warmte ontsnapt sneller dan gedacht

Goed nieuws voor de klimatofielen. Een nieuw artikel van dr Roy Spencer en William Brasswell van de Universiteit van Alabama in Remote Sensing (jaja, de pierievjoetlitjetjur beste Rob van Dorland en co, daar zou je ook eens in moeten publiceren) toont dat klimaatmodellen de warmte-uitstraling naar de ruimte onderschatten. Oftewel, ontstane warmte wordt eenvoudiger afgevoerd, zo lijken waarnemingen te bevestigen.

Spencer: “The satellite observations suggest there is much more energy lost to space during and after warming than the climate models show,” Spencer said. “There is a huge discrepancy between the data and the forecasts that is especially big over the oceans.”

Not only does the atmosphere release more energy than previously thought, it starts releasing it earlier in a warming cycle. The models forecast that the climate should continue to absorb solar energy until a warming event peaks. Instead, the satellite data shows the climate system starting to shed energy more than three months before the typical warming event reaches its peak.


Even een eenvoudig copy-pastberichtje, ik heb het van de site geplukt van klimaatwetenschapper Roger Pielke SR, daar kun je de rest van het persbericht ook lezen van de University of Alabama in Huntsville. De Link geeft toegang tot de abstract van het artikel.

Het nieuws gaat al de wereldpers rond, ‘klimaatgevoeligheid lager dan gedacht’. Overal koppen, de interview-aanvragen zijn niet te stuiten bij de Universiteit van Alabama. Trouw kopt al…

grapje