Ik heb wel eens heel lang heel goed nagedacht en kwam toen tot de slotsom dat er maar één ding echt interessant is aan zeer veel geld verdienen, zeer veel geld bezitten en zeer veel goederen bezitten. Wel je weten wat?
 Het antwoord is:

Anderen blij maken, anderen verrassen, iemand anders eens in je Ferrari laten rijden, een paar vrienden uitnodigen op je zeiljacht, een zwerver op straat met Sinterklaas een briefje van 500 euro toestoppen, in een fietsenwinkel iemand die verlekkerd naar een dure MTB staart ineens verrassen door te zeggen dat de fiets al betaald is, een groep bloggers met Sinterklaas allemaal cadeaubonnen t.w.v. 300 euro toesturen, iemand die je vertrouwt een ton geven om een stichting op te zetten, een miljoen doneren aan een zorgcentrum, een jaarlijkse wetenschappelijke prijs in het leven roepen voor tegendraadse Nederlandse wetenschappers etc. etc.

Echt er is geen andere reden om rijk te willen zijn. Voor je kids kun je beter in de middle class blijven hangen. En na drie jaar is die Ferrari voor jou net zo weinig bijzonder meer als een Fiat Pinda voor een starter. En dat enorme zeiljacht is toch eigenlijk een lastig tijdrovend ego-ding als je er alleen zelf met je mede-patsers in vaart. Pas met een groepje armlastige maar intelligente studenten aan boord wordt het ineens weer fun!

Dan is het natuurlijk ook fijn te horen dat steeds meer mensen – waaronder nu dus ook Arnon Grunberg – gaan zien dat geld verdienen ook gewoon de fraaiste en meest vreedzame ideologie is, die we hebben. Dan weten we ook dat we het niet moeten hebben van de jaloerse occupy Amsterdam beweging maar van de liberate Amsterdam beweging. Zo begin ik me nu dus af te vragen of we dankzij denkers als Matt Ridley en Steve Pinker van de 21e eeuw een eeuw van verlichting kunnen maken in plaats van de door ideologie verduisterde 20e eeuw!

Over geld verdienen als weg uit de crisis gesproken:

Van CNN:

Carlos Slim, the man regarded as the world’s wealthiest individual, says the eurozone crisis is a result of bloated welfare states and believes private investment is the best way out.

Carlos: “I’m so with you!”