Paradogma – de tweede film van Marijn Poels – voorstelling in Kino in Rotterdam op maandag 12 november, 19.30u
(Kaarten zijn HIER te bestellen)

Voorstelling met inleiding door de maker, en nabespreking met Marijn Poels en Marcel Crok.

Idealistische intolerantie
Vorig jaar maart hielden we in hetzelfde theater Kino de premiere van Marijn’s eerste film: The Uncertainty has settled.
Daarin ging Marijn (een linkse activist, en humanitaire documentairemaker) op zoek naar de waarheid achter klimaatverandering en duurzame energie.
Hij werd er geen klap wijzer van, maar het leverde wel een heel boeiende zoektocht op, die vooral bij de twijfelende leken in het publiek veel herkennig opriep. Het betekende voor velen van hen het begin van terechte twijfel bij het politiek correcte klimaatparadigma.
De film reist nog steeds langs bioscopen en filmfestivals over de hele wereld, en leidt overal tot verhitte discussies.

“Niets is wat het lijkt: stop met blind meegaan in de heersende paradigma’s!” was de boodschap die Marijn zelf aan het maken van de film overhield.

Zoals gezegd snapt Marijn nog steeds weinig van het klimaat en van de noodzaak van al die windmolens, maar hij was wel verbijsterd over de enorme hoeveelheid gal die hij over zich heen gespuugd kreeg vanwege zijn gore lef om een neutrale maar kritische film over klimaatverandering te maken! Als linkse activist heeft hij weinig oude vrienden meer over.

Wat hem ook opviel was dat alle sceptici die  hij vroeg meteen ja zeiden en open stonden voor elk debat, terwijl hij wel 50 alarmisten moest bellen om er twee in zijn film te krijgen. Blijkbaar speelde er een heel ander sociaal mechanisme dan de behoefte aan de waarheid of de wens om de wereld te verbeteren! Hij begon het te herkennen in andere grote paradigma’s: wie er niet  in meegaat wordt verketterd en gedemoniseerd. Het overkwam hem zelf.

Dit werd het uitgangspunt voor zijn tweede film. Hierin spreekt hij allelei andere “afvalligen” van politiek correcte ideeën. Het pallet is heel breed: van Jordan Peterson tot Aleksandr Dugin, de huis-ideoloog van Putin; van een overlever van de Anders Breivik moordpartij tot controversiële bestseller schrijver Dirk Müller.
Prachtig om de alomtegenwoordige giftige intolerantie jegens afwijkende meningen zo helder en zo breed gepresenteerd te krijgen.

De film valt samen te vatten met de vaststelling “Why True Liberty Needs Heretics”, en is een vurig pleidooi om altijd het debat te blijven voeren met dwarsdenkers. Anders komt onze vrijheid in gevaar.

Zie HIER voor de trailer