vacatures

Volgens de milieugoeroes moet je vervuiling aanpakken aan de bron. Veel dichter bij de bron dan bovenstaande vacature van de Universiteit Utrecht kun je niet komen. Want als er geld is voor 7 post docs en een computerprogrammeur full time dan weet je dat dit uiteindelijk zal leiden tot een geweldige vervuiling van wetenschappelijke journals en via spectaculaire persberichten ook van de internationale media.

In een tijd waarin het evident is dat het IPCC doesn’t have a clue wat ons klimaat aanstuurt, gaat aan de Universiteit Utrecht een heel elftal (want op de achtergrond heb je natuurlijk 2 hoogleraren en een universitair docent – allen met villa en plugin hybrid) onderzoek doen naar future societal issues. Multidisciplinaire cargo cult science van de bovenste plank: want als het al niet lukt om gekoppelde oceaan-klimaatmodellen werkend te krijgen, hoe ga je het dan doen als governance het non-lineaire chaotische systeem driedubbel onvoorspelbaar maakt?

Maar ja je moet wat als je als instituut je specialiseert op – ik zal het maar vertalen want dan klink het minder gewichtig: duur-zaamheid, medisch onderzoek (gesponsord door Danone), jeugd & identiteit en instituties. Als ze die laatste serieus nemen dat zou ik toch ook 1 fte zetten op onderzoek naar de vreemde institutie die zichzelf Universiteit Utrecht noemt. Daar zou dan nog iets interessants uit kunnen rollen. Uit onderzoek naar de toekomst van de watercyclus waarin de “carbon cycle” een hoofdrol speelt – ik vrees niet als plantenmest, maar als klimaat-driver – komt natuurlijk alleen garbage in, garbage out, waardoor die arme programmeur nog wel de minst te benijden figuur van het elftal zal zijn.

Kunnen ze niet beter 1 post doc, 5 programmeurs en 2 designers in dienst nemen? Dan zouden ze samen een hele gave reality game voor X-box en Playstation kunnen bouwen waarin je als speler samen met onze Koning als watermanager kwaadaardige slangen en draken moet doden terwijl je adem in de keel stokt door CO2 vergiftiging die je weer moet tegengaan door kolencentrales te bombarderen.

Nee even serieus kunnen ze niet beter gewoon 4 post docs en 3 fundraisers in dienst nemen die samen 1 van de onderwerpen van Bjorn Lomborgs recente top 16 issues om te tackelen gaan aanpakken:

 1. Bundled micronutrient interventions to fight hunger and improve education
 2. Expanding the Subsidy for Malaria Combination Treatment
 3. Expanded Childhood Immunization Coverage
 4. Deworming of Schoolchildren, to improve educational and health outcomes
 5. Expanding Tuberculosis Treatment
 6. R&D to Increase Yield Enhancements, to decrease hunger, fight biodiversity destruction, and lessen the effects of climate change
 7. Investing in Effective Early Warning Systems to protect populations against natural disaster
 8. Strengthening Surgical Capacity
 9. Hepatitis B Immunization
 10. Using Low‐Cost Drugs in the case of Acute Heart Attacks in poorer nations (these are already available in developed countries)
 11. Salt Reduction Campaign to reduce chronic disease
 12. Geo‐Engineering R&D into the feasibility of solar radiation management
 13. Conditional Cash Transfers for School Attendance
 14. Accelerated HIV Vaccine R&D
 15. Extended Field Trial of Information Campaigns on the Benefits From Schooling
 16. Borehole and Public Hand Pump Intervention

Ik meen dit doodserieus. Als liberal (ja onze zogenaamde liberalen van VVD en D66 zijn geen haar beter dan de Amerikaanse liberals) ben je net zoals de aristocraten dat vroeger waren vrij om te filosoferen over fictieve problemen. Doet me denken aan die Duitse SS-officier in La Vita e Bella die tijdens het kerstdiner in Auswitsch, waar Roberto Benigni ober is en hem een gunst wil vragen te helpen ontsnappen, blijkt alleen geïnteresseerd in het oplossen van cryptische breinkrakers. Dat is liberaal of liberal of neo-aristocratisch optima forma.

Nee het staat ons NIET vrij om die 16 punten van Bjon Lomborg naast ons neer te leggen en 8 duurbetaalde fte in te zetten op politiek correcte cargo cult science. Dit is wat mij betreft misdadig en ik zou er toch tenminste kamervragen over willen zien. Ach hadden we in Nederland maar een government shut down!