...hoe meer de mens de natuur toetakelt, hoe meer kraaien er zijn

…hoe meer de mens de natuur verbouwt, hoe meer kraaien er zijn

Als er 1 diergroep is die volledig zonder subsidie kan, dan is dat de familie van kraai-achtigen. Het zijn vliegende apen, die profiteren van de opkomst van de mens. In echt natuurlandschap zijn ze zeldzaam. Maar geef ze wat cultuurland of een vuilstort, en de kraaien-explosie laat niet lang op zich wachten.

Brenger van onheil?

Brenger van onheil?

Misschien dat natuurbeschermers ze daarom met de nek aankijken. Met name jagersvolk heeft de pest aan kraaien, ‘zwartrokken’ noemen ze die, en die zwarte mormels moeten dood. Op het platteland worden ze intensief vervolgd.

Kraaiachtigen voelen zich thuis in 'manscapes'

Kraaiachtigen voelen zich thuis in ‘manscapes’

Maar in de steden zijn ze veilig, en dagelijkse garantie voor amusement. Als je daar oog voor hebt.

...deze kauw viel mij aan op Zorgvlied, de Amsterdamse begraafplaats

…deze kauw viel mij aan op Zorgvlied, de Amsterdamse begraafplaats

Vijf jaar lang had ik ook geen aandacht voor de torenkraaien in mijn dorpje Dogville. Ten onrechte.  Ze zijn brutaal, gezellig,  slim en ware luchtacrobaten die met meer dan 100 kilometer per uur op de wind mee kunnen zeilen.

The birds

The birds

Konrad Lorenz heeft ze uitgebreid beschreven, hij bestudeerde hun sociale leven met paarbanden voor het leven. En de rangorde binnen groepen, met de meest lichtgrijze nek-man als opper-kauw. Als vliegende honden. Net kreeg ik ‘in the Company of Crows and Ravens’ van stadsecoloog Jim Marzluff en wie je ook zeker moet lezen is Bernd Heinrich: ‘The Mind of the Raven’. Kraaien zijn de heldere geesten van het vogelrijk, qua mentale vermogens aan apen gelijk. Ze kunnen zich van een ander voorstellen wat deze over hen denkt en daarop anticiperen.

Ze hebben een zogenaamde theory of mind. Het zijn ook de enige vogels waarbij je zeker weet dat ze jouw net zo goed bestuderen als jij hen.

De familie kauw bij mij in Langweer

De familie kauw bij mij in Langweer

Kortom, er valt veel meer met kraaiachtigen te beleven dan met zeldzame vogels, procedurekampioentjes en andere kneuzen op een Rode Lijst voor werkverschaffende diersoorten. De enige pre, waar een zeldzaamheid zich op kan voorstaan is dat je ‘m bijna nooit ziet. Wanneer een dier nu zeldzaam is, betekent dit dat het niet slim genoeg is om met mensen mee te evolueren.

..altijd klaar om een hapje mee te pikken. In het Amsterdamse bos huist een kolonie zwarte kraaien

..altijd klaar om een hapje mee te pikken. In het Amsterdamse bos huist een kolonie zwarte kraaien

Symbool van de dood, die we dan wel meestal zelf veroorzaken...

Symbool van de dood, die we dan wel meestal zelf veroorzaken…

Misschien zijn zeldzame vogels wel voor mensen die in het alledaagse het bijzondere niet kunnen zien, en die dus iets ongebruikelijks nodig hebben.

Torenkraai is een betere naam voor de kauw, die wel met 100 kilometer per uur op de wind kan zeilen

Torenkraai is een betere naam voor de kauw, die wel met 100 kilometer per uur op de wind kan zeilen

Kraaiachtigen hebben altijd ruzie met elkaar en kunnen tegelijk niet zonder elkaar.

Kraaiachtigen hebben altijd ruzie met elkaar en kunnen tegelijk niet zonder elkaar.

Ekster wordt door havik te grazen genomen. Hij deed het goed op het platteland en de stad, maar wordt nu ook door zijn neef de kraai verdreven. Al zie ik nu ook eksters in groepen rondvliegen, dat zag ik eerder nooit. Defensieve strategie?

Ekster door havik te grazen genomen, en levend opgegeten. Ik zie nu ook eksters in groepen rondvliegen, dat zag ik eerder nooit. Defensieve strategie tegen roofvijanden en hun neef, de zwarte kraai?

Op vuilstorten zijn ze in hun element

Op vuilstorten zijn ze in hun element

Hoe meer rotzooi, hoe meer kraaiachtigen. Hier 2 roeken

Hoe meer rotzooi, hoe meer kraaiachtigen. Hier 2 roeken

..altijd ruzie, en toch zoeken ze elkaar steeds weer op

..altijd ruzie, en toch zoeken ze elkaar steeds weer op

Hoe meer rotzooi, hoe beter voor kraaien

Hoe meer rotzooi, hoe beter voor kraaien

RZ16.jimcrow (28)

Dank u wel...

Dank u wel…

Voor de havik hebben kraaien een aparte alarmroep: kerrrrrrrrrr. Terecht, want die roofvijand is te sterk voor ze en ze zijn er doodsbang voor

Voor de havik hebben kraaien een aparte alarmroep: kerrrrrrrrrr. Terecht, want die roofvijand is te sterk voor ze en ze zijn er doodsbang voor. Andere roofvogels als buizerds, daar spotten ze mee

De raaf is de grootste van de kraaiachtigen. Hij was algemener toen wij nog een jager-verzamelaarsbestaan leefden, meer de vogel uit de Germanen-tijd, als boodschapper van Odin

De raaf is de grootste van de kraaiachtigen, en 100 procent vleeseter. Hij was algemener toen wij nog een jager-verzamelaarsbestaan leefden, meer de vogel uit de Germanen-tijd, als boodschapper van Odin. De raaf leeft meer teruggetrokken in bosgebieden zoals bij Ravenswoud. Zijn roep is onmiskenbaar. ‘kroah’, en dat galmt kilometers ver.

Dus applaus voor de meest menselijke vogels van het dierenrijk. Misschien roepen ze bij mensen tegelijk bewondering en afkeer op, omdat ze een vliegend spiegelbeeld van mensen zijn…Zowel de lichte als donkere kant van de menselijke natuur komt ook in kraaien naar boven.

Mijn persoonlijke favoriet: hier zit alles in...

Mijn persoonlijke favoriet: hier zit alles in…Vergis je niet in het zwarte kleed van kraaien, hun veren kunnen het licht prachtig reflecteren

Alle foto’s copyright Rypke Zeilmaker 2016