Moeten we straks de gouden koets omsmelten om de rekening voor 'zuurzame'energie te betalen?

Bij deze spreek ik als Climategater namens de koningin mijn welgemeende verontschuldigingen uit aan het Nederlandse volk. Mijn integriteit als blogger heb ik ernstig in diskrediet gebracht. Joop Atsma liet helemaal geen 8 miljard euro weg bij zijn beantwoording van Kamervragen over klimaatkosten, waardoor nieuwe Kamervragen volgden.

    Het was meer dan 18 miljard euro dat hij wegsmokkelde, zo blijkt bij nauwkeuriger lezen van het rapport van de Algemene Rekenkamer uit 2010 ‘subsidieregelingen duurzame energieproductie’.

Ik was te optimistisch
Ik rekende namelijk alleen de SDE-tender mee van 8,1 miljard euro die ons kabinet besteedt aan windmolenbouwer Bard (5,3 miljard euro) het windpark bij Urk (0,88 miljard) en openstelling SDE 2010 (1,95 miljard), maar niet de betalingsverplichting van 8,4 miljard euro MEP-subsidie die nog loopt. De bruto MEP-subsidie die de Rekenkamer noemt is zelfs 10.2 miljard euro. Daarvan is tot 2008 al 2,2 miljard euro besteed: vooral aan biomassa.

    Volkskrant mist klimaatkosten volledig
    De Volkskrant mistte in haar vandaag gepubliceerde enquete aan Nederlanders over de vraag ‘waarop wil je bezuinigen’de hele post van klimaatkosten volledig. Terwijl bezuinigingen overbodig waren als de klimaathype onze bestuurders niet had gegrepen.

Schoon en Zuinig, Nieuwe Energie voor het Klimaat
Ik kon me eenvoudig niet voorstellen dat Atsma zo’n groot bedrag – 18 miljard euro- wegliet, en dat ons land werkelijk zoveel geld besteedde aan klimaatbezwering/ Europese doelstellingen voor 20 procent ‘duurzame’energie. Ik dacht daarom uit optimisme dat de MEP in SDE was opgegaan.

Dikke klimaatjes
Maar een optimist is een slecht geinformeerde pessimist. Die SDE is er in de jaren Cramer BIJgekomen, onder het programma ‘Schoon en Zuinig’: nieuwe energie voor het klimaat. Dat klikt toch heel erg klimaatkosterig? Van dat miljardenbal is Arjan Dikmans programmadirecteur, de voormalig directeur van Rotterdam Climate Initiative. Dikmans is het pinautomaatje van Jan Paul van Soest. Van je klimaatjes moet je het hebben.


De SDE-tender is een NIEUWE regeling die NAAST MEP loopt. De MEP loopt nog tot 2017. De SDE wordt bekostigd via opslag op uw energierekening en is dus een directe aanslag op uw koopkracht/belastingverhoging.

koopkrachtdaling is dus geheel te wijten aan klimaatbeleid
De Telegraaf opent met chocoladeletters dat ‘de Koopkracht nog verder daalt dan gedacht’.Rara, hoe kán dat toch? Ligt men te slapen? Ik kan dit bericht aan de straatstenen niet kwijt bij de oude media. We tonen hier niets minder dan het falen van de journalistiek, om hier op zijn minst vragen over te stellen. Zoals Marcel dat ook al bij berichtgeving over klimaat deed in zijn De Staat van het Klimaat: het beste klimaatboek sinds Kroonenberg.

Duurzaam is Zuurzaam
Niettemin, namens de majesteit bied ik u – lieve melkkoeien- mijn welgemeende verontschuldigingen aan voor deze flagrante schending van mijn integriteit. (ik heb nu even een hete aardappel in de keel) Ik had die 8,4 miljard euro extra nog te besteden euro’s niet moeten weglaten. Ik ben Joop Atsma ook niet (een ex-journalist)maar een ordinaire blogger

Dus laten we duurzame energie voortaan bij haar echte naam noemen. Zuurzame energie. En ons troosten met de gedachte dat we nu een schoon geweten hebben gekocht.