Klimaatsubsidies kosten evenveel als 18 miljard euro bezuinigingen

Moeten we straks de gouden koets omsmelten om de rekening voor 'zuurzame'energie te betalen?

Bij deze spreek ik als Climategater namens de koningin mijn welgemeende verontschuldigingen uit aan het Nederlandse volk. Mijn integriteit als blogger heb ik ernstig in diskrediet gebracht. Joop Atsma liet helemaal geen 8 miljard euro weg bij zijn beantwoording van Kamervragen over klimaatkosten, waardoor nieuwe Kamervragen volgden.

  Het was meer dan 18 miljard euro dat hij wegsmokkelde, zo blijkt bij nauwkeuriger lezen van het rapport van de Algemene Rekenkamer uit 2010 ‘subsidieregelingen duurzame energieproductie’.

Ik was te optimistisch
Ik rekende namelijk alleen de SDE-tender mee van 8,1 miljard euro die ons kabinet besteedt aan windmolenbouwer Bard (5,3 miljard euro) het windpark bij Urk (0,88 miljard) en openstelling SDE 2010 (1,95 miljard), maar niet de betalingsverplichting van 8,4 miljard euro MEP-subsidie die nog loopt. De bruto MEP-subsidie die de Rekenkamer noemt is zelfs 10.2 miljard euro. Daarvan is tot 2008 al 2,2 miljard euro besteed: vooral aan biomassa.

  Volkskrant mist klimaatkosten volledig
  De Volkskrant mistte in haar vandaag gepubliceerde enquete aan Nederlanders over de vraag ‘waarop wil je bezuinigen’de hele post van klimaatkosten volledig. Terwijl bezuinigingen overbodig waren als de klimaathype onze bestuurders niet had gegrepen.

Schoon en Zuinig, Nieuwe Energie voor het Klimaat
Ik kon me eenvoudig niet voorstellen dat Atsma zo’n groot bedrag – 18 miljard euro- wegliet, en dat ons land werkelijk zoveel geld besteedde aan klimaatbezwering/ Europese doelstellingen voor 20 procent ‘duurzame’energie. Ik dacht daarom uit optimisme dat de MEP in SDE was opgegaan.

Dikke klimaatjes
Maar een optimist is een slecht geinformeerde pessimist. Die SDE is er in de jaren Cramer BIJgekomen, onder het programma ‘Schoon en Zuinig’: nieuwe energie voor het klimaat. Dat klikt toch heel erg klimaatkosterig? Van dat miljardenbal is Arjan Dikmans programmadirecteur, de voormalig directeur van Rotterdam Climate Initiative. Dikmans is het pinautomaatje van Jan Paul van Soest. Van je klimaatjes moet je het hebben.


De SDE-tender is een NIEUWE regeling die NAAST MEP loopt. De MEP loopt nog tot 2017. De SDE wordt bekostigd via opslag op uw energierekening en is dus een directe aanslag op uw koopkracht/belastingverhoging.

koopkrachtdaling is dus geheel te wijten aan klimaatbeleid
De Telegraaf opent met chocoladeletters dat ‘de Koopkracht nog verder daalt dan gedacht’.Rara, hoe kán dat toch? Ligt men te slapen? Ik kan dit bericht aan de straatstenen niet kwijt bij de oude media. We tonen hier niets minder dan het falen van de journalistiek, om hier op zijn minst vragen over te stellen. Zoals Marcel dat ook al bij berichtgeving over klimaat deed in zijn De Staat van het Klimaat: het beste klimaatboek sinds Kroonenberg.

Duurzaam is Zuurzaam
Niettemin, namens de majesteit bied ik u – lieve melkkoeien- mijn welgemeende verontschuldigingen aan voor deze flagrante schending van mijn integriteit. (ik heb nu even een hete aardappel in de keel) Ik had die 8,4 miljard euro extra nog te besteden euro’s niet moeten weglaten. Ik ben Joop Atsma ook niet (een ex-journalist)maar een ordinaire blogger

Dus laten we duurzame energie voortaan bij haar echte naam noemen. Zuurzame energie. En ons troosten met de gedachte dat we nu een schoon geweten hebben gekocht.

Door |2011-09-20T16:11:52+00:0020 september 2011|36 Reacties

36 Comments

 1. De woedende kok 21 september 2011 om 13:45 - Antwoorden

  Waarom zou het verspillen van belasting gelden zich aan deze theorie onttrekken? Er zijn immers hele volksstammen die zich daardoor gelukkiger voelen, beter slapen en daardoor b.v. meer presteren op het werk.

  Theo wijst terecht op de noodzakelijke scheiding tussen klimaat- en energiebeleid. Laten we eerst eens zorgen dat ze dat in Den Haag / in Europa ook zo zien.

 2. Alfred Blokhuizen 3 oktober 2011 om 11:06 - Antwoorden

  Grappig …

  Al dat gemopper op en over "links". Volgens mij is er nimmer een linkse regering geweest en is het huidige kabinet het meest rechtse ooit.

  Ontevreden over hun milieubeleid? Stuur dit kabinet naar huis… is dan mijn devies! Je kunt "links" niet verantwoordelijk houden voor het huidige beleid. Diegenen die dat niet door hebben zouden een verkorte cursus staatsrecht mogen nemen. Ook Europa is nooit "links" geweest. Onze commissarissen waren toch vrijwel altijd van VVD of CDA huize. Dus richt uw peilen op "rechts".

  Ik heb het al eerder geschreven op deze site. Jullie zijn ongeloofwaardig, alleen al door het taalgebruik. Een voorbeeld: Iemand die een andere mening heeft kun je kennelijk "een dom gansje" noemen. Dat laat zien dat je een mens niet serieus neemt. Waarom zou ik deelnemers aan dit forum nog serieus nemen?

  Veel plezier met lekker schelden en mopperen verder! Maar doe het tegen de juiste en niet tegen diegenen die niet aan de macht zijn, want dan heb je het democratische politieke systeem niet begrepen.

 3. Ivo 3 oktober 2011 om 11:20 - Antwoorden

  Cramer als vertegenwoordiger van de PVV? Of begrijp ik goed dat PvdA niet links (genoeg) is?

 4. Alfred Blokhuizen 3 oktober 2011 om 12:21 - Antwoorden

  NASA constateert gat in ozon laag Zou de NASA ook al toegetreden zijn tot de linkse kerk ;>) ?

  Lees hier verder:
  http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=201

 5. Peter 26 oktober 2011 om 16:21 - Antwoorden

  Een overzicht van de geplande bezuinigingen vind je op http://www.18miljard.nl

 6. Herman Vruggink 11 maart 2012 om 16:13 - Antwoorden

  Het verhaal dat klimaat beleid een linkse hobby is kan nog een week of twee mee. Zodra de heren en enkele dame uit het bezuinigingsoverleg in het Catshuis komen MOET er een dikke streep zijn gezet door klimaatbeleid. Zo niet dan gaat die linkse hobby vlieger niet meer op en wordt het ook een rechtse hobby. Laten we wel consequent blijven.

 7. Turris 11 maart 2012 om 23:12 - Antwoorden

  @ Herman : U heeft feitelijk gelijk. Het klimaat-economisch-complex heeft vele ondernemers (zich VVD-er noemend) in de ban, verslaving en bedelstand van de verlokkende alarmistische klimaat-subsidies gebracht, onder het mom van "vernieuwend / innovatief" ondernemen.

  Ik ook verwacht weinig vanuit het Catshuis van de VVD aangaande klimaatbesparingen. Mogelijk dat roque party PVV iets gedaan krijgt, maar dat is vooral heel onwaarschijnlijk.

  In Nederland is rechts zoals VVD vergelijkbaar met de Democraten in de USA, zo stelde Willem Post onlangs nog. In de ogen van conservatieve Republieken in de USA zijn partijen in Nederland als GroenLinks en D66 liberals, en PvdA en SP als communisten te beschouwen zoals Frits Huffnagel nog eens toelichtte.

  Er is dus geen rechts in Nederland, terwijl de PVV (immer als extreem rechts betiteld) in daad en woord een linkse partij is.

Geef een reactie

Solve : *
13 + 23 =


Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK