https://cartoonsbyjosh.co.uk/

Van een onzer correspondenten.

Een metaal dat zomaar kan drijven op water omdat het zo licht is, moet wel bovenaardse krachten bezitten. En dat is met lithium het geval. Met dit wonderbare metaal kan men vele kanten uit. Je zou het bij wijze van spreken op je brood kunnen smeren omdat het redelijk zacht is.

Dat wordt weliswaar door medici afgeraden, maar mensen die leiden aan zware psychische stemmingswisselingen krijgen niet zelden lithium voorgeschreven en gaan daarna vaak fluiten. Wie zich op lithium wil storten moet naar Chili, daar bevindt zich de grootste voorraad van de wereld. Australië is een goede nummer twee. China heeft de grootste verwerkingscapaciteit.

Omdat het metaal zo licht is, is het ook toepasbaar in de industrie, met name bij het produceren van batterijen: de opkomende klimaatindustrie wordt er zo ook een beetje vrolijk van. Lithium in de batterij, de batterij in de Tesla, een flinke scheut subsidie erbij en daar rijdt het CO2-loze gevaar.

Een Tesla ‘Model S’ heeft 63 kg lithium in de kofferbak. U hebt het door: iedereen wil inmiddels lithium in handen hebben. Er is al sprake van een zekere lithiumkoorts en de prijs stijgt omdat de kosten om het uit de grond te halen niet gering zijn.

Deskundigen schatten dat de prijs voor ‘lithiumcarbonaat’ de komende tijd rond de 16 procent zal stijgen, wat weer doortikt in de prijs van de batterijen en daarmee de elektrische auto duurder maakt. Grote autofabrikanten hebben enorme investeringsprogramma’s om de wereld alsmaar elektrischer te maken, zodat de vraag naar lithium de komende tijd niet gaat afnemen, zo is de prognose.

En zo komen we uiteindelijk weer in de vertrouwde keten terecht dat als iets duurder wordt, de overheid altijd wel weer klaar staat om de kosten daarvan te compenseren. De betrouwbare oppepper voor je humeur.

***