Protesten in Moskou! Oppositieleider Alexei Navalnyn wordt herhaalde malen opgepakt door de politie. Dat was ver weg. Maar we hebben het allemaal in geuren en kleuren via de media kunnen volgen.

Jan Nieboer, voorman van het verzet tegen windmolens, door acht politiemensen in kogelwerende vesten overvallen en gearresteerd in zijn kantoor in Nieuw-Buinen en zes weken gevangen gehouden in Lelystad. Dat was dichtbij. Maar we hebben er (bijna) niets over gehoord!

Maar ere wie ere toekomst, Trouw schonk er onlangs uitvoerig aandacht aan. Ik pik een aantal elementen uit een interview van Joop Bouma met Jan Nieboer.

Het gezicht van verzet tegen windmolens werd gearresteerd: ‘Alsof ik zes moorden had gepleegd’

Jan Nieboer is het gezicht van het verzet tegen windmolens op de grens van Drenthe en Groningen. Hij zat zes weken vast op verdenking van bedreiging. De tijd van gevangenschap heeft hem gesterkt: ‘Die windturbines komen er niet.’

Er kwam een pakjesbezorger van DHL het kantoor van Nieboer (voor belasting, administratie en advies) in het Drentse Nieuw-Buinen binnenlopen. Nieboer zat achter zijn computer te werken. Of hij meneer Nieboer was, vroeg de bezorger, die een grote doos droeg. Of hij even wilde tekenen voor ontvangst. Op het moment dat Nieboer zijn handtekening zette, stormden een stuk of acht politiemensen in kogelwerende vesten zijn kantoor binnen. De doos was leeg.

Voordat Nieboer goed en wel besefte wat hem overkwam, zat hij geboeid op de achterbank van een Audi A9 die ‘met 180 per uur’ richting Groningen reed, naar het politiebureau. ‘Alsof ik zes moorden had gepleegd.’

Zes weken later, op 31 juli, kwam hij vrij. Het Openbaar Ministerie had hem nog zestig extra dagen vast willen houden, maar de rechter oordeelde anders. Nu zit Jan Nieboer weer achter zijn pc in zijn kantoortje in Nieuw-Buinen. Hij is nog steeds verdachte van betrokkenheid bij het sturen van dreigbrieven aan ondernemers die aan de omstreden bouw van windmolens in Drenthe willen meewerken. …

Gisteren zag hij voor het eerst de beelden van de bewakingscamera van zijn kantoorgebouw. Op 19 juni reed er een DHL-busje voor. Dat was dus de pakjesbezorger. Nieboer zag de man na het afleveren van de lege doos terugkeren bij de bestelauto en iets zeggen. Op dat moment vlogen de achterdeuren open en stormden de agenten het pand binnen.

Waarom die overmacht? Die vraag houdt hem wel bezig. ‘Als ze gewoon langs waren gekomen en aan mij hadden gevraagd, meneer Nieboer, we willen even met u praten, dan had ik mijn computertje uitgezet en was ik meegegaan. Daar was echt geen arrestatieteam voor nodig geweest.’ Zijn advocaat, Evert van der Meer: ‘Het is opvallend dat deze zaak zo grootschalig is opgepakt.’ ….

‘Ik heb mij altijd onbespied gewaand. Op alles is beslag gelegd, op onze bankrekeningen en onroerend goed, op rekeningen van mensen van wie ik bewindvoerder ben. Het Openbaar Ministerie ruïneert in één klap je leven en dat is kennelijk ook de inzet. Ze willen je compleet ontregelen.’

In zijn publieke uitingen als woordvoerder van Platform Storm heeft Nieboer geweld altijd afgekeurd, maar tegelijk toonde hij in één adem begrip voor mensen die het recht in eigen hand namen. Dat is gasgeven en remmen tegelijk, oordeelde burgemeester Jan Seton op RTV Drenthe. Zijn gemeente Borger-Odoorn krijgt een groot deel van de beoogde windmolens op het grondgebied.

Nog steeds veroordeelt Nieboer geweld en bedreiging, maar begrip is er ook nog. Nieboer: ‘Die bedreigingen zijn rampzalig en criminele acties leiden nooit tot iets. Maar: het is een uitlaatklep voor de frustratie van mensen.’ Hij denkt dat er grote kans is op nieuwe gewelddadige acties. ‘Dit gaat niet goed komen. Tijdens mijn detentie zijn er nieuwe bedreigingen verstuurd. Kennelijk is men niet zo onder de indruk. De mensen laten zich hun leven, hun bezit, hun welvaart en hun gezondheid niet afnemen. Sommige tegenstanders zullen misschien daadwerkelijk hun eigen weg kiezen. Maar die gaan mij niet bellen. Als ze dat wel deden, zou ik zeggen: niet doen. Er zijn nog juridische mogelijkheden, ik heb nog wel vertrouwen in de Europese rechtspraak.’

Lees verder hier.

De energietransitie, inclusief de plaatsing van windturbines, wordt gelegitimeerd door de ‘strijd’ tegen de opwarming van de aarde (die maar steeds niet wil komen). Het beleid dat daarvoor in de stijgers is gezet, zal geen aantoonbaar effect hebben op het klimaat. Ondertussen worden astronomische bedragen uitgegeven aan zinloze maatregelen.

Zoals Climategate.nl de laatste tijd uitvoerig heeft aangetoond, gaat dit beleid ook gepaard met stelselmatige verspreiding van desinformatie, alsmede ernstige beperking van de vrijheid van meningsuiting en de toepassing van censuur. Met de arrestatie en opsluiting van Jan Nieboer is een nieuwe grens overschreden.

Het heeft er alle schijn van dat politie en justitie via grove intimidatie van een burger die zich binnen de grenzen van de wet verzet tegen de plaatsing van windturbinens, een afschrikwekkend signaal heeft willen afgeven aan degenen die zulks op onwettige wijze doen. Nederland op weg naar een politiestaat?

Hoe het ook zij:

Klimaat maakt meer kapot dan je lief is.