Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Het zal nog jaren duren voor elektrisch rijden goedkoper wordt dan rijden in een benzineauto. Elektrische auto’s zijn gemiddeld honderden euro’s duurder per jaar dan vergelijkbare benzinemodellen, zo schrijft Matthias Pauw van RTL Nieuws.

Het blijkt uit nieuwe doorrekeningen die in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn gemaakt. In de berekeningen wordt gekeken naar de totale kosten die er komen kijken bij autobezit: de aanschafwaarde, hoeveel je er na vier jaar nog voor terugkrijgt, de tank- of laadkosten bij 15.000 kilometer per jaar, de verzekering en de belastingen.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA): ‘Nieuwverkoop elektrische auto’s gaat dalen.’

Want ondanks dat elektrisch rijden gestimuleerd wordt, bijvoorbeeld via aanschafsubsidies, wordt er ook een maatregel genomen die juist tegenovergesteld werkt. Vanaf 2025 moet je ook voor elektrische auto’s wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting, MRB) gaan betalen.

Ten opzichte van benzineauto’s pakt dat negatief uit voor elektrische modellen uit dezelfde klasse omdat de MRB deels gebaseerd is op het gewicht van de auto. Elektrische auto’s zijn relatief zwaar door de batterijen die erin zitten.

et ministerie ziet zelf ook dat dat de komende jaren niet echt gaat helpen bij de gewenste vergroening van het wagenpark. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA):

‘Verwacht wordt dat mede hierdoor de nieuwverkoop van elektrische auto’s in 2025 en 2026 daalt ten opzichte van 2024.’

De lagere verkoopcijfers zijn een ongewenste ontwikkeling in haar streven om vanaf 2030 alle nieuwe verkochte auto’s volledig elektrisch te laten zijn. Ze laat daarom een onderzoek doen en wil in het najaar de kamer erover berichten.

***

Voor het hele artikel zie hier.

***