Weg met hem...

Weg met hem…

Zoals ik al schreef kon het verhaal dat kranten (Leeuwarder Courant/Dagblad van het Noorden) van de directeur van Aldel overschreven niet kloppen: dat de Aluminiumsmelter in Delfzijl over de kop zou gaan omdat de stroom in Duitsland zo goedkoop zou zijn ten opzichte van Nederland. Ook Henk Kamp tuinde hier niet in, hoewel ik overigens van mening ben dat Kamp moet aftreden. Natuurlijk ben ik Brilsmurf, dat vervelende ventje dat zegt: ‘Grote Smurf zegt altijd’… en dan word ik uit het smurfendorp geknikkerd. En krijgt potige smurf de hersenloze clichésmurf de blonde smurfin…

Maar zie wat Grote Smurf ditmaal via Euractiv zegt, op basis van een rapport van Mc Kinsey. Dat ik toch gelijk had: energieprijzen voor Duitse industrie zijn als gevolg van de Energiewende liefst 19 procent HOGER dan andere EU-lidstaten, consumentenprijzen liggen gemiddeld 50 procent hoger als gevolg van het groen doen.

Natuurlijk zijn er dagen dat er zoveel overtollige gesubsidieerde (17ct per kWh) wind- en zonnestroom op de EEX in Leipzig wordt gedumpt dat de kale stroomprijs lager is dan bij ons, maar de lasten van de Energiewende bepalen de totale stroomprijs bij de verbruiker. Waarbij enkele grote jongens van de zware industrie dankzij hun effectieve lobby een uitzondering krijgen op de EEG-umlage, die nu ook wordt veranderd om niet tegen Europese mededingingsregels aan te lopen..

En dan is het Mc Kinsey-rapport ook nog eens geschreven om de Duitse overheid met haar beleid een veer in haar beleidsachterste te steken. En gaan de rapporteurs ook nog eens economisch met de waarheid om, om te zorgen dat de Energiewende doorgevoerd kan blijven.

OK, er is een wereld van verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Mensen moeten het je gunnen…

Volgens Nederlandse 'kwaliteitsjournalisten' dalen de energieprijzen in Duitsland alsmaar door gratis wind- en zonnestroom.....

Volgens Nederlandse ‘kwaliteitsjournalisten’ dalen de energieprijzen in Duitsland alsmaar door gratis wind- en zonnestroom…..