Duitse klimaatonderzoekers zijn er niet mee eens: recordoverstroming kan niet worden verklaard door klimaatverandering weersomstandigheden

Schermafbeelding.

Bron: Exxpressen.

Duitse politici en publieke tv-zenders zijn het erover eens: deze recordoverstroming is veroorzaakt door klimaatverandering. Onze klimaatzonden hebben daarom doden geëist. Maar Duitse meteorologen zijn het daar niet mee eens: een verband met klimaatverandering is niet aangetoond.

In Duitsland waren de politiek en de publieke televisie het er snel over eens: de verschrikkelijke overstromingsramp was het gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Wereldwijde klimaatbeschermingsmaatregelen zouden het gevolg moeten zijn van deze catastrofe van de eeuw. Maar er is één probleem: Duitse meteorologen zijn het daar niet mee eens – en het zijn geen klimaat’ontkenners’.

De Unie deelt de opvattingen van de Groenen

Al op woensdagochtend verklaarde Katrin Göring-Eckhardt, politicus van de Groene Partij: “Dit zijn de gevolgen van de klimaatcatastrofe. En dat is nog een oproep om jezelf duidelijk te maken: het is er al, het is al hier bij ons,” legde ze uit aan NTV. Diezelfde dag maakten de publieke omroepen hetzelfde bericht bekend in de hoofdpunten uit het nieuws.

Vervolgens zag men dat bij de de Unie niet anders: minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) vertelde donderdag aan de krant “Bild”: “Deze extreme weersomstandigheden zijn de gevolgen van klimaatverandering.” Kanselier-kandidaat Armin Laschet (CDU) zei ook: De accumulatie van hevige regen- en hitte-episodes is “verbonden met klimaatverandering”. “Dat betekent dat we meer vaart moeten zetten achter de maatregelen voor klimaatbescherming – Europees, landelijk, wereldwijd.”

Bondspresident Frank-Walter Steinmeier beaamde dit ook in zijn toespraak van vrijdag: “Alleen als we de strijd tegen klimaatverandering resoluut oppakken, kunnen we extreme weersomstandigheden zoals we die nu ervaren binnen de perken houden.”

Meteroloog: “Dit is een incidentele gebeurtenis, dit is het weer.”

Maar in de wetenschap ziet men het anders, dat geldt ook voor die bij overheidsinstanties zoals de Duitse Weerdienst (DWD) in Offenbach. DWD-meteoroloog Andreas Friedrich zei tegen de BILD-krant: “Zo’n regionale overstroming is een incidentele gebeurtenis, dat is het weer. De bewering dat klimaatverandering de schuld is, is niet houdbaar.”

Onweersbuien met hevige regen zijn de afgelopen 20 jaar weliswaar toegenomen – de meeste vonden plaats in 2018 – maar deze hoeveelheid gegevens is onvoldoende om conclusies te trekken: “Weerexperts berekenen pas exacte gemiddelde waarden na 30 jaar en doen dan pas uitspraken over het klimaat.”

Wat betreft het verband tussen klimaatverandering en de overstromingsramp, volgen ZDF en ARD twee verschillende redeneringen.

ZDF: Menselijke klimaatzonden zijn verantwoordelijk voor de doden

ZDF vertrouwde in eerste instantie op wat onbetwist is: Duitsland wordt “gevangen” in een lagedrukgebied dat niet verder beweegt. Meteorologen noemen dit “blokkerende weersomstandigheden”. De reden hiervoor zijn twee hogedrukgebieden – één boven Noordoost-Europa, de andere boven de Atlantische Oceaan, en tussen deze twee hogedrukgebieden lijkt het dieptepunt boven Duitsland ingeklemd te zitten. Daar is iedereen het over eens. De vraag is alleen of dit iets met klimaatverandering te maken heeft.

ZDF-presentator Claus Kleber legt in het “Heute-Journaal” uit dat zulke gevaarlijke “blokkerende weersomstandigheden” toenemen en dat dit komt door “het feit dat het noordpoolgebied en de lucht erboven steeds warmer worden, en de kracht van de jetstroom, die het weer aandrijft, daaraan kracht ontleent”. De duidelijke conclusie waarmee hij zijn tv-optreden beëindigt: Klimaatzondaars zijn schuldig aan de doden: “Dat is het voor ons op de dag dat het geweld van de natuur en de gevolgen van menselijk handelen en stilzitten minstens 58 mensen het leven kost.”

Helaas is er volgens klimaatonderzoekers absoluut geen accumulatie van blokkerende weersomstandigheden in Centraal-Europa. Daarnaast is het verband dat Kleber heeft gelegd niet wetenschappelijk bewezen.

Zomerregens nemen niet toe in Duitsland

De ARD-meteoroloog Karsten Schwanke legt in “Tagesthemen” met het oog op de hoeveelheid neerslag tot 200 liter per vierkante meter in Hagen of Keulen uit: “Dit zijn enorme hoeveelheden die zonder klimaatverandering niet zouden bestaan.” Met dergelijke effecten van klimaat verandering wordt al vele jaren gerekend: “Een warmere atmosfeer laat gewoon meer water uit de oceanen verdampen. De atmosfeer heeft meer waterdamp, meer energie. En dan gebeurt er precies iets wat wij hebben meegemaakt.”

Het is fysiek correct dat het verdampende water in de oceanen leidt tot waterdamp en energie in de atmosfeer. Maar – zoals de “Bild-Zeitung” opmerkt: “Ondanks de opwarming van de aarde heeft het principe niet geleid tot een toename van de hoeveelheid zomerneerslag in Duitsland sinds de registratie 140 jaar geleden begon.”

Federaal Milieuagentschap: Een gebeurtenis kan niet op deze manier worden verklaard

Volgens de Duitse federale milieudienst is hier in de zomermaanden helemaal niets veranderd. In een gedetailleerd “Monitoringrapport 2019 over de Duitse strategie voor aanpassing aan klimaatverandering” staat:

“De ontwikkeling van de hoogwaterdagen vertoont geen significante trend voor de vorige tijdreeksen, noch voor de zomer, noch voor het winterhalfjaar. Het optreden van de overstroming is altijd gerelateerd aan bijzondere weersconstellaties, die echter nog niet systematisch en regelmatig hebben plaatsgevonden. ”En tot slot, heel duidelijk: “Een enkele overstroming kan niet worden verklaard door klimaatverandering.”

Geen trend herkenbaar in Duitsland

De hoeveelheid regen is sinds 1881 zelfs licht afgenomen, met 3,8 procent. “Uit deze minimale daling, die binnen het bereik van natuurlijke variabiliteit ligt, is het echter niet eens mogelijk om een trend af te leiden”, schrijven de experts.

In de afgelopen decennia is er het aantal gevallen van zware regen over de hele wereld toegenomen, met soms ernstige schade en veel slachtoffers, vooral in Zuidoost-Azië. In 2015 sprak het Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) van een “duidelijke opwaartse trend in ongekende regenval”.

In het geval van hittegolven kan de relatie worden afgeleid

De onderzoekers van Potsdam zien ook een verband tussen stormen en klimaatverandering. Een op de tien recordregens in de afgelopen 30 jaar kan alleen worden verklaard door de invloed van de langdurige opwarming van de aarde. In 2010 “is het zelfs een op de vier recordregens”, legt een onderzoek uit – wat daarentegen in drie van de vier gevallen niet het geval is.

De DWD-klimaatonderzoeker Florian Imbery vertelde “Welt“: “In het geval van thermische gebeurtenissen zoals hittegolven kan het verband met de opwarming van de aarde en antropogene klimaatverandering duidelijk worden afgeleid.” Maar het is “moeilijker” met neerslag. Een toename van hevige regenbuien is al merkbaar in Centraal-Europa, maar niet noodzakelijk voor de zomermaanden. “De variabiliteit van jaar tot jaar is aanzienlijk groter dan iets dat een trend of tendens kan worden genoemd. We vinden het daarom moeilijk om te zeggen dat we vandaag al een duidelijk verband zien met klimaatverandering. ”Een zware regenbui zoals de huidige is statistisch gezien “beduidend minder dan eens in de 100 jaar”.

***

Bron: Exxpress hier.