RZ15pronckheer (38)

Chef Arjan Smit van proeverij en streekrestaurant De Pronckheer maakt een gerecht van alles dat dood kan gaan. Of het nu wild zwijn is, of spreeuwen die vrijkomen bij schadebestrijding van fruitbomen.

Als geen ander kan hij 30 urban professionals (UP’s) weer de Nederthaler in zichzelf leren ontdekken, met zoetwatervisser Andre Blokland.

Advocaten, communicatiedeskundigen, theatermakers, studenten tekenden daarvoor op de Praktijkdag Zoetwatervis afgelopen zondag in G0rkum (het aanlanden van vis) en Cothen (de verwerking tot gerecht). Ze willen voedsel consumeren met zuivere herkomst, en veel eerlijker dan zelf vangen en slachten kun je niet bedenken.

Vis is geschikt als instapmodel voor would-be killers en villers, ze schreeuwen niet bij de slacht: geschubde kolblei, brasem, snoekbaars en rivierkreeft. Je kunt er alles van maken, van kolblei-sushimi in een zuurtje tot kreeftkroketten.

Na het overwinnen van schroom knuppelen anders brave dames overtuigend de koppen in. Ze leren slachten, ontschubben, vis schoonmaken. de organen herkennen. Niets gaat verloren in de kookfilosofie van Smit, de kuit kun je frituren, karkassen gaan in de soep, alleen de darmen gaan het afval in.

Dat is natuurbeleving 2.0, natuurliefde via de maag. Zo leerde de vroege mens de natuur kennen. En de moderne van natuur vervreemde mens herontdekt zijn eigen natuur zo weer. Door onderscheid te ontdekken tussen wat eetbaar is en wat niet. Welke planten zijn (geneeskrachtige) kruiden en welk groen is giftig in lage doses.

Er kwam geen derdehands ‘deskundigen’-kennis van natuurclubs aan te pas. Alleen ervaring. De anatomische les van Andre Blokland liet deelnemers zien, ruiken en voelen hoe knap de natuur in elkaar zit. Om het daarna te proeven. En dat alles in goed gezelschap met een lekker drankje erbij. Zie verder op mijn website een fotoreportage, en via mijn facebookpagina

Terwijl milieuclubs van de Postcodeloterij miljoenen euro’s krijgen om hun eigen belang op te blazen met miljoenenmarketing, hebben steeds meer mensen het gehad met hun valse moraal, hun leugens en gedram om de eigen organisatie van geld te voorzien. Milieuclubs willen uw geld redden van besteding naar eigen inzicht. Steeds meer mensen doorzien dat, ze willen zonder stoorzender van deze valse moralisten de natuur proeven. En ik help mensen daar graag bij, door zulke initiatieven verder aan te moedigen.

RZ15pronckheerRZ15pronckheer (8)RZ15pronckheer (16)RZ15pronckheer (33)RZ15pronckheer (18)RZ15pronckheer (19)RZ15pronckheer (17)RZ15pronckheer (22)RZ15pronckheer (26)