fotograaf2

Shit happens. 350 euro naar de mallemoeren. In de 21e eeuw hebben we een deeleconomie. Open source is de trend en geld verdienen doe je niet met afpersing maar met enthousiasmering. Uit protest heb ik vanochtend zitten op de WC een half uur van de o zo kostbare tijd van een van de belangrijkste fotografen van Nederland afgesnoept. Een poging hem te vermurwen vandaag gewoon een leuke dag te maken door vandaag – carpe diem – een foto aan mij te verkopen met in een tweede bod zelfs 175 euro ex BTW voor een lage resolutie niemendalletje van de Amercentrale dat ik gisteren meteen al van een artikel uit 2012 heb verwijderd en vervangen door een CC-license afbeelding.

Het naargeestige principiële mannetje echter verhoogde zijn dreigingsniveau met te stellen dat hij voor de rechter een veelvoud zou kunnen afdwingen omdat wij de foto al sinds 2012 “intensief” gebruikten. Het voorgestelde schikkingsbedrag is nu gewoon het standaardtarief dat “wij vragen als we voor een bedrijf een foto maken” verhoogd met 100% “vanwege de vermindering van exploitatiemogelijkheden”. Nee deze man met angstig piepstemmetje begrijpt het echt! Evengoed had hij me kunnen vragen een lovend artikel over “ons bedrijf” en het werkelijk spectaculaire beeldwerk te publiceren om zo zijn Google ranking een boost te geven, maar out of the box-denken is een andere kunst.

Ook de kans om zich uit te laten leggen waar Climategate.nl voor staat en te overwegen ideëel te willen bijdragen aan het goede doel door het verscheuren van de schikking liet de veertiger lopen. Ik vroeg hem naar zijn leeftijd om te snappen “waar hij vandaan komt”. Niet van mijn planeet in elk geval. Ik hoop jullie wel. Wie wil wellicht een kleine duit in het zakje doen om de pijn aan mijn kant te verzachten. Het is geen weggegooid geld. Onze fotografiekosten zijn extreem laag. Wij zijn guerilla’s. We gebruiken zo veel mogelijk Creative Commons afbeeldingen en als het echt niet anders kan vertrouwen we op de goedheid van de mens.

Op jaarbasis krijg ik ongeveer één dergelijke aanmaning. Meestal lukt het me zo’n fotograaf een leuke dag te bezorgen door de foto gewoon voor een redelijk bedrag van hem of haar te kopen. Vandaag vang ik een keer bot. Mijn grootste overwinning in het telefoongesprek was nog wel dat de fotograaf kon verleiden van zijn Wij-van-WC-eend Koninklijk meervoud af te stappen en gewoon in de ik-vorm te praten. Ik geloof in karma. Deze man heeft vandaag een stukje karma verloren. Voor jou de unieke kans om een stukje karma te winnen. Grijp die kans nu!

[pronamic_wrapper]

[donation form=”false”]

contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

[/pronamic_wrapper]

Mijn dank is groot als een stuk of 10 donaties samen de voorste 3 van het bedrag kunnen schaven! ;-)