Van een onzer correspondenten.

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid heeft zich gebogen over de rechtvaardigheid van klimaatplannen. In een heel omslachtig betoog komt het hier op neer: de kosten van klimaatplannen moeten rechtvaardig worden verdeeld, anders krijgt de regering geen poot aan de grond. Geheel in de lijn van een overheidsinstituut dat de regering naar de mond praat, stelt het dat het draagvlak voor klimaatbeleid in stand moet worden gehouden. Meer helderheid vooraf over de kosten ‘zorgt ervoor dat het draagvlak voor klimaatbeleid op peil blijft.’ Maar waarom zou de bevolking de plannen niet naar de prullenbak mogen verwijzen? Ook bij de WWR bedient men zich van het staatsalarmisme als het gaat om klimaatverandering. De Raad stelt blind: ‘De zich snel voltrekkende klimaatverandering komt door menselijk handelen.’

Interessant is de angst voor de ‘gele hesjes’ waarbij je proeft dat het klimaat-establishment, nu de portemonnee van de de burger wordt geraakt, toch wat paniekerig begint te raken. Men schrijft:

‘In 2018 ontstond in Frankrijk grote maatschappelijk ophef. Er waren langdurige en gewelddadige straatprotesten en ongeregeldheden. De directe aanleiding voor de opkomst van de zogeheten gilets jaunes, de ‘gele hesjes’, was een maatregel om co2-emissies aan banden te leggen. De Franse regering had onder leiding van president Macron aangekondigd dat als onderdeel van het klimaatbeleid de belasting op co2-uitstoot fors omhoog zou gaan. Daardoor ging ook de brandstofprijs fors omhoog. Door grote delen van de bevolking werd dit als zeer onrechtvaardig ervaren. Bijvoorbeeld door veel inwoners van het platteland, waar geen goed openbaar vervoer beschikbaar is en men afhankelijk is van veelal verouderde auto’s. (…)

De casus van de gele hesjes laat zien dat grote maatschappelijke onvrede kan ontstaan wanneer de verdeling van de lasten van klimaatbeleid als onrechtvaardig wordt ervaren.’

De Raad stelt vast dat de kosten-modellen niet kloppen, maar dat wisten we ook al van de klimaatmodellen zelf, om over stikstofberekeningen nog maar te zwijgen.

Voor het rapport: zie hier.

***