Dat Maxime Verhagen (CDA) in zijn poging een ‘middenpartij’ te lijken voor zijn achterban, subsidiespeeltjes blijft doorduwen komt hem nog duur te staan. Eerst zet Verhagen rond Urk al een IJzeren Gordijn van 2 miljard euro. Maar dit is niet genoeg want dolle Klimaat-Mina Van der Hoeven (CDA) is voor acht miljard euro subsidie-verplichtingen aangegaan.

Verhagen wil oerknal verstoren met subsidiespeeltjes Van der Hoeven
Daarom gaat Verhagen onverdroten verder in het mooie Drenthe. Aline de Bruin doet op Elsevier verslag van de opkomende protesten en meldt ook dat gevreesd moet worden dat de radiostraling die de turbines van de windmolens produceren het internationale astronomische paradepaardje Lofar gaat verstoren. Lofar is de verzamelnaam van over Drenthe en Noord-Duitsland verspreide hypergevoelige antennes waarmee wetenschappers de Oerknal bestuderen.

Geen oerknal meer in beeld, maar War of the Worlds-installaties
Lofar (Low frequency array)-antennes van NWO-stichting Astron werden expres met het centrum bij Exloo in Drenthe geplant omdat hier relatief weinig verstorende geluidsbronnen zijn. Zelfs voor een voorbijrijdende trekker moeten ze al aanpassingen maken. Ik schreef er al in 2001 over voor Het Parool, omdat ik geofysicus Guido Drijkoningen (TU Delft) kende die aan het project werkte. Koningin Beatrix opende het in juni 2010.

De kracht van de telescoop zit in de koppeling tussen vele kleine over honderden vierkante kilometer verspreide ontvangers en de rekenkracht van de computer. Het is Nederlands internationaal meest prestigieuze astronomische wetenschapsproject, bedoeld om om ‘het prille begin van het heelal’ te ontrafelen, met één van de hoogste resoluties die werelwijd mogelijk is.

LOFAR is een uniek ICT-project dat is ontstaan uit de ambitie van Nederlandse sterrenkundigen om het prille begin van ons Heelal waar te nemen. Daarvoor is een radiotelescoop nodig die honderd maal gevoeliger is dan de huidige telescopen. LOFAR ontwikkelt deze radiotelescoop als een netwerk van duizenden sensoren.

Die kleine antennes zijn verdeeld over een gebied met een diameter van 100 kilometer in Nederland en gekoppeld aan een supercomputer via een uitgestrekt glasvezelnetwerk. Daarnaast worden minstens 8 stations met antennes in Duitsland (5), Groot-Brittannië (1), Frankrijk (1) en Zweden (1) gebouwd en aangesloten op het Nederlandse netwerk. Daarmee bereikt LOFAR een 10x hogere beeldscherpte.

Straks zien ze geen oerknal meer, maar de laagfrequente ruis van de installaties die ons zo doen denken aan War of the Worlds. Al worden ze dan door mensen gemaakt, en niet door aliens.

Heel Drenthe? Alweer liegen over opbrengst
Zoals gewoonlijk (zoals ik al over Friesland blogde) blazen de duurzame jongens weer eens de opbrengst op. De leugen is dat ‘heel Drenthe van energie wordt voorzien’. Met windmolens die in opgesteld vermogen 450 Megawatt leveren? Dat kun je op land door productiefactor vijf delen, dus 90 Megawatt. Hoeveel kWh is dat? Even kijken, eeh 90 x 1000 x 365 x 24 = 788 miljoen kWh. Toch?

Het Nederlandse ELEKTRICITEITSverbruik van HUISHOUDENS is al 24 276 miljoen kWh in 2008. Hoeveel provincies hebben we? Waren het er niet 12? Gedeeld door 12 komen we dan op 2023 miljoen kWh per provincie, aan verbruik van HUISHOUDENS.

OK, de hunebedden in Drenthe en schaapherders nemen niet veel stroom, we doen het geschatte verbruik van de schapenboeren door de helft om de subsidieboeren te matsen: 1000. Zelfs met deze ruime matsfactor halen we het niet.

Alle boerderijen op zwart voor beter zicht op heelal
Echter, het totaal Nederlands elektriciteitsverbruik lag op 119.705 miljoen kWh, dus per provincie ongeveer 10.000 miljoen kWh inclusief bedrijven. En voor wie het nog niet wist, elektrische energie maakt slechts 13 procent uit van het TOTAAL ENERGIEVERBRUIK.

Dus alle boerderijen zouden in Drenthe op zwart moeten, met molens van 150 meter hoogte, die over een oppervlak van half Drenthe zichtbaar zijn. Alle auto’s aan de kant, en terug naar paard en wagen, de kachel op turf en potstalmest. (dat klinkt lekker eeh, duurzaam!) Maar misschien heeft de sterrenwacht in Dwingeloo zo zonder al die lichtjes wel weer beter zicht op het Heelal.

Je moet het positief blijven zien, die klimaatmanie.