IJsschotsen bij It Reade Klif: alleen de ijsbeer ontbreekt nog

Het maken van deze foto kostte me natte voeten, en ik begreep meteen waarom de Elfstedentocht niet doorgaat. Je kunt zomaar door het ijs zakken. Verbazend hoe snel je benen onderkoeld raken, en dienst gaan weigeren. Deze plek in Fryslan is één van mijn favorieten, als uitloper van de ijstijd met heuvelruggen op keileem. Nu kun je zien, hoe de plaats er uit zag in de voorlaatste IJstijd, toen de heuvelruggen van Gaasterland werden gevormd.

Helaas heb ik afgelopen zondag mijn dure Canon-lens van 1700 eu op het ijs laten donderen zodat de haarscherpte die de lens kenmerkte uit het beeld is verdwenen. Het beeld is nu van de zelfde kwaliteit als van een B-lens. Ik hoopte eerst dat dit aan mijn parkinson-handen lag. Nu hoop ik dat het aan de camera ligt die de eerste klap ving, en de lens met haar metalen pantser zich goed heeft gehouden.

Hij is al eerder in het veen onder water gevallen tijdens de elandjacht in Zweden, en heeft menig opdonder gehad. Maar ergens ligt dus een grens. Nou ja, in 5 jaar tijd heeft hij zich ruim terugverdiend, dus condoleer ik mezelf met het verlies.