De partij van de turbines, staatssteun en energiemarktverstoring

De partij van de energiemarktverstoring wil Duitsland achterna

De (onhoudbaarheid van) de Duitse Energiewende en exorbitante subsidies op levering (17ct EEG-Umlage, vergelijkbaar met de Nederlandse SDE+-regeling van 15ct per kWh) is deze maand door consultants van het Zwitserse Finadvice onder de loep genomen. Het nieuwe rapportvat vele zaken samen die wij hier reeds vermeldden:

  • Burgers die moeten bijbetalen om backupcentrales naast windmolens in de lucht te houden (wanneer wind wegvalt moet volledige vermogen aan fossiel bijspringen),
  • de 3 maal hogere consumententarieven voor Duitse particulieren ten opzichte van Amerikanen,
  • de verdubbelde consumententarieven in 10 jaar tijd naar 29 ct per kWh in 2013,
  • een instabieler elektriciteitsnet,
  • een lage opbrengst voor levering van noodzakelijke van basislast voor elektriciteit waardoor uitbaters van centrales op zwart zaad gaan zitten zoals bij ons al met Nuon het geval is.

Het rapport is geschreven als les om de kwalijke kanten van exorbitante subsidies op weersafhankelijke energievormen te vermijden voor de Verenigde Staten. De kritiek op de onbetaalbaarheid van Feed In-subsidies als de EEG-umlage (de SDE+-subsidies van onze VVD) is niet politiek of sectoraal afhankelijk. Reeds in februari stelde een Duitse regeringscommissie voor, om de EEG-Umlage volledig af te schaffen Bij ongewijzigd beleid kan de rekening voor Duitsland oplopen tot 1000 miljard dollar, zo meldde de Frankfurter Algemeine Zeitung al. Net als bij ons moeten bij lage energieprijzen de burgers via belastingen (SDE+) het verschil bijpassen. Bij hoge energieprijzen zijn de subsidies lager.
De Duitse zorgen over kosten en energiezekerheid zijn een voorbode van wat Nederland wacht, maar waarover onze mainstreammedia-supporters van het establishment- tot nu toe weigeren te berichten.