De 5 IJszeelanden hebben de taartpunt in 2008 én 1982 al lang vreedzaam verdeeld

Och nee, we blijven bezig: kwaliteitsmedia en klimaat, dat gaat zelden goed. Vandaag beweert de Volkskrant weer dat de Denen willen bewijzen dat de Noordpool van hen is.

Zogenaamd om dan aanspraak te maken op de mineralen en grondstoffen die door het smeltende zeeijs (dat er nog steeds ligt in 2100) beschikbaar zouden komen. Er zou een wedloop tussen landen los barsten, dankzij DE klimaatverandering. Reuze spannend!

Maar om meerdere redenen verkondigt de Volkskrant weer kwaliteitsonzin.

  • a. Landen in het arctische gebied maken GEEN aanspraak op de Noordpool. Rusland, Canada, Denemarken, Groenland (dat in hoge mate autonomie verkrijgt van Denemarken), Noorwegen, Finland, Zweden, de zogeheten NORC-landen tekenden het UNCLOS-verdrag in 1982. Zij maken alleen aanspraak op gebieden IN hun 200-mijlszone. De Noordpool ligt ver buiten ieders 200-mijlzone.
  • b. Artikel 76 van UNCLOS staat een uitzondering toe. De Noordelijke ijszee kent een relatief groot continentaal plat, dat aan landen vast kan liggen. Ligt een gebied vast aan het continentale plat van een land, dan kan een land een AANVRAAG indienen bij de Verenigde Naties om hierop aanspraak te maken. Daarvoor moet men eerst wetenschappelijke gegevens overhandigen van seismisch onderzoek. Rusland is het verste gevorderd met dit onderzoek. Denemarken dient die AANVRAAG in 2014 in, Canada in 2013, en de Noren waren in 2009 al klaar. Tot zover de wedloop. De absolute Noordpool ligt 4300 meter beneden zeeniveau, niet op een continentaal plat.
  • c. Er is GEEN sprake van een wedloop tussen de Arctische landen: kernwoorden van het UNCLOS zijn ‘wetenschappelijk’ en ‘vreedzaam’. Alle arctische landen werken goed samen en lossen geschillen vreedzaam op. De 5 landen rond de IJszee ondertekenden die vreedzame intentie nogmaals in de Illulisatverklaring in 2008. Tot zover de wedloop.
  • d. Ook de Russen maakten in 2007 met hun onderzeeer GEEN aanspraak op de Noordpool door een (titanium) vlaggetje te planten op de zeebodem onder de absolute Noordpool, 4300 meter onder het zeeijs. De maan is sinds 1969 ook niet van Amerika. Het betrof een PARTICULIER gefinancierde expeditie van een avonturier, Artur Chilingarov die met twee onderzeeertjes dit moedige staaltje flikte. Dat Russen de Noordpool zouden claimen is door journalisten verzonnen.

De absolute Noordpool ligt 4300 meter onder zeeniveau.
De kans dat hier een wedloop om mineralen, olie en gas ontstaat is nagenoeg nul, zeker niet met de Russen. Die hebben langs 9000 kilometer kustlijn een continentaal plat tot 200 mijl buiten de kust waar olie en gas kan liggen. Die gaan hun uiterst vriendschappelijke relatie met de NORC-landen niet verstoren. De Denen evenmin. En als er één aanspraak maakt, zal het toenemend autonome Groenland dat zijn, dat al bedong geen lid te hoeven zijn van de EU.

Maar een spannend verhaal is het wel
Klimaatoorlogen tussen arctische landen om aanspraak te maken op minerale voorraden. De film The Deep dit weekend bouwde al op die mythe voort: onderzeeers onder de Noordpool die in het geheim olie zouden boren, boosaardige Russen (is dat geen ‘xenofobie’ dan, het favoriete stopwoord van de progressieve kwaliteitsbetweter?). Waarbij de gemene olie-industrie uiteraard de boeman was. Dat krijg je als teveel progressieve nepintellectuelen de media-agenda dicteren en hun fantasiewereld met feiten verwarren.