Zeven redenen waarom de oorlog tegen aardgas onzinnig is – en een aanval op onze cultuur

Bron ‘Cultuur onder Vuur’.

Nederland wordt geplaagd door een heuse Groene Lobby. Grote bedrijven, politieke partijen en linkse actiegroepen vinden elkaar in één doel: de Nederlandse burger richting een brave green world brengen. Een wereld zonder vleeseten, dieselauto’s en cv-ketels. Een wereld zonder de burgerlijke vrijheid en zelfstandigheid die Nederland van oudsher kenmerkt. 

Het speerpunt van de Groene Lobby is het verbod op aardgas in woningen. Het uitblijvende publieke debat hierover wijst al op een vorm van leefstijldwang. Nederlanders mogen niet zelf bepalen waar ze het geld voor hun eigen huis aan moeten besteden, maar worden gedwongen om de dure en onzekere warmtepomp aan te schaffen. Diederik Samsom (PvdA) stelt zelfs dat Nederlanders dan maar een tweede hypotheek moeten nemen.

Mede omdat het stilzwijgen van grote media en het uitblijvende debat hierover nogal wat verwarring zaaien, zet Cultuur onder Vuur hier zeven belangrijke redenen tegen het absurde aardgasverbod naast elkaar.

1. Ons land heeft de beste gasinfrastructuur

Lelystad, 1967: Aardgasleidingen worden aangelegd. Vijftig jaar later heeft Nederland de beste aardgasinfrastructuur ter wereld.

Nederland heeft een fantastische gasinfrastructuur met een economische waarde van 100 miljard euro. Andere landen zijn verbaasd over onze plannen om aardgas steeds verder te verbieden. Het zou belachelijk zijn om deze fijnmazige infrastructuur alleen nog maar voor het buitenland te gebruiken door ons aardgas alleen daarheen te exporteren en onze eigen burgers niet mee te laten profiteren.

2. Het is schreeuwend duur

Het aardgasverbod is duur. Het gaat gemiddeld per huishouden 25.000 euro kosten wat neerkomt op 200 miljard euro voor 8 miljoen Nederlandse woningen. Dit gaat o.a. op aan de warmtepompen. Dit zou volgens het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid zelfs 500 miljard zijn als winkels en bedrijven worden meegerekend. We zetten onze eigen welvaart op het spel door peperdure en onzekere stappen te nemen.

3. De burger bloedt, de staat verdient

Booreilanden voor aardgaswinning op zee. Bedrijven krijgen fiscale voordelen bij export. De Nederlandse burger krijgt fiscale straffen bij gebruik. 

De export van Nederlands aardgas naar het buitenland wordt momenteel juist aangemoedigd. De Nederlandse regering blijft allerlei voordelen geven aan bedrijven die aardgas winnen terwijl er geen plannen klaar liggen om export naar het buitenland te ontmoedigen. De Nederlandse burger moet dus van het aardgas af, terwijl hetzelfde gas massaal in het buitenland aan de man wordt gebracht. De burger betaalt zich scheel aan een aardgasverbod terwijl de overheid er bakken met geld aan verdient.

4. Aardgas draagt bijna niets bij aan klimaatopwarming

Minder aardgas betekent meer kolen, dus meer milieuvervuiling.

Aardgas is de schoonste brandstof die voorhanden is en wordt wereldwijd steeds populairder. Aardgas is juist de oplossing en niet het probleem. Zelfs als je de beweringen gelooft, dan nog draagt Nederland slechts voor 0,4% bij aan de opwarming van de aarde. Het aardgas is hier maar een klein deel van en de huishoudens zijn daar weer een klein deel van. Het stelt dan ook weinig voor als Nederland de opwarming van de aarde moet afremmen. Bovendien is de vervuiling van andere energiebronnen hierin niet eens meegenomen.

5. Terug naar de vervuilende kolen

Wind en zonne-energie kan niet worden opgeslagen en moet dus gelijk gebruikt worden. Het aardgasverbod kost daardoor mogelijk zelfs extra gas, omdat elektriciteitscentrales, die extra stroom moeten produceren, gas moeten verstoken als er geen wind- en zonnestroom voorhanden is. De wind- en zonnestroom kan ook worden opgevangen door kolen. Deze zijn echter duurder en vervuilen meer.

Een gemiddeld gezin heeft 1500 kuub gas nodig per jaar en dat is 2700kg CO2-uitstoot. Als vervanger voor gas moet een gezin 5000 kilowattuur kolenstroom kopen om hun huis even warm te houden als gas. Dat is veel duurder dan aardgas. En kolen zijn vies, weet iedereen van boven de veertig: hoe vaak moest moeder niet de meubels afstoffen vanwege het stof van de kolenkachel?

6. Horizonvervuiling

Het aangezicht van Urk, verminkt door lelijke windmolens.

Het verdwijnen van het aardgas zal moeten worden opgevangen, o.a. met wind- en zonne-energie. Als fossiele brandstoffen volledig worden vervangen door wind en zonne-energie, dan komen er 127.700 windmolens bij. Het Nederlandse landschap wordt hiermee volledig kapot gemaakt. Momenteel kent Nederland al meer dan 2000 moderne windmolens. Dit zijn er bijna 1000 meer dan de traditionele windmolens, die wel in het landschap passen. Bovendien worden grote vogels door de windturbines gedood.

Er is geen oplossing voor het milieuvriendelijk verwerken van de rotorbladen, waardoor we een nieuw milieuprobleem creëren. Tevens kampen de omwonenden met geluidsoverlast, horizonvervuiling en waardevermindering van hun huis.

7. Hypocriete zakelijke belangen

VVD-prominent Ed Nijpels lobbyt tegen aardgas. Zijn eigen woning heeft energielabel G en gebruikt flink wat aardgas. Over hypocrisie gesproken! Bron afbeelding: Wirjo Hardjono

We bewaren het beste voor het laatste. Er spelen allerlei zakelijke en activistische belangen mee in het promoten van het aardgasverbod. Zo blijken lobbyisten als Doekle Terpstra en zijn installatiebranche gigantisch aan de verkoop van warmtepompen te verdienen.

Huishoudens verbruiken minder dan een kwart van het aardgas, terwijl andere organisaties, bedrijven en industrieën voor het overige verbruik verantwoordelijk zijn. Net als met de dividendbelasting krijgen grote bedrijven allerlei voordelen, terwijl de gewone consument geen vuist kan maken bij de overheid.

Premier Rutte, stop de oorlog tegen aardgas!

Nederland heeft een diepgewortelde cultuur van vrij en verantwoordelijk omgaan met eigen geld. Daarom zitten onze pensioenfondsen vol en hebben velen van ons een koophuis. Deze welvaart komt op de tocht te staan als de Groene Lobby vrij spel krijgt. Dan zitten we met extra schuld, ingeperkte vrijheid en minder privé-eigendom. Dat is niet het Nederland dat we willen!

Daarom heeft Cultuur onder Vuur een petitie opgesteld, gericht aan premier Mark Rutte. Premier Rutte, luister niet naar de extreme voorstellen van de klimaatlobby en staak onmiddellijk de oorlog tegen aardgas!

Deel dit bericht!

***

Aldus ‘Cultuur onder Vuur’.

Voor de ondertekening van de adhesiebetuiging zie hier.

Door |2018-10-27T22:20:15+00:0027 oktober 2018|110 Reacties

110 Comments

 1. Richard Kup 1 november 2018 om 10:04 - Antwoorden

  T stukje klopt niet helemaal.. door het verplichte gebruik van de warmte pomp hoeven er niet per definitie meer komen gestookt gaan worden…

  HET GEEFT WEL TUSSEN DE REGELS EEN ENORM HYPOCRISIE AAN!!

  namelijk: als ‘we’ er echt zo van overtuigd zijn dat aardgas zo slecht is voor de aarde zou je ook een voorbeeld moeten stellen door te stoppen met het winnen en exporteren ervan!!!

  We verkopen immers ook geen alcohol en sigaretten aan jongeren onder 18 omdat het zo slecht (zou) zijn…

  Maar zo slecht is het kennelijk niet dat economische belangen vuiler zijn dan het gas op zich…

  Daar komt ook bij dat niet alle benodigde wind molens op land geplaatst gaan worden maar een groot gedeelte in zee…

  Dat complete visgronden kapot gaan, honderdduizenden vogels zich kapot vliegen op die molens en hele vis families uitsterven door desoriëntatie hoeft het rijk niet te verantwoorden aan de burger.. immers… dat ziet de burger niet want die durft niet verder dan zn enkels de zee in.. EN!! door de aanlandplicht die de vissers per 1 januari 2019 krijgen kunnen we die zelfde vissers de schuld gaan geven van het uitsterven van alle vis families…

  Dus idd…

  STOP DE GROENE LEUGEN!!!

  De mens heeft minimale invloed op de klimaat verandering… en zolang wij een paar hectare natuur in de oostvaardersplassen niet eens kunnen sturen zal ons dat met de rest ook niet gebeuren…

  Stop met verspillen van brandstoffen en plastics, wees zuinig op je omgeving, en dan komt vanzelf wat er komen gaat…

  Moeder aarde heeft een aangetoond sterk zelf herstellend vermogen. We hebben altijd geleerd dat fossiele brandstoffen op zouden raken. Door nieuwe technieken kunnen we echter veel dieper de aarde in om te winnen, en wat zien we?? De olie en gasvelden die nu een jaar of 10/20 met rust gelaten zijn maken gewoon weer nieuwe brandstoffen… dat verteld npo nieuws niet… gemiste kansen…

 2. GD L 2 november 2018 om 10:55 - Antwoorden

  Wel een behoorlijk populistisch verhaal…
  Maar misschien is het stof tot nadenken…

 3. Annette 3 november 2018 om 19:06 - Antwoorden

  Maar stel dat je in Groningen woonde dan wil je toch ook graag dat de bevingen stoppen?

  • Maup 12 november 2018 om 18:54 - Antwoorden

   Het hele verhaal is heel simpel !!

   Nederland van het gas af en het dan voor veel meer geld doorverkopen Bvb aan Duitsland
   en ook Den Haag geeft toch helemaal niets om de mensen in Groningen wie dat nog niet begrijpt .
   Daarbij word de Nederlandse belasting betaler lekker leeg gefliest met belastingen en energie prijsverhogingen
   je weer wel weer wie daarbij de grote winnaars zijn , de Banken natuurlijk .

   groet
   maup

 4. MHT van van Dijk 4 november 2018 om 11:18 - Antwoorden

  In eerste instantie verklaarde ik Wiebes bijna voor gek. Bij nader inzien toch niet. Ik verwarm met infra-rood stralers en dat is 2x zo goedkoop als met gas verwarmen.Ik ben me bewust dat ELEKTRA gemaakt wordt door kolen en gas-centrales, maar zolang ik te maken heb met deze naar mijns inzien rare regering kan ik niet anders
  Wel heb ik zonnepanelen. De aanschf van een warmtepomp heb ik nooit begrepen. Hij kost meer energie dan hij levert. PA3DAR

 5. Rolf van Dijk 4 november 2018 om 20:16 - Antwoorden

  Een link naar informatie waaruit blijkt p[ welke wijze er met ons gas omgegaan wordt zou interessant zijn ; De European Union zoekt met al haar ambtenaren zeer veel uit waar wij gebruik van kunnen maken. Bijvoorbeeld ; https://ec.europa.eu/energy/en/topics/imports-and-secure-supplies/secure-gas-supplies

 6. Rolf van Dijk 4 november 2018 om 20:20 - Antwoorden

  Waarom blijft het zo stil in de Nucleaire Hoek ? Ik denk dat zij wel weten dat het scenario volslagen onmogelijk is en dat nuclaire energie binnenkort de enige optie is om onze huizen warm te houden ..

  • Boels 4 november 2018 om 21:40 - Antwoorden

   De nucleaire technologie is te lang in het verdomhoekje gezet omdat handige, edoch domme politici altijd nucleaire energie koppelen aan kernwapens.
   Vorig jaar is een onderzoekgroep van de TUDelft verblijd met 10 miljoen onderzoeksgeld om 5 jaar onderzoek te doen.
   Een fooitje, afgezet tegen de miljardensubsidies voor windenergie.
   Hoe dan ook, de nucleaire industriële achterstand is eigenlijk niet meer in te lopen; een joint-venture met een Z-Koreaans of Frans bedrijf ligt meer voor de hand.

   • Boels 4 november 2018 om 21:42 - Antwoorden

    We hebben wel alvast één operator in de wachtstand als de eeuwigdurende wachtgeldregeling voor politici wordt beëindigd: Samsom van de ex-socialistische arbeiderspartij 😉

 7. Bos u 7 november 2018 om 03:44 - Antwoorden

  Ik weet van dit alles niet genoeg maar voor mijn gevoel klinkt de kritiek volledig correct.
  Wel heb ik gelezen en al vaker gehoord dat als iedereen 2 dagen per week geen vlees zou eten en dan wel wereld wijdt er geen klimaat probleem meer zou zijn alleen al omdat alle methaan gassen van de beesten die dan niet meer nodig zouden zijn de wereld een stuk zuiverder zouden maken.
  En laten Ww eerlijk zijn wat is daar nou moeilijk aan 2 dagen geen vlees zo simpel.

 8. Leen 13 november 2018 om 12:00 - Antwoorden

  – Windmolens bij Urk is gephotoshopt
  – Afstappen van gas, betekent geen terugkeer naar kolen, dat is juist niet de bedoeling.
  – Duurzaam is inderdaad soms een hoge investering, maar het heeft ook een terugverdientijd.
  – Gas kost ook geld, bijvoorbeeld in schadevergoedingen aan groningen en onderhouden van het netwerk
  – Het gasnetwerk kan ook voor andere dingen gebruikt worden, zoals warmte of waterstof.

  • Scheffer 13 november 2018 om 12:35 - Antwoorden

   “Het gasnetwerk kan ook voor andere dingen gebruikt worden, zoals warmte of waterstof”…………..alleen in beperkte % toevoegingen. Het gasnetwerk is ongeschikt voor 100% waterstof en zou voor de Nederlandse huishoudgebruik sterk moeten worden bijgemengd met aardgas / koolzuur en / of stikstof.

   Lees even de beperkingen en (uiterst) kostbare mogelijkheden van bijmengen van pure waterstof, Leen!

   rvo.nl/sites/default/files/2017/07/The%20effects%20of%20hydrogen%20injection%20in%20natural%20gas%20networks%20for%20the%20Dutch%20underground%20storages.pdf

   rvo.nl/sites/default/files/2014/04/Weersinvloeden%20en%20waterstofbijmengen.pdf

Geef een reactie

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK