Een klein advies om van de bijna 60 procent van ons landoppervlak te kunnen genieten die ‘weiland’heet. In Wageningen noemden de diehards dit ‘cultuursteppe’, we kregen les van docenten die in Drenthe agrarische grond kochten om dat ’terug aan de natuur’te geven. Ik gaf laatdunkend op Friesland af als ‘biljartlaken’, terwijl de toeristen hier het ‘natuur’ noemen.
Omdat ik voor ‘natuur’ in visueel opzicht geen sluitende definitie ken, is de toerist hier maatgevend: ‘natuur’ is al het gene dat iemand buiten op enig moment als ‘mooi’ ervaart, en wat ‘mooi’ is, valt in de categorie van smaak. Vanochtend om 6 uur vond ik het hier ‘mooi’, dus echte natuur, en mijn terrier vond het allemaal wel best. Wat zal iemand die geniet het roesten of de bureaudiversiteit in dit weiland wel voldoet aan de laatste boekhoudkundige analyse van een biobureaucraat?
Hoewel mooi ook voorspelbaar is. Alle mensen schijnen globaal van parklandschapjes te houden, en er bestaan ‘Scenery Generators’, waarmee je clichélandschappen kunt maken die iedereen altijd mooi vindt: zoals bergen in de mist, je kunt Caspar David Friedrich op de compu spelen.
Je hebt in Nederland bloeiende ‘natuurfotografie’-sites voor amateurs, waar men polders en molens toelaat maar meteen de plaat verwijdert als er een mens op komt. Dan is natuur alleen maar een negatieve definitie: daar waar mijn uitzicht niet door soortgenoten wordt verstoord. Dan zijn dat sites voor ongezellige mensen.
Ik zag vanochtend in de mist paarden bij een boer in de wei staan, en het leek net ecologennatuur: vee in platgetrappeld grasland op golfcourselengte met een bordje ‘houdt u 25 meter afstand tot de grote grazers’. Alleen schijnen in die ‘echte’natuur dan ecologische wonderen te gebeuren die dit weiland bij Langweer moet ontberen. Een hek rond een weiland noem je dan ‘enclosure’ en in blaadjes als Animal Ecology ga je je verwonderen over het feit dat een door een hek afgezet stuk vegetatie er anders uitziet dan alle grond waar paarden wél bij kunnen. Om vervolgens te academiseren wat iedereen wel ziet, maar waar niemand ooit de behoefte bij voelde het moeilijker te maken dan nodig.
Het gekift over ‘echte’natuur is kortom uitsluitend van belang voor de mensen die daar op enige wijze hun brood mee (willen)verdienen. De allerergsten daarvan zijn wel de ‘natuurontwikkelaars’, en iedereen die tegengaat wat de natuur van nature zou doen bij gegeven milieucondities. Dit weiland is het natuurproduct van wat de natuur doet bij intensieve boerenbewerking.
Natuur!
Sinds ik wel eens ontbijtjuffrouw ben en ‘s morgens op m’n bankje met een bakkie koffie en een verboden sigaret mijn prachtige tuin in staar verzucht ik met enige regelmaat: Wat is de natuur toch mooi! Ja: Wat is de natuur toch mooi!
Links van mij, achter de opengeslagen deur woont sinds een paar weken een koppeltje siermussen (?). Ze bouwen hun nest o.a. met haren van de hond. Pikkend over het terras groeien ze een zwarte snor van hondenhaar. Geinig.
Recht voor mij een grote jasmijn met twee nesten vinkentuig. Rechts aan het terras staat een oude vlier (Holunder; op Goethe’s Zitronen na, misschien wel de weemoedigste struik in de Duitse literatuur). In bloei lijkt het een bloemkool van acht meter hoog. Hier wonen meneer en mevrouw duif; geyl koeren op de hoogte van de balkonkamers, daar zijn ze voor ingehuurd.
Ook de oude buxussen op het gazon zijn bezet. Iets verder op verdieping drie op een hoogte van twaalf meter wiegt in de plataan een stevig eksternest. Ik vond het maar link toen het koppel vorig jaar met de nieuwbouw begon. Ik verdenk ze ervan dat ze het nest hebben gebouwd en een jaartje gewacht om te zien of het boeltje houdt op die wiebelende tak. Man, man, man; wat zit de natuur toch mooi in elkaar.
Dat denken ook de kraaien die bijna elke morgen een luchtoffensief beginnen en zich als Stuka’s op het jonge gezin storten. De eksters winnen tot nu toe iedere slag. Zodra het spektakel begint draait de buizerd hoog in de lucht zijn rondjes. Wacht hij op een smakelijke oorlogsinvalide?
Over het gazon schuifelt een egel als een oude dronkaard, laat uit de kroeg op weg naar huis. Een paar dagen geleden schoot een vos over de muur met iets in z’n bek dat piepte. De rubberen kip van onze viervoeter misschien of toch een broedsel uit de heg of een muizebeest? Achterin de tuin hoor ik een specht de torretjes uit de boom kloppen en bovenop de hoge den, als een piek op de kerstboom een merel. Merels doen in de lente de dingen uit volle borst. Kwikstaartjes, roodstaartjes, vinken en mezen, heggenmussen en puttertjes; ze hippen door het gras en darren door de fruitbomen. Zwaluwen geven een luchtshow en het hele zooitje heeft altijd haast.
Ooit telde een Belgische ornitholoog 32 soorten in mijn tuin. Wat opvalt is dat ze allemaal de pest aan elkaar lijken te hebben; Ze zijn niet echt aardig voor elkaar.
En uw spotvogel zit nog steeds op z’n bankje en geniet van de natuur!
Natuur? Amehoela! Dit hele theater bestaat slechts bij de gratie van mensen die dankzij kolen en olie genoeg Kopeken hadden om deze mooie tuin te maken wat ie nu is. Mensennatuur is het; welvaartsnatuur. DE EEKHOORN KOMT NAAR DE MENSEN TOE! En ook de Woedende Kok doet z’n best om het mens en dier naar de zin te maken. Eén is zijn werk en brood. Twee is leuk want: “genieton”! Zo pleurt hij de gesnoeide staken van de overal uit de grond schietende esdoorn tussen de hulst voor het ontbijtraam. Het ritselt er van de vogels. En de valk weet dat en ontbijt een enkel keertje mee.
Bovenstaand was een maandje of twee geleden. De jaarlijks terugkerende kramsvogels zijn weer verdwenen. Eén van de jonge eksters hing zich op in een druivenrank en de natuur heeft inmiddels toch het hele nest uit de boom geblazen en terwijl de overige jongen hup-vliegend over de takken op zoek zijn naar hun huis zet de rode wouw (wauw!) twee maal daags de aanval in. Hongermaakt rauwe eksters zoek.
En het mag wat kosten zo’n poppenkast, daar gaat heel wat tijd en geld in zitten wist u dat?
En onderwijl ga ik lichtelijk gebukt onder de wetenschap dat groenliesbeth zich te sappel maakt over de aanschaf van een nieuw “duurzaam”, gerecycled, footprintloos KERSTSERVIES. Heeft dat arme mens geen bord meer om van te vreten?
Die, wat zal het zijn, een miljard of 13, die inmiddels in tekentafelnatuur gestoken is? Had volgens mij wel iets beter gekund. Op weg naar mijn geliefde camping te Molenschot zag ik noeste arbeiders een Ecologische Verbindings Zone (EVZ) aanleggen van wat bossages in de buurt van Bavel naar…. het fijnmazige hek met daarachter kennelijk zeer agressieve herdershonden van vliegbasis Gilze-Rijen. Is goed voor de werkgelegenheid, zullen we maar zeggen.
Ecologische Verbindingszones zijn de electrische voertuig oplaadpalen langs de snelweg (of om het even waar) van de natuur…..
Wat minder chique…… de film schoffies http://www.schoffiesfilm.nl/
Over reigers die gewoon bij de FEBO hun kostje bij elkaar scharrelen. En herplaats je ze op het platteland, binnen een week (of 2) weer terug.
Wat mij betreft zou dit land wel heel wat ” natuurlijker ” mogen zijn. Daarom vertrek ik met vakantie altijd naar het buitenland. Daar wordt niet van elk slootje het waterpeil geregeld, wordt niet alles kapot gemaaid en vind je overal nog veldjes die relatief met rust worden gelaten zodat zich daar een leuke populatie vlinders kan ontwikkelen. Of steken ze geen klauwen met geld in zgn. natuurontwikkeling wat uiteindelijk ontaard in een grote monocultuur. Heel Nederland begint qua landschap steeds meer op elkaar te lijken.
De hele Veluwe bomvol hekwerken en peperdure wildviaducten en dan die rotte Grove dennen waar het helemaal vol mee staat. Over monocultuur gesproken.
Maar ook wat positiefs, het Bargerveen in Drenthe, puur cultuur, maar wel absoluut het idee van ” oorspronkelijke ” natuur in sommige delen. En rijk aan vlinders, libellen, reptielen en vogels. Alleen vanwege onze overbevolking helaas weer overal hekwerk en verbodsborden. Google eens op de Biebrza moerassen in Noord oost Polen.
Dit zal wel niet in goede aarde vallen, maar zo ervaar ik het nu éénmaal
Biebzra ben ik geweest en ik vond in de Eifel nog korenbloemen in het wild, kom daar maar eens om in NL. Wat ik hier aansnijd is meer een semantische discussie..
Alles wat de mens in zijn omgeving veranderd om voort te bestaan zie ik ook als natuur. Zo zijn de maasvlakte, het Vondelpark, de snelweg, het weiland hierachter en de Drentse hei gewoon natuur in mijn ogen. Wij mensen moeten niet denken dat we zoveel beter of slechter zijn dan al het andere dat leeft en groeit en ons altijd weer boeit!
Natuur- en milieuorganisaties begeven zich echter steeds op het gebied van het vergaren van macht en geld door met irrationele argumenten in te werken op het sentiment van de mens. Alle andere levende organismen zijn gelukkig(?) niet tot dat soort gedrag in staat, maar ze zijn toch ook het slachtoffer.
Dergelijke organisaties willen daarbij niet de natuur veranderen om voort te bestaan, maar voor eigen gewin conserveren in een situatie die hen voor het kweken van dat sentiment welgevallig is.
Ongeacht de schade welke dat aan het voortbestaan van de mens en natuur tot gevolg heeft.
Ik zou het eigenlijk andersom willen zeggen.
Onze topnatuur (de Oostvaardersplassen) is gewoon een weiland.
Beste Rypke
Bekijk voor je inspiratie ook eens het onderzoek van Frans de Waal. De natuur heeft meerdere gezichten. Als ik je lees moet ik ook denken aan het boek sexuele maskers van C. Paglia. Eenzijdig logisch denken (appolo) leidt tot fascisme, eenzijdig intuitief denken (dionisus) tot chaos. Ik vind dat je eenzijdig denkt. Je twijfelt niet, je bent boos.
Ed
Het nieuwste nieuws al gelezen over de PvdD, afdeling Den Haag? Het past wel een beetje onder de kop …gesubsidieerde natuur in en om de huiskamer…
http://www.telegraaf.nl/binnenland/21767912/___Geld_voor_huisdieren_minima___.html
Weet iemand toevallig wat het houden van een kat of een andere viervoeter betekent voor de menselijke carbon footprint. Niet dat het mij echt iets uitmaakt, maar het is altijd leuk om de leden van de groene-kousen-kerk als katten in de gordijnen te jagen door ze te wijzen op de eigen inconsistenties. ;-)
Rypke, over de carbon footprint, ik meen dat het gecultiveerde weiland meer CO2 opneemt dan het tropisch regenwoud. En dat lijkt me extra nuttig omdat het voor een groot deel in melk wordt omgezet, wat het tropisch regenwoud niet doet. Maar laten we dat toch maar niet kappen.
Even een zijpad, naar aanleiding van het bezoek van mijn Zwitserse kleindochter, wat me herinnerde aan de doorlichting van de landbouw faculteit ETH Zürich waar ik in 1997 aan deel nam, waaronder de afdeling economie. Het merendeel van de alpenweiden zien er even anders uit dan de onze, met een soortdiversiteit, ik meen van enige honderden per vierkante meter. Hoe doen jullie dat? Vroeg ik. Het antwoord was: iedere boer die deze ‘natuur’ in stand houdt, krijgt zoveel subsidie dat hij er vrijwel van kan leven. De Zwitserse boerderij wordt kennelijk als een toeristische attractie beschouwd. Volgende vraag: hoeveel ambtenaren zijn er nodig om die subsidie te regelen? Dat was ook een verrassing: minder dan 1/10 dan we in Nederland hebben. Zo kun je de landbouw-economie dus ook inrichten. Niet dat mijn voorkeur naar de Zwitserse uitgaat. Het lijkt me prachtig om de gelegenheid te houden in Zwitserland te wandelen, op hun kosten, die kennelijk beperkt kunnen blijven, en hier van de ‘boer’ toch maar een bijdrage aan de lands economie te blijven vragen.
Produceren koeien niet het schadelijke broeikasgas methaan?
Ik vond o.a. deze link
En ik google nog wat verder…en jawel hoor….ook weer een gesubsidieerd project van de EU.
http://www.wageningenur.nl/nl/show/Methaanuitstoot-koeien-in-Europees-verband-verlagen.htm
Men wil daarbij ook de methaan uitstoot koppelen aan de genetica van de betrokken koeien. probleem is de wijze waarop de CO2 productie en methaan uitstoot wordt gemeten. Dat kan namelijk nogal verschillen, wat het onderzoek natuurlijk weer bemoeilijkt.
Nu vind is het willen weten altijd leuk, als weet feitjes.
Maar klimaatvriendelijke melk.???
Als de EU maar geen flatulatie belasting op melk gaat invoeren, wat de EPA blijkbaar probeert/probeerdeklik hier
Moet niet veel gekker worden (zeker als kaasliefhebber)…. straks moeten we allemaal aan de Alpro soja…
…..Nog effe en Frau Antje mag het klimaschutz und eco-freundliche Duitsland niet meer in! ;-)
Hahaha!
Gisteren zag ik het Belgen-journaal dat ze daar een natuurgebied hebben afgesloten voor het publiek omdat er een koppeltje buizerds zit te broeden.
Het is in het verleden, ergens (ERGENS) wel gebeurd dat de vogels wandelaars schuine streep natuurliefhebbers aanvielen. Boze tongen beweren zelfs een wandelaar er een schram aan over heeft gehouden. Natuurlijk hoort hier een vraaggesprek bij met een Belgische boswachter die zegt: buizerd in de aanval, draai je om en wapper met je armen. Is afdoende om de aanval af te slaan. Desondanks besloten de autoriteiten het gebied af te sluiten. Het is toch om gek van te worden. Belgen zijn natuurmietjes! Allemaal!
Kijk, het is duidelijk. Ook België is totaal knots geworden, maar met dit soort Spertijdmaatregelen geef je gewoon aan dat je helemaal geen natuur verdient. Komt goed uit: België één grote betonplaat vol molens en het resterende vederwild wordt ook nog eens gratis versnipperd.
Mijn melkpak beweert sinds kort dit:
„Der entscheidende Umwelt-Vorteil des MinusCO2Pack von minus 28 Prozent CO2 wurde jetzt in einer aktuellen, ISO-konformen Ökobilanzstudie des renommierten, unabhängigen Institutes für Energie- und Umweltforschung (ifeu) belegt. Die wissenschaftlich nachgewiesene CO2- Reduzierung ist ein starkes Plus für die Umwelt.“
D.w.z. dat staat op de webzijde te lezen waarnaar verwezen wordt. Dus: minder CO2 = goed voor het MILIEU! TOE MAAR!
http://www.ifeu.de/
Dat voorspelt niet veel goeds: Althans dat voorspelt biased science pur sang.
Zelf spreken ze daar van “onafhankelijk onderzoek” want: grotendeels “door de OVERHEID gefinancierd”.
Je moet verdomme als burger 7 levens hebben om al deze zelfbetaalde flauwekul te ontmaskeren; want politiek noch journalistiek doet het niet. Nochtans steek ik beide handen in het vuur voor de stelling dat we hier weer heerlijk besodemieterd worden.
@ Amadeus zeg ik: http://www.geenstijl.nl/archives/images/gaskoe.jpg
Er is consensus, DWK, dat 100% van de mensen die niet weten waar ze het over hebben (inclusief minimaal 1 president van het machtigste land ter wereld, al vermoed ik dat die donders goed weet wat hij zegt met zijn CO2=arsenicum=lood=gif=dood) CO2 slecht voor het milieu achten.
@ Amadeus
Ja, koeien produceren inderdaad methaan. Maar dat doen sommige mensen ook. Dat hangt van de darmflora af, die niet bij iedereen het zelfde is. Wat je ‘ruikt’ bij een wind, zijn gasvormige zwavelverbindingen die afkomstig zijn van de zwavel bevattende aminozuren. (cysteine en metheonine). Niet het methaan. Dat is reukloos. Je hebt een kanarie nodig om het aan te tonen. Deden ze vroeger in de kolenmijnen.
Theoretisch lijkt het mij wel mogelijk om de darmflora van koeien zo aan te passen dat ze minder methaan gaan produceren. Maar kan dat ook blijvend? Vijftig jaar geleden had ik een baas die aan de darmflora (bij mensen en muizen) werkte. Er is onderscheid te maken tussen wat heet ‘residenten’ en ‘passanten’. Residenten blijven lang in de darm. Passanten zijn bacteriën die binnen een dag doorreizen. Maar soms weet een kwalijke bacterie resident te worden. Salmonella is daarvan een voorbeeld. Dan krijg je diarree. Een heel vervelende is momenteel een bepaald soort E.coli bacterie die pathogeen is en resistent tegen antibiotica. Die krijg je er niet zo makkelijk uit omdat zijn niet pathogene familieleden in elke darmflora voor komen. Er is inmiddels een therapie voor ontwikkeld, bekend als ‘poep’ therapie. Men laat mensen met langdurige diarree een aftreksel van de uitwerpselen van gezonde mensen slikken. Dat verdringt dan de darmflora waarin de pathogene bacterie zit.
Er zit in de darmflora echter ook een genetische component, die mede bepaalt welke darmflora resident is. Toen de allochtonen ons land in grote getale binnen kwamen, werden er in het rioolwater de meest wonderlijke darmbacteriën gevonden, die bij ons tot dan zeldzaam waren. Het rioolslib wordt verwerkt tot tuinmest. Daarom kun je nu in de tuingrond de meest vreemde bacteriën vinden die uit de hele wereld afkomstig zijn.
Ik vermoed dat als je de darmflora van onze koeien wilt veranderen dat je dan inderdaad ‘genetic engineering’ op de koe zelf moet toepassen. Daarvan zal de EU wel huiveren. Denk aan de bekende stier Herman. Of je moet een nieuw ras importeren maar ik zie onze veestapel veel melk producerende koeien niet zo een twee drie geheel vervangen worden.
Maar ‘poep’ therapie is wellicht wel toepasbaar. Staat voor zover ik weet nog pas in de kinderschoenen.
Overigens, de grootste biologische methaan producent in de wereld vormen de algen in de rijstvelden. Wellicht krijgen we eens ook ‘duurzame’ rijst op ons bord. Rotmans zal de EU dan wel om subsidie vragen.
Over het zotte project verder nadenkend, we zouden de koeien ook met een stoma kunnen uitrusten of een na-verbrander op de uitlaat. Gekker kan ik het niet maken.
Arthur, dank voor jouw antwoord.
Vandaar ook het geurtje dat wordt aan aardgas toevoegd.
Weiland is een groene woestijn.
moet je eens kijken met google earth naar europa bijna alles is gras geworden en haast geen bos dit is heel erg. er moet veel meer bos bij komen.
en de Bijenpopulatie die het in heel de wereld zo moeilijk heeft komt ook omdat er veel te veel weiland is,. een soort plant mono cultuur in combinatie met gewassen bestrijding. ze doen het nog beter in de stad met tuintjes en diverse parkjes en bloemetjes. schande . er is ontdekt dat als ze naast een weiland een bloemen natuur strook maken het bei uitsterf probleem zowat verholpen is en ook de bestuiving van gewassen veel beter gaat.
Nouw nouw nouw, wat een rechtse dommigheid hier.
Weiland natuur noemen is zoiets als de afvalbergen bij de hoogovens natuur noemen.
Hoe zou het toch komen dat al die weidevogels achteruitgaan?
Omdat er zoveel regenwormen in de grond zitten?, omdat er zoveel ander insectenspul te eten is? O nee, dat leeft niet meer in de weilanden door alle (kunst)mest
Als weiland natuur is dan toch 1 woestijnachtige steppe, dor en droog, slechts geschikt als turbovoer voor onze koetjes. Boehoeeee, de boer’n hebb’n het altiet gedaan!