Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

De Nederlandse energieleverancier Vandebron gaat een maandelijks bedrag berekenen aan klanten met zonnepanelen. Het wordt een variabel tarief dat voor de meest eigenaren van zonnepanelen tussen de 10 en 20 euro komt te liggen. Vandebron zegt dat dat nodig is om de energietransitie eerlijker te verdelen. De Volkskrant meldt dat andere leveranciers zullen volgen.

De verdeling van kosten begint scheef te lopen.

Vandebron stelt dat het gaat om een vaste kostenpost die per maand in de energierekening wordt meegenomen. Die wordt berekend op basis van het jaarverbruik en dan specifiek het aantal kWh dat klanten jaarlijks terugleveren aan de provider.

Vandebron:

‘Op zonnige dagen wordt er veel meer groene stroom opgewekt dan we op dat moment in huis nodig hebben. Het overschot aan zonne-energie wordt teruggeleverd aan het net, zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Maar teruglevering kost energieleveranciers geld. Ze betalen onbalans- en profileringskosten aan de netbeheerder voor de teruglevering van energie. En nu er steeds meer teruggeleverd wordt, gaan deze kosten voor steeds verder omhoog.’

De eerste 5kWh die klanten terugleveren, kosten niets, maar klanten die jaarlijks tussen de 5 en 1000kWh terugleveren, beginnen te betalen. Zij betalen 4 euro per maand. Dat bedrag loopt vervolgens per 1000kWh op tot maximaal 46 euro per maand voor mensen die meer dan 5000kWh terugleveren.

Vandebron lijkt geheel verstrikt in een omgekeerd solidariteitsdenken, waarbij paneel-eigenaars nu ineens ‘gestraft’ worden terwijl ze juist extra aan duurzaamheid wilden bijdragen. De plotselinge maatregel wordt als een ‘eerlijke verdeling’ gepresenteerd, maar geldt als een ordinaire afdekking van verkeerde prikkels: een door subsidie geschapen overmatig aanbod in zonnepanelen-sector.

Wordt vervolgd.

***

Bron o.a. hier.

***