Van een onzer correspondenten.

Gisteren haalde Frans Timmermans, lijsttrekker van GroenLinks-PvdA, in WNL op Zondag zeer fel uit naar lijsttrekker Rob Jetten van D66. Die heeft volgens hem als klimaatminister deel uitgemaakt van een kabinet ‘dat gewoon niets heeft gedaan’ voor het klimaat.

Het nu demissionaire kabinet scherpte weliswaar in het coalitieakkoord de klimaatdoelen flink aan, maar daar kwam volgens Timmermans in de praktijk weinig van terecht omdat de regeringspartijen ‘veel ruzie hebben gemaakt maar geen stappen vooruit hebben gezet. We staan in Nederland al duizend dagen stil.’

Jetten: kritiek van Timmermans is een ‘kinderachtig moment’.

Waar men zou vermoeden dat bij een omvattend onderwerp als de vermeende klimaatverandering partijen op links elkaar zouden vinden richting 22 november, zoeken ze al taartgooiend de uitgang.

Jetten op zijn beurt was eerder ook niet mals over Frans Timmermans. Hij liet bij NU.nl optekenen:

‘Ik maak me ook zorgen over dat Timmermans meer rood dan groen blijkt. Die is nu in de campagne al alle groene ambities van zijn partij aan het weggeven. Als groene politici niet opkomen voor belangen van de natuur, wie gaat dat dan doen? Laten we vooral samen knokken voor die groene ambities.’

Jetten bestreed dat er onvoldoende is gebeurd op het gebied van klimaat. Volgens hem zijn de klimaatdoelen voor 2030 binnen bereik.  ‘Nederland is zelfs de zonnekampioen van Europa’, zei hij. De kritiek van Timmermans noemde hij een ‘kinderachtig moment’. Dat heeft Timmermans volgens Jetten niet nodig.

Klimaatbevlogen linkse kiezers moeten deze gang van zaken met argusogen volgen, nu de verdeeldheid zo zichtbaar wordt en zo op de man wordt gespeeld. Het past niet bij Frans Timmermans die een solidariteit op links zegt na te streven en het misstaat ook Rob Jetten omdat hij altijd de innige samenwerking met het GroenLinks- smaldeel nodig heeft gehad om zijn klimaatplannen gesteund te krijgen. Bij die VL-achterban zal de verwarring het grootst zijn door de wederzijdse besmeuring met slagroom.