Wim Turkenburg adviseert geheel neutraal ons staatsjournaal

Het NOS/PvdA-journaal heeft al enkele weken een eigen muisgrijze Dokter Klavan in de arm genomen, de orthodoxe klimaathystericus Wim Turkenburg. Simon Rozendaal ontmaskerde Turkenburg al als anti-kernactivist. Hij is kortom geknipt als ‘expert’ voor de NOS.

Gaat Turkenburg te werk als censor?
In Villamedia, journalistenvakblad van de NVJ stelt Turkenburg in de rubriek Man en Paard zijn invloed op de berichtgeving nog groter voor:

‘Ik heb een eigen bureautje met computer bij de NOS. De journalisten van de NOG zijn leergierig en betrekken mij bij veel zaken. Ik controleer teksten die nieuwslezers uitspreken op hun (politieke RZ) juistheid en help mee als er grafieken en illustraties worden gemaakt’

Nu is mijn vraag: streept hij ook bij andere onderwerpen, zoals klimaat?
Het zou zomaar kunnen, dat onze geliefde Turkenburg hier als censor optreedt of anders gaat optreden. ‘Helder en duidelijk uitleggen’ noemt men dat dan of ‘het vertrouwen van de samenleving in DE wetenschap (er is maar één versie en dat is die van ons)  herstellen’.  

‘Weinig Kerncompetentie’
Dat kennisgebrek in media beschreef Karel Knip ook al in NRC: ‘weinig kerncompetentie’. Klimaathystericus Turkenburg weet evenveel van kernenergie als van klimaat: niet meer dan de gemiddelde internetbezoeker, en dat is ook zijn enige toevoeging: wat websites afstruinen. 

Hij baseerde zijn carriere op bio-energie, en de NOS had natuurlijk beter iemand in de arm kunnen nemen, al lijkt Turkenburg hier verbazend rustig om te gaan met het onderwerp (hij kan het best).

Toch, waarom niet iemand van de COVRA, TU Delft of NRG, mensen die er dagelijks MEE WERKEN, in plaats van er al sinds de jaren zeventig actie tegen voeren als buitenstaander, samen met het activistenclubje Bezinningsgroep Energie van collegaklimatocraat Pier Vellinga. Turkenburg mag in Villamedia bijvoorbeeld ongestraft een praktijkexpert Tim van der Hagen belachelijk maken.

Een nieuwsitem over Duitsland tegen de CDU en kernenergie
Maar de ‘journalisten’ van de NOS vinden iemand verdacht, als die er echt iets van afweet, en beschouwen milieumilitanten als ‘expert’. Zo werkt dat nu eenmaal bij de oppositie tegen dit kabinet, pardon de NOS. Afgelopen zaterdag voerde NOS bij berichtgeving over de verkiezingen in Beieren ook weer actie tegen de CDU (‘die vuile spelletjes bedrijft’, zo stelde de commentaarstem) en tegen kernenergie en voor de ecocommunisten van de Groenen.

Turkenburg doet naast advies ook aan bedreiging
Afgelopen jaar in de Tweede Kamer wilde Turkenburg me al intimideren, nadat ik, uw geliefde ‘riooljournalist’ (Turkenburg et al)  in lovende recensies de competentie van enkele IPCC- ers aan de kaak stelde. Hij hield zo van me, dat hij met de borst vooruit tegen me aan ging staan en wilde intimideren. Arthur Rorsch en vele anderen zijn mijn getuigen. Hij is kortom geknipt voor ons politiek correcte staatsjournaal, om de politieke juistheid te bewaken.

Ik heb er ook wel bewondering voor
Hoe je zo gepolitiseerd kunt zijn als staatsjournaal en toch met een strak gezicht onpartijdigheid veinzen. In de beginjaren Balkenende D66 en VVD wist de NOS bij iedere nieuwe kabinetsmaatregel wel een uitzonderlijke gedupeerde te vinden. Een ziektekostenmaatregel, dan vonden ze toch weer die ene cycloop met drie armen en zes benen die niet meer bij zijn pil zou kunnen, om deze snikkend de microfoon in de mond te duwen en te zeggen:

Dat doet Balkenende, wat erg dat Balkenende dat doet heh?

Eigenlijk een vorm van journalistiek cabaret. Gelukkig is er nu ook Pownews. Daar kun je ook hartelijk om lachen, maar dan om de goede reden, en die nemen zichzelf niet zo serieus.