Ik kan het niet laten onderstaande teskt van A tot Z van Telegraaf.nl te jatten:

‘Mayavoorspelling 2012 is marketingbedrog’

PALENQUE – Dat de Maya’s zouden hebben voorspeld dat de wereld eind volgend jaar vergaat, is complete onzin stellen experts. „Er is geen voorspelling voor 2012”, zei Erik Velasquez, een etsenspecialist van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico, op een bijeenkomst van Maya-experts donderdag in Mexico. „Het is marketingbedrog.”

Volgens de Mayakalender valt het einde van een 5126 jaar oude cyclus rond 12 december 2012. Maar deze zogenaamde dag dat de wereld vergaat luidt slechts een nieuw kalenderjaar in, aldus Sven Gronemeyer, onderzoeker van Mayacodes van de La Trobe Universiteit in Australië.

Er zijn in de loop der tijd ongeveer 15.000 Mayateksten gevonden in het gebied dat vroeger tot het Mayarijk behoorde. Daarvan wijzen er volgens de experts niet meer dan twee naar het jaar 2012.

De Maya’s dachten nooit na over de mensheid, de opwarming van de aarde of de voorspelling dat de polen van de aarde zouden smelten, stelde een professor van de Complutense University van Madrid. „We projecteren onze zorgen op hen.”

Nu-ologie
De Mayaanse ondergang in 2012, blijkt dus een milleniumbug! De ramp is geen ramp maar de overgang naar een nieuwe kalender. Volgens mij is het hoog tijd voor een nieuw onderzoeksgebied aan alle universiteiten: doemdenken. Hoe emanciperen we ons van het doemdenken? Nu-ologie in plaats van futurologie. Leven in het nu. Denken in het nu. Problemen aanpakken in het nu. Oog hebben voor de rampen in het nu. De welvaart in het nu omarmen.

Bij deze stel ik me kandidaat als hoogleraar!