO2!
   De werkelijke invloed van CO2 op het klimaat is goed beschreven onder http://egbert1.bplaced.net/Beyerinck/CO2.htm.

 8. Gerrit de Weerd 3 november 2018 om 15:02 - Antwoorden

  Wikipedia vermeld het volgende
  De Climatic Research Unit is een prominent Brits onderzoekscentrum gespecialiseerd in het klimaat. Het centrum is een onderdeel van de Universiteit van East Anglia in Norwich (Engeland). CRU is een van de instituten op wier onderzoek het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties zijn rapporten baseert. De IPCC-rapporten, verder ook gebaseerd op het werk van duizenden andere wetenschappers, tonen aan dat het klimaat warmer wordt door menselijke activiteit.

  Na de publicatie van de e-mails en andere documenten in november 2009, stelde de CRU in een verklaring dat de e-mails uit hun context waren gehaald en slechts een eerlijke uitwisseling van ideeën laten zien. Het onderzoekscentrum zette de server onmiddellijk op non-actief, stelde een intern onderzoek in en schakelde de politie in.[5] Professor Phil Jones van de CRU bevestigde dat de e-mails authentiek zijn. Volgens hem werden ze niet voor niets half november gepubliceerd, kort voor de klimaattop in Kopenhagen. Het vermeende doel van de publicatie op dit tijdstip was om de klimaatwetenschap in diskrediet te brengen.[6] Eind november liet de East Anglia University weten alle gegevens zo snel mogelijk openbaar te zullen maken.[7] Begin december legde Phil Jones zijn werk tijdelijk neer om een onderzoek mogelijk te maken.[8] Ondertussen is hij terug aan het werk als onderzoeksdirecteur.

Geef een reactie

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK