Download nu de nieuwe versie van Noor van Andels paper over de mogelijke invloed van groengas op het klimaat versus alle andere factoren die het klimaat bepalen (link). Noor gaf beknopt antwoord op enkele van mijn vragen:

H: Wat zijn de verschillen met de vorige versie?
N: Een uitgebreidere uitleg wat er aan de modellen mankeert, een skew-T log-p diagram in plaats van een emagram voor de diepe convectie, een verbetering van de wiskundige betrekking tussen zeeniveau-vochtigheid en maximale convectiehoogte, nettere figuurnummers en figuuronderschriften, uitgebreider abstract en inleiding.

H: Uit welke hoek kwam de nieuwe input?
N: William Gilbert, thermodynamica in en om wolken, en J.W. Reynen, wiskundige hulp bij het oplossen van vergelijkingen daarover. Geen van hen kwam er helemaal uit. Uiteindelijk heb ik de eenvoudige formule hmax= L.r/Cp/[DALR-ELR] toch zelf gevonden.

H: Wat kunnen we verwachten in versie 8?
N: De volgende versie gaat ook over het “super greenhouse effect” dat graag wordt gebruikt om de klimaatgevoeligheid extra te verhogen, maar dat in werkelijkheid die juist verlaagt. Een ingewikkeld verhaal, dat ik nog in een eenvoudige vorm moet gieten…..

Hieronder voor het gemak nog even Noors ongewijzigde overall conclusie…

Ongewijzigde conclusie

Our present climate is due to an increased length of the last interglacial period, more than 10000 years, due to a low level of GCR (Galactic Cosmic Radiation) that maintains a low cloud cover, a low albedo, more absorbed sunshine and a pleasant climate. In the very long run, we need not mind about CO2 or global warming, but instead about lower GCR activity and global cooling. There is no way we can influence GCR activity. It originates in active black holes and imploding supernovae in the Milky Way, modulated by weaker or stronger solar and interplanetary magnetic fields that screen off the GCR particles.