RZ14kokkelvisser5

Het schijnt dat wij in een vrij land leven waar de slavernij is afgeschaft, maar waarom moeten wij bij geboorte dan worden geregistreerd (Regis betekent ‘heerser’: registreren maakt je chantabel) en hebben bedrijven dan afdelingen ‘menselijke voorraden’: Human Resources. Dat is werkend mensenvlees dat van 9 tot 5 inklokt na eerst met het gezicht op half 7 tussen de lotgenoten in de file te zitten. Mensen die dan dromen ‘ach, was/had ik maar’…. later als ik groot ben, je jeugdambitie, het wordt al bijna ‘later als ik dood ben’, als je dromen uitstelt of wanneer je zoals de meeste mensen gevangen zit in werk en gezin. Een substantieel deel zal dromen van een huis in Frankrijk, of een simpel leven in de natuur zonder gedoe. Maar eigenlijk begint de ellende dan, levend in die vrije natuur, pas goed. Want je moet toch ergens van eten. Dankzij mijn Mac kan ik uit de oude doos nu betere foto’s tonen die laten zien dat de mensen die in contact met de natuur werken eigenlijk…. ook vaak liever in een warm kantoor zouden zitten.

Op dit moment terwijl u kijkt en leest staan deze kokkelvissers, handbeugelaars met hun ballen in zeewater van 7 graden, terwijl de wind om ze heen huilt. Ze werken ook ’s nachts, afhankelijk van het getij, vandaar de naam getijdenslaaf.  Voor de paella, maar je kunt op Schier ook kokkelsoep eten. Berelekker.  Deze intensieve visserij (qua menselijke inspanning, na een kwartier geloof je het al wel)  is nu de enige nog toegestane manier om ze uit de Wadplaten te halen. Een indringende Wadden-ervaring, ik stond zelf ook in mijn oliepak en vond het 1 van mijn meer indrukwekkende natuur-uitstapjes. Maar dan wel met de luxe in het achterhoofd dat ik als ervaringsconsument weer op ieder moment kon uitstappen.  Het leven in de natuur is ook geen pretje. Wat zou u kiezen, kantoor of winderig Wad?

RZ14kokkelvisser RZ14kokkelvisser2 RZ14kokkelvisser3 RZ14kokkelvisser4 RZ14kokkelvisser7 RZ14kokkelvisser9