Nijpels boert goed

In mijn dorp Langweer kun je bij eetcafé Noflik een schnitzel bestellen ‘zo groot als de deurmat van Ed Nijpels‘. Nijpels, de ‘groenste’ VVD’er en oud-voorzitter van het Wereld Natuur Fonds boerde goed in zijn bestuurlijk leven.

Bovenstaande met publiek geld verbouwde villaboerderij aan de Dyken is het bescheiden buitenverblijf, waar Nijpels kan ontsnappen na een drukke dag redden van de aarde. Dat doet hij ondermeer via deze 10-puntenpetitie van ‘Liberaal Groen’. Gelanceerd op 5 juli omdat deze mensen er bij het verkiezingsprogramma niet aan te pas kwamen.

10 x liberale lastenverzwaring met WNF-campagnedoel als horizon
We komen energetisch onzinnige statements uit de Wereld Natuur Fonds-campagneliteratuur tegen als dat ‘in 2050 80 procent uit hernieuwbare energie’moet komen, reeds effectief doorgelicht door onze huisingenieur Theo Wolters. Verder ademt het VVD-clichéretoriek waaruit weer blijkt dat men het weer eens keihard wil aanpakken. Zzz

    Rode draad van liberaal groen: Groen zijn is een hekel hebben aan CO2-gas, het spul dat u uitademt. En verder een beetje flink doen tegen subsidie, om dat in te ruilen voor grootschalige belastingontduiking voor zaken die niemand echt wil. Behalve als de overheid je matst en je een goede accountant hebt.

De liberalen willen verder vooral meer belasting heffen
Naast de kolenbelasting die al komt dankzij Kunduz, wil Liberaal Groen nog een extra CO2-belasting, kilometerheffing en belastingontduiking voor niet-renderende energievormen (‘fiscaal aantrekkelijk maken’, terwijl windmolenaars en zonnedakmensen bij levering nu al geen BTW betalen), en belastingontduiking voor het rijkeluis-idealisme van ‘groen rijden’. Waar Simon Rozendaal in Elsevier met zijn eigen ‘groene auto’mooi de spot mee dreef. ‘Dank u belastingbetaler, ik ga groen rijden’.

Tsja, ‘liberalen’.
Toch staan er ook redelijke zaken als flexibelere bestemmingsplannen voor gebouwen, meer decentrale opwekking en afstemming met smart grids. Dat maakt Liberaal Groen nog een klein beetje gevaarlijk. Want dan lijkt het nog dat ze weten waarover ze het hebben.

Groene Groei is oud CO2-beleid in nieuwe verpakking met zelfde uitwerking: recessie
Sinterklaas bestaat niet, al kwam Joop den Uyl daar wel in de buurt volgens Wiegel. Hernieuwbare energie bestaat niet. En groene groei bestaat niet: Met het eenzijdig vertalen van ‘groen’ als CO2-gericht klimaatbeleid bedoel je geforceerde groei in één gewenste energiegebruiksvorm: klassiek (achterhaald) klimaatbeleid in andere vermomming.

Ik citeer milieu-econoom Richard Tol:

“Klimaatbeleid draagt niet bij aan de economische groei of de werkgelegenheid. Integendeel.
Ongeveer 2% van het Bruto Europese Product wordt besteed aan energie. Als de energiesector met 10%
groeit, dan groeit de economie met 0.2%. Een kleine sector kan de economische groei niet aanzwengelen.
Dat geld in sterkere mate voor de werkgelegenheid. Ongeveer 1% werkt in de energiesector. Als het aantal
energiewerkers verdubbelt, dan daalt de werkloosheid licht.”

Een gekke partij de VVD: het andere uiterste is dat je affiches leest als ‘Liever banen dan bomen’. Beide overtuigen je niet van het analytisch inzicht van veel VVD’ers. Rutte verklaarde in 2008 dat hij Arnold Schwarzenegger in Californie en David Cameron als voorbeeld zag. En ze hebben René Leegte op plaats 30 gezet.

Maar ach, al zouden ze aan de macht komen. Over 1 jaar hebben we vast weer nieuwe verkiezingen!