Heleen de Coninck.

Van een onzer correspondenten.

Ook de mens is een bedreigde soort. Tja, dat was de centrale boodschap in een nieuwe campagne van de Radboud Universiteit, die deze week op de nieuwjaarsbijeenkomst van de universiteit werd gelanceerd. Een bijbehorend campagnefilmpje zou de komende weken te bekijken zijn bij de Publieke Omroep en op het internet. Een nog levende baby speelt een hoofdrol.

Onder een onheilspellend muziekje en op beelden van bosbranden, vervuilende fabrieken en smeltende ijskappen verschijnen verschillende boodschappen zoals: ‘we bedreigen hun voedselbronnen’, ‘we bedreigen hun ecosystemen’ en ‘we bedreigen hun overlevingskansen’.

De gehaktbal krijgt het heel moeilijk in Nijmegen.

Op het eerste gezicht denk je als kijker dat het over de benarde situatie van met uitsterven bedreigde diersoorten gaat, maar niets is minder waar. Help: ‘Ook de mens is een bedreigde soort’, was de boodschap van het wetenschappelijke instituut te Nijmegen.

‘Nu is het moment om de kracht van wetenschap en onderwijs aan te wenden voor het begrijpen van urgente duurzaamheidsvraagstukken’, galmden de gedragen woorden van collegevoorzitter Daniël Wigboldus op de nieuwjaarsreceptie. Al enkele jaren immers onderschrijft de universiteit dat er sprake is van een klimaatcrisis. De universiteit is daarom begonnen met vraagstukken rondom duurzaamheid in onze lesprogramma’s, zo betoogde hij.

Maar na kritische reacties van meerdere hoogleraren past de Radboud Universiteit inmiddels haar nieuwe campagne aan. Er komt een groot vraagteken aan het eind van de bewering. Reden: wetenschappelijk is niet aangetoond dat de menselijke soort met uitsterven bedreigd is.

Zelfs fulltime klimaat-alarmiste hoogleraar ‘Environmental Science’ Heleen de Coninck moet bekennen dat het uitsterven van de menselijke soort bij haar weten geen wetenschappelijke basis heeft. Kink in de kabel.

Niettemin koerst de Radboud Universiteit met volle kracht richting de jachtvelden der wollen sokken. Voorbij de slagboom wordt het eten van een gehaktbal verdacht omdat zowel ‘vegetarisch’ als ‘veganistisch’ de nieuwe norm wordt in alle kantines, weliswaar ‘met aantrekkelijke prijzen’. Dat wel. De vermaledijde gehaktbal is daarmee bij de geleerden in Nijmegen het symbool geworden van een aarde in crisis. Voor de ondergang van de mensheid, zie hier nog het filmpje:

 

***

Bron o.a. hier.

***