Voor mij kan deze herfstige juli-zaterdag de vlag uit: de Volkskrant heeft vers bloed voor het veelgelezen en veelgeprezen VK Wetenschapskatern. Het is niet aan de grote klok gehangen. Een Google search levert mij alleen dit Villamedia artikel van 21 juli op, waarin we lezen dat Irene de Bel Maarten Keulemans opvolgt als hoofdredacteur van NWT (Marcel Croks voormalige broodheer). Marcel die alle ins en outs kent, geeft aan dat Keulemans de ruimte krijgt om zijn vleugels uit te slaan naast de Chef Wetenschap Martijn van Calmthout.

Vandaag pakt Keulemans meteen al groot uit met een spread op pagina 30 en 31 met als titel: “Waar blijft dat warme klimaat?” Hij haakt in op ons huidige gure zomerweer en bericht aan de hand van een interview met Jos de Laat (KNMI) over de recente wilde speculaties over de verklaring voor het uitblijven van verdere opwarming. Ik berichtte al over de door Judith Curry in de pan gehakte Chinese steenkoolconnectie van Kaufmann et al.. Keulemans voegt er netjes de recentere studie van Susan Solomon van NOAA aan toe die aangeeft dat zwakke vulkaanuitbarstingen – zoals we er recent een serie hebben gehad – het aardoppervlak veel sterker zou kunnen koelen dan eerder gedacht.

“Opwarmertje”
Het gaat te ver om het grote klimaatdebuut van Keulemans al een gezond sceptisch artikel te noemen. Zéér positief is echter dat hij de lezer vrij laat een eigen beeld van de materie te vormen. Geen opgeheven vingertje. Geen bedilzucht. Geen alarmistische campagnejournalistiek. Chapeau dus. Laat dit een “opwarmertje” zijn voor meer. Duidelijk is dat Keulemans climatedepot.com (nog) niet volgt, want anders had hij heus wel even gewag gemaakt van alle ophef in Amerika over de hittegolf die daar gaande is en waarover Steven Goddard ironisch meldt dat het nu bijna net zo warm is als in 1911, 1918 en 1936 en dat het dús CO2 moet zijn.

Laat me afsluiten dat Maarten Keulemans wat mij betreft alle aanmoediging en alle steun verdient om van de Volkskrant weer een evenwichtige klimaatkrant te maken. Laten we zeggen binnen een jaar en dus net op tijd voor “Exit Kyoto”. Daar moet Keulemans als schrijver van Exit Mundi – de 50 beste scenario’s voor het einde van de wereld de humor toch wel van inzien. Überhaupt lijkt Keulemans blik gericht op de grote geologische tijdschaal die ook Salomon Kronenberg zo fascineert. Dan is iemand sowieso al een beetje immuun voor populistische of opportunistische of egoïstische alarmisten die voor de tijd van hun eigen leven – “we have 10 more years” – ons op allerlei fantastische (IPCC of erger) scenario’s trakteren.

Hieronder nog een kleine collectie Maarten Keulemans parafernalia…

Het boek!

Een onderhoudend eigen video item!

En een interessante paneldiscussie over grondstoffen.

Afsluitend zijn LinkedIn Summary:

Like most science journalists, I’m fascinated by nature, the universe and everything in it. And I’m fascinated by the way people try to unlock its secrets — for better, and often, for worse.

My main interests are: “finding” science news, debunking pseudo-scientific nonsense, welding different kind of insights together.

Also, I happen to have this thing with human origins, and in fact, with everything that happened between 4,5 billion years ago and 10,000 years ago.