Kolencentrale op Maasvlakte. Goedkope kolen en schalierevolutie verdringen offshore wind

Kolencentrale op Maasvlakte. Goedkope kolen en schalierevolutie verdringen offshore windDe eigenaar van nutsbedrijf Essent, RWE, schrapt haar voorgenomen miljardeninvestering in Atlantic, het grootste tot nu toe geplande offshore windustrieterrein in het Britse Kanaal. Dat meldt de Europese editie van de Wall Street Journal vanochtend. RWE is onzeker over de toestroom van voldoende overheidssubsidies in de UK. Daarnaast veroorzaakt de schalierevolutie in de VS een nieuw marktnadeel voor duurdere wisselvalliger energievormen. Het nieuws is voor vissers van belang, omdat deze nu geen tientallen vierkante kilometers visgrond hoeven inleveren, de oppervlakte van het windustrieterrein en de zone van 500 meter rond de turbineterreinen.

Voor klimaatactivisten gunstiger nieuws is dat de grote kolenvelden in de centrale Appalachen ook nauwelijks nog gewonnen worden dankzij de schalierevolutie. Het niet gebruiken van die kolen voor stook kan netto meer CO2 uitsparen dan alle door Brusselse beleidsdoelen geforceerde windmolenplannen bij elkaar. Uiteindelijk stoken we ook in Nederland geen turf meer, dat lieten we zitten bij betere brandstoffen. In Duitsland wordt overigens nog wel op grote schaal hoogveen ontgonnen voor turf, over de grens van Drenthe, terwijl wij onder de vlag van Natura 2000 hoogveen van Engbertsdijkvenen willen uitbreiden door uitkoop van boerenbedrijven. Overigens zullen kolen voor de staalindustrie natuurlijk wél van belang blijven. (het koolstofgehalte van staal bepaalt de hardheid)

Offshorewind wordt pas interessant bij goede opslagmogelijkheden van windstroom, ze zullen niet dienen als vervanging van fossiele energiecentrales. Windfarms hebben het voordeel dat je- als ze eenmaal staan en je vele miljarden subsidies kwijt bent- geen kolen hoeft aan te voeren of brandstof. Is dat meteen het enige voordeel? Zijn er al volwaardig draaiende turbines op zee waarbij de voor roest kwetsbare tandwielkasten zijn vervangen? Uiteindelijk is één van de belangrijkste redenen- naast veel wind- dat we molens op zee zetten, die van landschapsbescherming. Niemand wil deze War of the Worlds achtige monsters in de achtertuin laten draaien. De relatief kleine opbrengst van windenergie ten opzichte van energiedichte en dus landoppervlak sparende fossiele brandstof weegt dan niet op tegen de schade.

Misschien dat Offshore wind ooit een rol kan spelen als kingsize batterij-oplader of waterstofproductiefabriek? Wie ideeen heeft die het niveau ‘windeunurzjie neuh smeurige linkse meneuruh’ ontstijgen die
a. technisch mogelijk zijn
b. iets van economisch rationele afweging in zich dragen..
…. comments below!

Voor nieuwe Climategate-bezoekers die zo goed in liegen zijn dat ze zelfs zichzelf geloven, begin niet met geleuter niveau Louise Vet over ‘miljarden subsidies op fossiele energie’, die wel in Iran bestaan maar niet bij ons.