Zoals ook Marcel Onkreukbare Crok al stelde in ‘De Staat van het Klimaat‘: het enige vaste feit van de klimaatbeweging is dat de CO2-stijging door mensen komt. En dan nu deze Noorse paper van Humlum et al in Global & Planetary Change in januari, die laat zien hoe CO2-stijging 8-10 maanden áchter loopt bij temperatuurstijging tot 2011:

Using data series on atmospheric carbon dioxide and global temperatures we investigate the phase relation (leads/lags) between these for the period January 1980 to December 2011. Ice cores show atmospheric CO2 variations to lag behind atmospheric temperature changes on a century to millennium scale, but modern temperature is expected to lag changes in atmospheric CO2, as the atmospheric temperature increase since about 1975 generally is assumed to be caused by the modern increase in CO2.

In our analysis we use eight well-known datasets: 1) globally averaged well-mixed marine boundary layer CO2 data, 2) HadCRUT3 surface air temperature data, 3) GISS surface air temperature data, 4) NCDC surface air temperature data, 5) HadSST2 sea surface data, 6) UAH lower troposphere temperature data series, 7) CDIAC data on release of anthropogene CO2, and 8)GWP data on volcanic eruptions. Annual cycles are present in all datasets except 7) and 8), and to remove the influence of these we analyze 12-month averaged data.

We find a high degree of co-variation between all data series except 7) and 8), but with changes in CO2 always lagging changes in temperature. The maximum positive correlation between CO2 and temperature is found for CO2 lagging 11–12 months in relation to global sea surface temperature, 9.5–10 months to global surface air temperature, and about 9 months to global lower troposphere temperature. The correlation between changes in ocean temperatures and atmospheric CO2 is high, but do not explain all observed changes.

Jajaa, het is al zo vaak gezegd: vroeger volgde CO2 de stijging in temperatuur. Dat werkt heel simpel. Eerst warmt het op, en doordat warmer water minder CO2 kan bevatten komt het in oceanen opgeloste CO2 vrij (het evenwicht verschuift): de CO2-concentratie in de atmosfeer stijgt (in de Vostok ijskern met vertraging 850 jaar). Op langere tijdschalen zou die vrijgekomen CO2 dan als trampoline werken, positieve feedback die opwarming versterkt.

Maar sinds afgelopen eeuw zou de relatie andersom liggen. Wij stoten CO2 uit, en dus warmt het op, de reeks op het CO2-uitstotende vulkaaneiland Manua Loa Hawaii laat zien hoe de CO2-concentratie blijft stijgen: CO2 uit fossiele brandstof zou haar eigen isotoop-signatuur hebben in verhouding C12/13 en dat is dan het bewijs dat het allemaal uw schuld is. Ik laat hier even verstek gaan qua oordeel.

En we zijn nu toch al in het stadium dat-los van ieder bewijs- de beleidstrein verder dendert en geen enkele academicus enig financieel belang heeft bij ontkrachting van het AGW-dogma.

Guido, wat denk jij van deze paper?