Zeven redenen waarom de oorlog tegen aardgas onzinnig is – en een aanval op onze cultuur

Bron ‘Cultuur onder Vuur’.

Nederland wordt geplaagd door een heuse Groene Lobby. Grote bedrijven, politieke partijen en linkse actiegroepen vinden elkaar in één doel: de Nederlandse burger richting een brave green world brengen. Een wereld zonder vleeseten, dieselauto’s en cv-ketels. Een wereld zonder de burgerlijke vrijheid en zelfstandigheid die Nederland van oudsher kenmerkt. 

Het speerpunt van de Groene Lobby is het verbod op aardgas in woningen. Het uitblijvende publieke debat hierover wijst al op een vorm van leefstijldwang. Nederlanders mogen niet zelf bepalen waar ze het geld voor hun eigen huis aan moeten besteden, maar worden gedwongen om de dure en onzekere warmtepomp aan te schaffen. Diederik Samsom (PvdA) stelt zelfs dat Nederlanders dan maar een tweede hypotheek moeten nemen.

Mede omdat het stilzwijgen van grote media en het uitblijvende debat hierover nogal wat verwarring zaaien, zet Cultuur onder Vuur hier zeven belangrijke redenen tegen het absurde aardgasverbod naast elkaar.

1. Ons land heeft de beste gasinfrastructuur

Lelystad, 1967: Aardgasleidingen worden aangelegd. Vijftig jaar later heeft Nederland de beste aardgasinfrastructuur ter wereld.

Nederland heeft een fantastische gasinfrastructuur met een economische waarde van 100 miljard euro. Andere landen zijn verbaasd over onze plannen om aardgas steeds verder te verbieden. Het zou belachelijk zijn om deze fijnmazige infrastructuur alleen nog maar voor het buitenland te gebruiken door ons aardgas alleen daarheen te exporteren en onze eigen burgers niet mee te laten profiteren.

2. Het is schreeuwend duur

Het aardgasverbod is duur. Het gaat gemiddeld per huishouden 25.000 euro kosten wat neerkomt op 200 miljard euro voor 8 miljoen Nederlandse woningen. Dit gaat o.a. op aan de warmtepompen. Dit zou volgens het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid zelfs 500 miljard zijn als winkels en bedrijven worden meegerekend. We zetten onze eigen welvaart op het spel door peperdure en onzekere stappen te nemen.

3. De burger bloedt, de staat verdient

Booreilanden voor aardgaswinning op zee. Bedrijven krijgen fiscale voordelen bij export. De Nederlandse burger krijgt fiscale straffen bij gebruik. 

De export van Nederlands aardgas naar het buitenland wordt momenteel juist aangemoedigd. De Nederlandse regering blijft allerlei voordelen geven aan bedrijven die aardgas winnen terwijl er geen plannen klaar liggen om export naar het buitenland te ontmoedigen. De Nederlandse burger moet dus van het aardgas af, terwijl hetzelfde gas massaal in het buitenland aan de man wordt gebracht. De burger betaalt zich scheel aan een aardgasverbod terwijl de overheid er bakken met geld aan verdient.

4. Aardgas draagt bijna niets bij aan klimaatopwarming

Minder aardgas betekent meer kolen, dus meer milieuvervuiling.

Aardgas is de schoonste brandstof die voorhanden is en wordt wereldwijd steeds populairder. Aardgas is juist de oplossing en niet het probleem. Zelfs als je de beweringen gelooft, dan nog draagt Nederland slechts voor 0,4% bij aan de opwarming van de aarde. Het aardgas is hier maar een klein deel van en de huishoudens zijn daar weer een klein deel van. Het stelt dan ook weinig voor als Nederland de opwarming van de aarde moet afremmen. Bovendien is de vervuiling van andere energiebronnen hierin niet eens meegenomen.

5. Terug naar de vervuilende kolen

Wind en zonne-energie kan niet worden opgeslagen en moet dus gelijk gebruikt worden. Het aardgasverbod kost daardoor mogelijk zelfs extra gas, omdat elektriciteitscentrales, die extra stroom moeten produceren, gas moeten verstoken als er geen wind- en zonnestroom voorhanden is. De wind- en zonnestroom kan ook worden opgevangen door kolen. Deze zijn echter duurder en vervuilen meer.

Een gemiddeld gezin heeft 1500 kuub gas nodig per jaar en dat is 2700kg CO2-uitstoot. Als vervanger voor gas moet een gezin 5000 kilowattuur kolenstroom kopen om hun huis even warm te houden als gas. Dat is veel duurder dan aardgas. En kolen zijn vies, weet iedereen van boven de veertig: hoe vaak moest moeder niet de meubels afstoffen vanwege het stof van de kolenkachel?

6. Horizonvervuiling

Het aangezicht van Urk, verminkt door lelijke windmolens.

Het verdwijnen van het aardgas zal moeten worden opgevangen, o.a. met wind- en zonne-energie. Als fossiele brandstoffen volledig worden vervangen door wind en zonne-energie, dan komen er 127.700 windmolens bij. Het Nederlandse landschap wordt hiermee volledig kapot gemaakt. Momenteel kent Nederland al meer dan 2000 moderne windmolens. Dit zijn er bijna 1000 meer dan de traditionele windmolens, die wel in het landschap passen. Bovendien worden grote vogels door de windturbines gedood.

Er is geen oplossing voor het milieuvriendelijk verwerken van de rotorbladen, waardoor we een nieuw milieuprobleem creëren. Tevens kampen de omwonenden met geluidsoverlast, horizonvervuiling en waardevermindering van hun huis.

7. Hypocriete zakelijke belangen

VVD-prominent Ed Nijpels lobbyt tegen aardgas. Zijn eigen woning heeft energielabel G en gebruikt flink wat aardgas. Over hypocrisie gesproken! Bron afbeelding: Wirjo Hardjono

We bewaren het beste voor het laatste. Er spelen allerlei zakelijke en activistische belangen mee in het promoten van het aardgasverbod. Zo blijken lobbyisten als Doekle Terpstra en zijn installatiebranche gigantisch aan de verkoop van warmtepompen te verdienen.

Huishoudens verbruiken minder dan een kwart van het aardgas, terwijl andere organisaties, bedrijven en industrieën voor het overige verbruik verantwoordelijk zijn. Net als met de dividendbelasting krijgen grote bedrijven allerlei voordelen, terwijl de gewone consument geen vuist kan maken bij de overheid.

Premier Rutte, stop de oorlog tegen aardgas!

Nederland heeft een diepgewortelde cultuur van vrij en verantwoordelijk omgaan met eigen geld. Daarom zitten onze pensioenfondsen vol en hebben velen van ons een koophuis. Deze welvaart komt op de tocht te staan als de Groene Lobby vrij spel krijgt. Dan zitten we met extra schuld, ingeperkte vrijheid en minder privé-eigendom. Dat is niet het Nederland dat we willen!

Daarom heeft Cultuur onder Vuur een petitie opgesteld, gericht aan premier Mark Rutte. Premier Rutte, luister niet naar de extreme voorstellen van de klimaatlobby en staak onmiddellijk de oorlog tegen aardgas!

Deel dit bericht!

***

Aldus ‘Cultuur onder Vuur’.

Voor de ondertekening van de adhesiebetuiging zie hier.

Door |2018-10-27T22:20:15+00:0027 oktober 2018|164 Reacties

164
Reageer op dit artikel

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthzonboemokg
Afbeeldingen
 
 
 
Andere bestanden
 
 
 
74 Reacties
90 Discussies
0 Volgers
 
Grootste discussie
Meest gelezen reactie
87 Auteur reacties
John van ZijlJohan voshaarJoyEd FrieserHermie Recent comment authors

  Abonneren  
Abonneren op
W.Addink
Gast
W.Addink
Offline

Nee we moeten ook electrische auto.s waar kinderen in de litium mijnen voor een hongerloondje zo schoon is electriciteit

Ed Vissenberg
Gast
Ed Vissenberg
Offline

Ik zie het allemaal een heel stuk positiever als de wijze waarop dit stuk is geschreven. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat dit stuk is geschreven op basis van financiële onzekerheden (angst) en dit direct koppelt aan het “geluksgevoel” van de gemiddelde Nederlander. Wat wordt vergeten is dat Nederland het op één na innovatiefste land is ter wereld waardoor we in rap tempo nieuwe technieken weten te door te ontwikkelen. We zien nu bijvoorbeeld al bedrijven die… Lees verder »

Everhard Goos
Gast
Everhard Goos
Offline

We kunnen beter een oorlog gaan voeren tegen ons energiege(mis)bruik. Of CO2 nu wel of niet negatieve invloeden heeft op ons klimaat is niet zo heel interressant. Wat m.i. veel meer zorgen zou moeten baren is de voortdurende inkrimping van allerlei kleine diersoorten zoals insecten, de verdroging van onze gronden en de gevolgen daarvan. Als ik de foto’s van onze aarde van ca 40 jaar geleden bekijk en vergelijk met de huidige dan zie ik dat er veel meer geel… Lees verder »

Paul
Gast
Paul
Offline

Dit artikel is typisch zo’n artikel wat een leek bang maakt en opzet tegen over de plannen van de overheid. Het is kort door de bocht en de conclusies in dit artikel zijn onjuist. 1) Heel Nederland moeten van het gas af: In de gaswet staat dat er voor nieuwbouw woningen geen nieuwe infrastructuur voor het gasnet wordt aangelegd mits hier een goede reden voor is. Voor bestaande woningen mag er gewoon gebruik worden gemaakt van gas en kan er… Lees verder »

cor van haaren
Gast
cor van haaren
Offline

Waarom geen kernenergie: welke argumenten zijn er tegenwoordig nog met de huidige staat van technologie om 3 kerncentrales in Nederland te zetten om op een veilige, schone manier energie te produceren. Over dit alternatief hoor je nooit iemand praten alsof er een groot taboe bestaat. Als we dan een discussie starten over hoe we weg moeten van aardgas en naar andere energiebronnen moeten overgaan, zul je de discussie kernenergie toch moeten aan gaan. De oude argumenten moeten herzien worden.. Hoe… Lees verder »

Jan Wouters
Gast
Jan Wouters
Offline

Ik behoor tot de generatie die Nederland na de oorlog weer leefbaar hebben gemaakt ! En nu willen ze daar in DenHaag een derde wereld land maken ,nooit ! Dan maar een geel hesjesbeweging !

Theo Helmus
Gast
Theo Helmus
Offline

Helemaal eens met de reactie van Paul dd 6 januari, de schrijver van dit artikel is niet gehinderd door enige objectiviteit. Groet, Theo

R. Hamstra
Gast
R. Hamstra
Offline

Idioterie ten top, waarom altijd voorop lopen met geld verslindende dingen. Maakt Nederland ook maar iets uit qua uitstoot in de wereld ? Eerst maar eens stoppen met de nieuw te bouwen kolen centrales in o.a. China. Amerika doet ook niet mee
Rusland zit vol met kolenmijnen en er word volop kolen gedolven
En wij Nederland zal dat wel even veranderen ? We zijn het lachertje van de wereld geworden

Rob Heusdens
Gast
Rob Heusdens
Offline

Uitfaseren van gas in Nederland is geen klimaat beleid maar geopolitiek. Zie: https://robheus.home.xs4all.nl/Bestanden/aantekeningen-klimaatakkoord.pdf

Lex van Rootselaar
Gast
Lex van Rootselaar
Offline

Het geld wat bedrijven verdienen/ontvangen komt natuurlijk weer bij mensen terecht (via lonen of via dividend voor hun pensioen). ad 3. De burger bloedt en de staat verdient ? Maar de staat dat zijn alle burgers samen, dus als de staat verdient, verdienen alle burgers. ad 6. Horizonvervuiling ? Nederland staat wereldwijd bekend om zijn vele molens. Die oude windmolens worden vervangen door modernere windmolen, waar we weer de windkracht gebruiken voor onze economische ontwikkeling.

WimGC
Gast
WimGC
Offline

Bij Hermie lees ik de hoofdreden: Groningen. Dat gebazel over klimaat slaat helemaal nergens op.

Joy
Gast
Joy
Offline

Welterusten Nederland. Droom zacht over het oplossen van het klimaatplrobleem door het bedrijfsleven.
Het is al over twaalven.

Johan voshaar
Gast
Johan voshaar
Offline

Jammer dat groen gas niet genoemd wordt. Je blijft het gasnet gebruiken, je kunt co2 uit biogas nuttig inzetten (extra klimaatrendement) en zorgt voor stabiliteit in energievoorziening. Bovendien goedkoper dan miljoenen investeren in verzwaren van het elektriciteitsnet. Wakker worden dus.

John van Zijl
Gast
John van Zijl
Offline

Over het algemeen ben ik niet tegen de energietransitie, wel tegen de verdeling van de kosten, ik zuinig met gas in mijn verbruik 370 kuub per jaar betaal onder aan de streep 1,30 per kuub, terwijl iemand met 1000 kuub gas, 0,97 cent onder aan de streep betaalt, een verschil van maar liefst 0,33 cent!!!(zie pricewise 15-01-2019) dit is de omgedraaide wereld! Hoe meer je om het milieu denkt, des te meer krijg je straf! O ja en dan het… Lees verder »

1 3 4 5
Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK