In Flanders Fields. Een loopgravenoorlog tussen bestuur en bevolking door turbines?

In Flanders Fields. Een loopgravenoorlog tussen bestuur en bevolking door turbines?

Nadat eerder de Groningers in fysiek verzet kwamen tegen de draagvlak-generatoren voor windturbines en de partijen die daaruit miljardensubsidies zullen ontvangen, meldt nu ook RTV Drenthe hoe de sfeer op het platteland- waar Kamp zijn 1000 extra megaturbines moeten komen- steeds grimmiger wordt. Tegenstanders werden geweerd door ingehuurde beveliging op een bijeenkomst op 17 september in Exlooermond, alleen jaknikkers waren welkom en dus ontstond een opstootje.

Exlooermond is geen uitzondering maar regel. Overal waar turbines gepland staan schieten de protestborden de grond uit, ook woningcoorporaties bij Emmen maken zich al zorgen om de turbinisering van het woongenot van hun clienten, meer leegstand en een forse waardedaling van hun huizen. Op het platteland blijken woningen waar turbines werden geplaatst onverkoopbaar zo meldde de Leeuwarder Courant ook al. Er ontstonden zelfs rellen bij Meeden, zo meldde RTV Noord, waarna het CDA reageerde

We begrijpen ook heel goed de vrees (….= het is maar een gevoel van hysterici volgens het CDA, even naar de psych en hup het gaat weer RZ)  voor waardedaling van het onroerend goed, maar als er provinciebestuurders en ambtenaren met beveiliging een dorpshuis moeten verlaten, als er een vloerbedekking moet worden weggesneden vanwege een stinkbom, dan gaat het echt te ver. Gebruik woorden en argumenten, hou het ludiek.’

  • Het CDA stelde zelfs dat de opstandigen de democratie ondermijnen, waar volgens mij juist Kamp en zijn ongekozen bureaucraten dat doen. Aan het CDA de vraag: Wat zijn woorden en argumenten waard, wanneer de landelijke overheid vooraf bepaalt dat je juridisch geen poot hebt om op te staan vanwege de Crisis en Herstelwet, en waardedaling krijgt door een plan waarvoor je via de energierekening zelfs extra moet betalen? Dus 500-1000 euro per jaar extra betalen voor soms tonnen euro’s kapitaalverlies…Wanneer bij het opstellen van het Energieakkoord één partij afwezig was, de partij die het moet betalen: de burger.

Net als bij het Groninger gasboringsverzet is er een éénvoudige oplossing mogelijk. Geen megaturbines op het platteland, het is energetisch niet nodig, het ‘moet’ ook niet van Brussel, en de milieuwinst is exact 0. De Belgen woonachtig in het land waar Brussel ligt doen maar 13 procent dure aanbodgestuurde energie, schrap die 1 procent en je bent klaar. Tegelijk bespaar je gezinnen 500-1000 euro koopkracht per jaar, waar het Kabinet  het CBS nu laat beweren dat een koopkrachtstijging volgt (die-corrigeer mij aub als ik het verkeerd zag- op enquetegegevens was gebaseerd en niet op doorrekening, dus een vorm van Kabinets-PR)

Op een zelfde wijze kun je bevingen voorkomen en kostbaar Slochterengas uitsparen door de exorbitante export van dit Groninger goud te beperken, en de voorraad te reserveren voor domestisch gebruik. Dan kunnen we nog jaren toe, en hoef je minder snel alle gas op te pompen. Dit is echter niet in het belang van de overheidsbureaucratie, die 12 miljard euro aardgasbaten per jaar wil afromen om het groeiende gat in de schatkist te dempen dat mede dankzij de kapitaalvernietiging die ‘duurzame energie’ heet ontstaat.

Kortom: de overheid handelt niet in het landsbelang, noch in het belang van burgers op het dossier energie. Dus is het dan gek wanneer mensen in opstand komen? Is dat ‘ondemocratisch? Toch maar een geheven vingertje richting Poetin?