RZ13langweer
Een klein advies om van de bijna 60 procent van ons landoppervlak te kunnen genieten die ‘weiland’heet. In Wageningen noemden de diehards dit ‘cultuursteppe’, we kregen les van docenten die in Drenthe agrarische grond kochten om dat ’terug aan de natuur’te geven. Ik gaf laatdunkend op Friesland af als ‘biljartlaken’, terwijl de toeristen hier het ‘natuur’ noemen.

Omdat ik voor ‘natuur’ in visueel opzicht geen sluitende definitie ken, is de toerist hier maatgevend: ‘natuur’ is al het gene dat iemand buiten op enig moment als ‘mooi’ ervaart, en wat ‘mooi’ is, valt in de categorie van smaak. Vanochtend om 6 uur vond ik het hier ‘mooi’, dus echte natuur, en mijn terrier vond het allemaal wel best. Wat zal iemand die geniet het roesten of de bureaudiversiteit in dit weiland wel voldoet aan de laatste boekhoudkundige analyse van een biobureaucraat?

Hoewel mooi ook voorspelbaar is. Alle mensen schijnen globaal van parklandschapjes te houden, en er bestaan ‘Scenery Generators’, waarmee je clichélandschappen kunt maken die iedereen altijd mooi vindt: zoals bergen in de mist, je kunt Caspar David Friedrich op de compu spelen.

Je hebt in Nederland bloeiende ‘natuurfotografie’-sites voor amateurs, waar men polders en molens toelaat maar meteen de plaat verwijdert als er een mens op komt. Dan is natuur alleen maar een negatieve definitie: daar waar mijn uitzicht niet door soortgenoten wordt verstoord. Dan zijn dat sites voor ongezellige mensen.

Ik zag vanochtend in de mist paarden bij een boer in de wei staan, en het leek net ecologennatuur: vee in platgetrappeld grasland op golfcourselengte met een bordje ‘houdt u 25 meter afstand tot de grote grazers’. Alleen schijnen in die ‘echte’natuur dan ecologische wonderen te gebeuren die dit weiland bij Langweer moet ontberen. Een hek rond een weiland noem je dan ‘enclosure’ en in blaadjes als Animal Ecology ga je je verwonderen over het feit dat een door een hek afgezet stuk vegetatie er anders uitziet dan alle grond waar paarden wél bij kunnen. Om vervolgens te academiseren wat iedereen wel ziet, maar waar niemand ooit de behoefte bij voelde het moeilijker te maken dan nodig.

RZ13langweer2
Het gekift over ‘echte’natuur is kortom uitsluitend van belang voor de mensen die daar op enige wijze hun brood mee (willen)verdienen. De allerergsten daarvan zijn wel de ‘natuurontwikkelaars’, en iedereen die tegengaat wat de natuur van nature zou doen bij gegeven milieucondities. Dit weiland is het natuurproduct van wat de natuur doet bij intensieve boerenbewerking.