Nieuwe windpark “Hollandse Kust Noord” Egmond aan ZeeShell Venster de kleine lettertjes Zonder kernenergie gaat het niet lukken.

LNG Tanker. VladSV / Shutterstock.com.

Een gastbijdrage van Gerard Smals.

Shell geeft viermaal per jaar de gelikte glossy “Venster” uit. Als je het laatste nummer bekijkt denk je dat je een blad van Urgenda of Greenpeace in handen hebt, bijna alle pagina’s gaan over duurzaamheid, klimaat, transitie en CO2 besparen.

Een artikel betreft het nieuwe windpark “Hollandse Kust Noord” ter hoogte van Egmond aan Zee. Eneco en Shell gaan dit offshore park samen ontwikkelen, bouwen en exploiteren. Helemaal zonder subsidie zegt Shell, maar vertelt er niet bij dat de “stopcontacten op zee” en de kabels naar land, door ons allemaal worden betaald. Trouwens ook niet de aanpassingen aan het lichtnet die voor windstroom nodig zijn.

Het park krijgt 69 turbines met een hoogte van 125 mtr, dus hoger dan de Dom van Utrecht, en zijn goed voor 759 MW, ofwel stroom voor 1 miljoen huishoudens.

Het windpark heeft een paar opvallende innovaties. De windmolens worden niet netjes in de rij geplaatst maar zodanig dat ze elkaar zo min mogelijk wind afvangen. Ook worden de turbines beter aan het lichtnet aangepast door gebruik te maken van de vliegwielwerking van de draaiende wieken.

Tussen de windmolens komen drijvende eilanden met zonnepanelen erop waardoor bij weinig wind toch enige stroom geleverd kan worden. Tenslotte komt er een waterstoffabriek. De waterstof kan als er geen wind is weer omgezet worden in stroom. Daarvoor moet wel een ontziltings-installatie gebouwd worden want een elektrolyser, die de waterstof maakt, kan niet met zeewater overweg.

De TU Delft gaat het allemaal volgen en kijken of alles volgens plan werkt.

Interessant is in te schatten hoeveel energie deze windmolens gaan leveren. Het park heeft een vermogen van 759 MW. Uitgaande van een rendement van 45% betekent dat een opbrengst van bijna 3 miljoen MWh per jaar. Daar gaat wat vanaf voor de electrolysers, maar daarentegen leveren de zonnepanelen weer wat op, dus houd ik het op 3 miljoen MWh per jaar.

Nieuwe windpark “Hollandse Kust Noord” Egmond aan ZeeShell Venster de kleine lettertjes Zonder kernenergie gaat het niet lukken.

Gerard Smals.

Helemaal achteraan in het blad staat, nog net niet in kleine lettertjes, een berichtje van Shell dat ze zes nieuwe LNG tankers hebben besteld. Die kunnen ongeveer 150.000 m3 vloeibaar gas vervoeren. Shell heeft een vloot van 40 van deze tankers. Stel nu dat die tankers, zeer bescheiden ingeschat, tien keer per jaar heen en weer varen. Als je dan ook rekent dat een kubieke meter vloeibaar gas overeenkomt met 600 m3 gas, betekent dat 36 miljard kubieke meter gas per jaar. Een kubieke meter gas levert 9,8 kWh. Dan komen die 36 miljard m3 overeen met 352 miljard MWh per jaar. De activiteiten van Shell op het gebied van het fossiele LNG zijn dus al meer dan honderd keer groter dan de 3 miljard van het windmolenpark, dus nog afgezien van wat Shell in aardolie doet. Honderd keer!

Is Shell verkeerd bezig? Nee, het illustreert slechts hoe ver weg de fossiel- en CO2-vrije maatschappij nog is. Een windmolenpark is een druppel op de gloeiende plaat. Zonder kernenergie gaat het niet lukken.

Gerard Smals (Bedenker van het woord “Groene Kernenergie” en oprichter van de gelijknamige Community.)