Bij de bezuinigingen blijven 18 miljard euro klimaatsubsidies (MEP en SDE) volledig buiten schot, die ons land moet uitgeven voor Europese ‘duurzaam’-doelstellingen voor 2020. Ons kabinet verzuimt eenvoudig die besteding zelfs maar te noemen. Geen nieuws is dat.

Crisis Eurozone verdiept als gevolg van Europese doelstelling ’20 procent duurzaam’
Maar er gebeurt nog veel meer dat totaal niet nieuwswaardig is: het ‘schatrijke’ Griekenland laat een windturbinepark met 111 turbines bouwen op vogeleiland Skyros. Waarvan zij tot in lengte van jaren de exploitatie moet subsidieren met geleend geld. Midden in een Special Protection Area, in de grootste kolonie van de zeldzame eleonora’s valk.
Tot 2020 bouwen ze volgens dit rapport van Griekse ornithologen voor 5500 Megawatt opgesteld windvermogen bij -als gevolg van Europese doelstellingen- waarvan bouw en exploitatie met geleend geld wordt gesubsidieerd. Ook Spanje besteedt jaarlijks 8 miljard euro geleend geld aan subsidies voor ‘duurzaam’.

Dat meldde Mark Duchamp mij vanochtend, directeur van Save the Eagles International.

Save The Eagles International (STEI) is concerned that, if Greece, Spain, Italy, Portugal and Ireland are allowed to contract more debt to finance more windfarms, then more rare birds will be disturbed and/or killed. In addition, the eurozone will become increasingly unsustainable. Says STEI President, Mark Duchamp

STEI was alerted to the plan of building 111 x 3 MW wind turbines on the south side of Skyros island, within a Special Protection Area. This SPA is breeding ground for the rare Skyrian horse, and harbours the largest colony of protected Eleonora’s falcons (falco eleonorae) in the country.

The Hellenic Ornithological Society (HOS/Birdlife), the Hellenic Zoological Society, and the Hellenic Ecological Society published a report in 2010 in which they recommend that wind turbines be excluded from “SPAs and IBAs with sensitive qualifying species” (1). This includes the Skyros Island SPA (GR2420006: Skyros Oros Kochylas), as per map in the report, page 36. (1)

The Greek government disregarded this sensible advice: the large windfarm project was authorized within the SPA in question. Apparently, the European Commission did not object.

Dat de Europese schuldencrisis deels wordt veroorzaakt door de onhaalbare 20 procent ‘duurzaam’doelstellingen en de daaruit voortvloeiende megasubsidies: het schijnt net als de verdwenen 18 miljard euro voor Nederlands journaille geen nieuws te zijn.

Mijn laatste poging toch een verhaal te slijten over de weggemoffelde Atsma-miljarden strandde bij de chef van het FD (waarvoor ik vroeger freelancete, tot ze het tarief halveerden en mijn contact verhuisde), nadat andere vroegere vaste afnemers AD en Parool zelfs niet eens reageerden. Bij mijn weten is het Parlement in de Nederlandse geschiedenis nog nooit voor zo’n groot bedrag bedonderd door een bewindsvoerder.

Maar het is blijkbaar minder nieuws dan de nieuwe liefde van een soapster, en ik durf te wedden dat ze volgende week allen in polonaise richting Al Gore gaan. Dus dan leest u het exclusief hier.